lamotek.pl

Quesadillas z awokado • przepis • składniki • przygotowanie

To pyszna wersja placka kukurydzianego w stylu meksykańskim, który idealnie nadaje się jako przekąska na imprezę.

Quesadillas z awokado

To pyszna wersja placka kukurydzianego w stylu meksykańskim, który idealnie nadaje się jako przekąska na imprezę.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

awokado - 1 szt.
curry - 2 łyżeczki
jajko - 2 szt.
masło - 2 łyżki
mleko - 125 ml
proszek do pieczenia - 2 szczypty
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 80 g
szynka gotowana - 40 g
limonka - 1 szt.
mąka pszenna - 100 g
ser ementaler - 60 g
rukola - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, 1 łyżeczkę soli i curry. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i 125 ml wody. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając, a następnie miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na 15 minut do spęcznienia.
2.OBIERAMY AWOKADO:
Awokado kroimy na pół, pozbawiamy pestki, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na awokado ścieramy skórkę z wyszorowanej limonki i skrapiamy sokiem. Przykrywamy i odstawiamy na bok.
3.SMAŻYMY NALEŚNIKI:
Roztapiamy 1 łyżkę masła i smażymy duże naleśniki (o średnicy ok. 24 cm) z każdej strony na jasnobrązowy kolor. Naleśnik smarujemy śmietaną, okładamy plasterkami awokado, szynką pokrojoną w kostkę i startym serem. Przykrywamy drugim naleśnikiem, a następnie smażymy pod przykryciem przez kolejne 2-3 minuty na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy na 2-3 minuty pod przykryciem. Następnie przekładamy na talerz, kroimy w ćwiartki, dekorujemy rukolą.
Quesadillas z awokado

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, 1 łyżeczkę soli i curry. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i 125 ml wody. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając, a następnie miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na 15 minut do spęcznienia.

2

OBIERAMY AWOKADO

Awokado kroimy na pół, pozbawiamy pestki, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na awokado ścieramy skórkę z wyszorowanej limonki i skrapiamy sokiem. Przykrywamy i odstawiamy na bok.

3

SMAŻYMY NALEŚNIKI

Roztapiamy 1 łyżkę masła i smażymy duże naleśniki (o średnicy ok. 24 cm) z każdej strony na jasnobrązowy kolor. Naleśnik smarujemy śmietaną, okładamy plasterkami awokado, szynką pokrojoną w kostkę i startym serem. Przykrywamy drugim naleśnikiem, a następnie smażymy pod przykryciem przez kolejne 2-3 minuty na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy na 2-3 minuty pod przykryciem. Następnie przekładamy na talerz, kroimy w ćwiartki, dekorujemy rukolą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1525,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

254,2 kcal

🥑

Tłuszcz

16,6 g

🌾

Węglowodany

18,1 g

🥬

Błonnik

9,8 g

💪

Białko

9,8 g

Podobne przepisy