lamotek.pl

Czekoladowe friands • przepis • składniki • przygotowanie

Czekolada, kakao, cukier puder i cynamon – takie połączenie z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkich babeczek!

Czekoladowe friands

Czekolada, kakao, cukier puder i cynamon – takie połączenie z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkich babeczek!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 3 szt.
czekolada deserowa - 125 g
masło - 75 g
mąka pszenna - 60 g
migdały - 100 g
proszek do pieczenia - 1 szczypta
cukier puder - 100 g
cynamon - 1 szczypta
kakao - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BIAŁKA:
Migdały i czekoladę drobno ścieramy na tarce. Cukier puder przesiewamy przez sito. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy 30 g cukru pudru i ponownie ubijamy, aż masa będzie sztywna i błyszcząca.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA:
Masło i pozostały cukier puder miksujemy, aż powstanie krem. Migdały, czekoladę, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy, dodajemy ⅓ białek i wszystko razem łączymy. Dodajemy pozostałe białka i ponownie mieszamy.
3.PIECZEMY BABECZKI:
Ciasto przekładamy do ok. 12 papierowych papilotek i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 20-25 minut. Studzimy. Cukier puder mieszamy z kakao i cynamonem, posypujemy nim friands.
Czekoladowe friands

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BIAŁKA

Migdały i czekoladę drobno ścieramy na tarce. Cukier puder przesiewamy przez sito. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy 30 g cukru pudru i ponownie ubijamy, aż masa będzie sztywna i błyszcząca.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Masło i pozostały cukier puder miksujemy, aż powstanie krem. Migdały, czekoladę, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy, dodajemy ⅓ białek i wszystko razem łączymy. Dodajemy pozostałe białka i ponownie mieszamy.

3

PIECZEMY BABECZKI

Ciasto przekładamy do ok. 12 papierowych papilotek i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 20-25 minut. Studzimy. Cukier puder mieszamy z kakao i cynamonem, posypujemy nim friands.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2650,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

220,9 kcal

🥑

Tłuszcz

14 g

🌾

Węglowodany

19,9 g

🥬

Błonnik

4,6 g

💪

Białko

4,6 g

Podobne przepisy