lamotek.pl

Bazyliowy pstrąg z grilla • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne mięso ryby podanej w całości, pachnące obłędnie świeżą bazylią to doskonały przepis na zdrowe danie z grilla.

Bazyliowy pstrąg z grilla

Delikatne mięso ryby podanej w całości, pachnące obłędnie świeżą bazylią to doskonały przepis na zdrowe danie z grilla.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni

Składniki

pstrąg łososiowy swieży filet - 3 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z limonki - 10 ml
sól - 1 szczypta
bazylia świeża - 24 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE PSTRĄGI PATROSZYMY:
i skrobiemy.
2.TAK PRZYGOTOWANE RYBY:
myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
3.RYBY SMARUJEMY OLIWĄ:
z oliwek.
4.DELIKATNIE NACINAMY SKÓRKĘ:
w poprzek ryby.
5.NACIĘCIA NA SKÓRCE:
wypełniamy listkami bazylii.
6.DO ŚRODKA KAŻDEJ:
z ryb wkładamy po dwie gałązki bazylii.
7.W KOSZYCZKU DO:
pieczenia grillujemy ryby 10 minut z każdej strony.
8.JAK PODAWAĆ SERWUJEMY:
z pomidorkami cherry.
Bazyliowy pstrąg z grilla

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE PSTRĄGI PATROSZYMY

i skrobiemy.

2

TAK PRZYGOTOWANE RYBY

myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

3

RYBY SMARUJEMY OLIWĄ

z oliwek.

4

DELIKATNIE NACINAMY SKÓRKĘ

w poprzek ryby.

5

NACIĘCIA NA SKÓRCE

wypełniamy listkami bazylii.

6

DO ŚRODKA KAŻDEJ

z ryb wkładamy po dwie gałązki bazylii.

7

W KOSZYCZKU DO

pieczenia grillujemy ryby 10 minut z każdej strony.

8

JAK PODAWAĆ SERWUJEMY

z pomidorkami cherry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1338,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

446,2 kcal

🥑

Tłuszcz

25,9 g

🌾

Węglowodany

0,7 g

🥬

Błonnik

53,1 g

💪

Białko

53,1 g

Podobne przepisy