lamotek.pl

Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane • przepis • składniki • przygotowanie

Wariacja na temat klasycznego purée. Dodatek chrzanu i czosnku nadaje mu wyrazisty smak i intensywny aromat.

Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane

Wariacja na temat klasycznego purée. Dodatek chrzanu i czosnku nadaje mu wyrazisty smak i intensywny aromat.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chrzan tarty - 2 łyżeczki
czosnek główka - 1 szt.
mleko - 50 ml
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 150 ml
ziemniak - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY:
do 200 stopni.
2.Z CAŁEJ GŁÓWKI:
czosnku odcinamy czubek, tak by miąższ poszczególnych ząbków był widoczny, i zdejmujemy część wierzchnich łupinek (główka czosnku powinna pozostać w całości).
3.CZOSNEK SKRAPIAMY OLIWĄ:
z oliwek, posypujemy solą i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 20-30 minut, aż będzie przyrumieniony, ale nie powinien się przypalić.
4.
CZOSNEK STUDZIMY.
5.W MIĘDZYCZASIE ZIEMNIAKI:
obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka.
6.ZALEWAMY WODĄ, SOLIMY:
i gotujemy do miękkości.
7.ZIEMNIAKI ODCEDZAMY I:
odstawiamy na 15 minut, aż odparują.
8.UPIECZONY CZOSNEK DZIELIMY:
na ząbki i wyciskamy ich zawartość (czosnek powinien mieć konsystencję pasty, która bardzo łatwo wychodzić będzie z łupinek). W RONDELKU PODGRZEWAMY: mleko.
9.TŁUCZKIEM ROZGNIATAMY ZIEMNIAKI:
i stopniowo dodajemy mleko.
10.NASTĘPNIE DO ZIEMNIAKÓW:
dodajemy pastę czosnkową, chrzan i śmietankę.
11.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
solą i pieprzem.
12.ZIEMNIAKI NAKŁADAMY NA:
półmisek i skrapiamy oliwą z oliwek.
Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY

do 200 stopni.

2

Z CAŁEJ GŁÓWKI

czosnku odcinamy czubek, tak by miąższ poszczególnych ząbków był widoczny, i zdejmujemy część wierzchnich łupinek (główka czosnku powinna pozostać w całości).

3

CZOSNEK SKRAPIAMY OLIWĄ

z oliwek, posypujemy solą i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 20-30 minut, aż będzie przyrumieniony, ale nie powinien się przypalić.

4

CZOSNEK STUDZIMY.

5

W MIĘDZYCZASIE ZIEMNIAKI

obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka.

6

ZALEWAMY WODĄ, SOLIMY

i gotujemy do miękkości.

7

ZIEMNIAKI ODCEDZAMY I

odstawiamy na 15 minut, aż odparują.

8

UPIECZONY CZOSNEK DZIELIMY

na ząbki i wyciskamy ich zawartość (czosnek powinien mieć konsystencję pasty, która bardzo łatwo wychodzić będzie z łupinek). W RONDELKU PODGRZEWAMY: mleko.

9

TŁUCZKIEM ROZGNIATAMY ZIEMNIAKI

i stopniowo dodajemy mleko.

10

NASTĘPNIE DO ZIEMNIAKÓW

dodajemy pastę czosnkową, chrzan i śmietankę.

11

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

solą i pieprzem.

12

ZIEMNIAKI NAKŁADAMY NA

półmisek i skrapiamy oliwą z oliwek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

738 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

184,5 kcal

🥑

Tłuszcz

7 g

🌾

Węglowodany

25,9 g

🥬

Błonnik

4,3 g

💪

Białko

4,3 g

Podobne przepisy

Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl