lamotek.pl

Zupa krem z kukurydzy • przepis • składniki • przygotowanie

Kolby kukurydzy to nie tylko wyśmienita przekąska, ale także doskonała baza do kremowych zup. Zupa doprawiona kminem rzymskim smakuje wybornie!

Zupa krem z kukurydzy

Kolby kukurydzy to nie tylko wyśmienita przekąska, ale także doskonała baza do kremowych zup. Zupa doprawiona kminem rzymskim smakuje wybornie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kumin - 1 łyżeczka
kolba kukurydzy - 4 szt.
olej - 50 ml
papryka mielona słodka - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
woda - 500 ml
limonka - 1 szt.
mleczko kokosowe - 200 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
kolendra świeża - 1 łyżka
kukurydza ziarna - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY KUKURYDZĘ:
Kolby kukurydzy oczyszczamy z liści i płuczemy pod zimną wodą. Stawiamy je pionowo na desce do krojenia, ostrym nożem okrawamy ziarna kukurydzy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plastry. Smażymy je na oleju razem ze słodką papryką i kminem rzymskim. Dodajemy ziarna kukurydzy i smażymy jeszcze przez moment.
2.BLENDUJEMY ZUPĘ:
Całość zalewamy dokładnie wymieszanym mleczkiem kokosowym i wodą. Gotujemy ok. 20 minut, a następnie blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki lub cytryny. Zupę przelewamy do talerzy. Posypujemy prażoną kukurydzą. Zupę możemy ozdobić kroplami oliwy z oliwek lub listkami kolendry.
Zupa krem z kukurydzy

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY KUKURYDZĘ

Kolby kukurydzy oczyszczamy z liści i płuczemy pod zimną wodą. Stawiamy je pionowo na desce do krojenia, ostrym nożem okrawamy ziarna kukurydzy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plastry. Smażymy je na oleju razem ze słodką papryką i kminem rzymskim. Dodajemy ziarna kukurydzy i smażymy jeszcze przez moment.

2

BLENDUJEMY ZUPĘ

Całość zalewamy dokładnie wymieszanym mleczkiem kokosowym i wodą. Gotujemy ok. 20 minut, a następnie blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki lub cytryny. Zupę przelewamy do talerzy. Posypujemy prażoną kukurydzą. Zupę możemy ozdobić kroplami oliwy z oliwek lub listkami kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1761,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

440,3 kcal

🥑

Tłuszcz

24,4 g

🌾

Węglowodany

53,4 g

🥬

Błonnik

9 g

💪

Białko

9 g

Podobne przepisy