Orzechowe babeczki • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne kruche babeczki z chrupiącym orzechowym nadzieniem staną się hitem Twojego domu! Koniecznie wypróbuj!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MĄKĘ PRZESIEWAMY
i robimy w niej zagłębienie.
DO ŚRODKA DODAJEMY
masło, cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka i szczyptę soli.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY
za pomocą noża.
GDY SKŁADNIKI ZACZNĄ
się ze sobą łączyć, ciasto zagniatamy rękoma (nie za długo).
ZAGNIECIONE CIASTO ZAWIJAMY
w folię i wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
SCHŁODZONE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY
na grubość około 3-4 mm.
WYCINAMY KOŁA, PASUJĄCE
wielkością do foremek do babeczek.
NA PATELNIĘ WSYPUJEMY
pokruszone orzechy (nie kruszymy ich zbyt mocno). PODGRZEWAMY.
GDY ORZECHY SĄ
ciepłe, wlewamy na patelnię miód i sok z pomarańczy.
MIESZAMY, POZWALAJĄC CZĘŚCI
soku odparować. NASTĘPNIE DELIKATNIE KARMELIZUJEMY: orzechy.
DO WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANYCH
foremek z kruchym ciastem nakładamy gorące skarmelizowane orzechy, formując mały kopczyk.
PIECZEMY W PIEKARNIKU
nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu) przez 15-16 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2601,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
650,3 kcal
Tłuszcz
34,5 g
Węglowodany
75,8 g
Błonnik
14,8 g
Białko
14,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Proste tortille z serem i pieczarkami
Prosty sposób na pożywne małe co nieco, które można mieć zawsze pod ręką. Świetny pomysł na drugie śniadanie i nie tylko!

Żeberka z tempehu
Roślinne żeberka z tempehu to świetny pomysł na grillowanie bez mięsa. Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jakie to smaczne i proste!

Minieklery z kremem malinowym
Domowe eklery zachwycają bardziej niż te z cukierni, a smakiem przywodzą na myśl ciepłe, letnie dni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.

Deser cassata alla siciliana
Zobacz słynny deser inspirowany kuchnią Włoch w niesamowicie smacznej odsłonie!

Świąteczne galaretki
Ciekawy sposób na kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych – połączenie delikatnej j śmietanki z galaretką.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone pierogi z kurkami
Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!

Tourte z kurczakiem, porem i tymiankiem
Nie wiesz, czym jest tourte? Z tego przepisu dowiesz się, jak smakuje klasyczne francuskie danie!

Warzywa z hummusem i salsą pomidorową
Pieczone warzywa sezonowe, do tego aromatyczny, domowy humus i salsa pomidorowa. Talerz pełen warzyw o doskonałym smaku.