Sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą • przepis • składniki • przygotowanie
Upały to idealny czas na lekki, orzeźwiający posiłek, taki jak sałatka na bazie rukoli, z ożywczym melonem i arbuzem.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
VINEGRET OCET BALSAMICZNY
i oliwę z oliwek wlewamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, następnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
SAŁATKA MIĄŻSZ Z
arbuza, melona i awokado wydrążamy za pomocą łyżki do melona lub kroimy w kostkę.
OGÓRKA POZBAWIAMY GNIAZD
nasiennych i kroimy w półtalarki.
CEBULĘ KROIMY W
piórka, a rzodkiewki w słupki.
PISTACJE SIEKAMY.
ŁĄCZYMY UMYTĄ RUKOLĘ
, arbuza , awokado i melona , ogórek , czerwoną cebulę , rzodkiewki oraz mozzarellę porwaną na mniejsze kawałki.
CAŁOŚĆ ZALEWAMY VINEGRETEM,
mieszamy.
NA KONIEC SAŁATKĘ
posypujemy pistacjami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2817,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
704,3 kcal
Tłuszcz
43 g
Węglowodany
66,5 g
Błonnik
22,1 g
Białko
22,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z burakiem – przepis
Buraki uwielbiają spotykać się w sałatkach z orzechami i serem. A gdyby przedstawić je dressingowi z awokado? Będzie jeszcze pyszniej! Sprawdź koniecznie to połączenie smaków wg przepisu Kingi.

Zupa instant
Przygotuj bazę do zupy, która doskonale sprawdzi się jako lunch w pracy!

Lekka sałatka z rodzynkami
Dużo ziół, pyszny sos i… trochę słodyczy! Przygotuj lekką sałatkę z rodzynkami według przepisu Karola i chrup ze smakiem to, co najlepsze latem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tosty w jajku
Proste danie, od którego robi się ciepło w środku. Nie tylko dlatego, że jemy je zaraz po zdjęciu z patelni i że jest takie proste i pyszne. W tym daniu główną rolę gra czerstwy chleb lub chałka, które – zamiast wyrzucić – zamieniamy w coś dobrego.

Ubijana ricotta na grzance
Proste, a jednocześnie efektowne danie, idealne na śniadanie, przekąskę lub lekki lunch. Kremowa ricotta z dodatkiem miodu i oliwy, podana na chrupiącej grzance z nutą cytryny i świeżo mielonego pieprzu, zachwyci smakiem i wyglądem.

Tatar ze śledzia z musztardą francuską
Doskonały tatar z marynowanego śledzia – szybki i smaczny pomysł na przystawkę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
Wypróbuj przepis na ekspresowy bigos z młodej kapusty! To doskonały pomysł na rodzinny obiad.

Pinsa z kiełbasą nduja, burratą i cukinią
Błyskawiczna w przygotowaniu pinsa z lekko pikantną kiełbasą nduja, świeżą cukinią i kremową burratą. Wypróbuj ten pyszny pomysł na kolację lub przekąskę na imprezę!

Kurczak w panierce z prażonej cebuli
Szukasz nowego sposobu na kurczaka? Sprawdź, jak smakuje w panierce z prażonej cebuli! To obiadowa propozycja Kingi, która wyróżnia się prostotą przygotowania i wyjątkowym smakiem.