lamotek.pl

Sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą • przepis • składniki • przygotowanie

Upały to idealny czas na lekki, orzeźwiający posiłek, taki jak sałatka na bazie rukoli, z ożywczym melonem i arbuzem.

Sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą

Upały to idealny czas na lekki, orzeźwiający posiłek, taki jak sałatka na bazie rukoli, z ożywczym melonem i arbuzem.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
melon miodowy - 1 szt.
ogórek - 1 szt.
mozzarella - 2 szt.
arbuz - 900 g
ocet balsamiczny - 50 ml
oliwa z oliwek - 100 ml
pistacje - 40 g
rukola - 100 g
rzodkiewka - 170 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.VINEGRET OCET BALSAMICZNY:
i oliwę z oliwek wlewamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, następnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
2.SAŁATKA MIĄŻSZ Z:
arbuza, melona i awokado wydrążamy za pomocą łyżki do melona lub kroimy w kostkę.
3.OGÓRKA POZBAWIAMY GNIAZD:
nasiennych i kroimy w półtalarki.
4.CEBULĘ KROIMY W:
piórka, a rzodkiewki w słupki.
5.
PISTACJE SIEKAMY.
6.ŁĄCZYMY UMYTĄ RUKOLĘ:
, arbuza , awokado i melona , ogórek , czerwoną cebulę , rzodkiewki oraz mozzarellę porwaną na mniejsze kawałki.
7.CAŁOŚĆ ZALEWAMY VINEGRETEM,:
mieszamy.
8.NA KONIEC SAŁATKĘ:
posypujemy pistacjami.
Sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

VINEGRET OCET BALSAMICZNY

i oliwę z oliwek wlewamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, następnie mieszamy za pomocą trzepaczki.

2

SAŁATKA MIĄŻSZ Z

arbuza, melona i awokado wydrążamy za pomocą łyżki do melona lub kroimy w kostkę.

3

OGÓRKA POZBAWIAMY GNIAZD

nasiennych i kroimy w półtalarki.

4

CEBULĘ KROIMY W

piórka, a rzodkiewki w słupki.

5

PISTACJE SIEKAMY.

6

ŁĄCZYMY UMYTĄ RUKOLĘ

, arbuza , awokado i melona , ogórek , czerwoną cebulę , rzodkiewki oraz mozzarellę porwaną na mniejsze kawałki.

7

CAŁOŚĆ ZALEWAMY VINEGRETEM,

mieszamy.

8

NA KONIEC SAŁATKĘ

posypujemy pistacjami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2817,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

704,3 kcal

🥑

Tłuszcz

43 g

🌾

Węglowodany

66,5 g

🥬

Błonnik

22,1 g

💪

Białko

22,1 g

Podobne przepisy