Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą • przepis • składniki • przygotowanie
Jeśli śląski obiad, to tylko według przepisu Kingi Paruzel! Przygotuj mięsne rolady, które razem z kluskami śląskimi i modrą kapustą stworzą pyszne, domowe danie rodem z naszej regionalnej kuchni!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZBIJAMY I DOPRAWIAMY MIĘSO
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Plastry umieszczamy kolejno pomiędzy dwoma płatami folii spożywczej i rozbijamy za pomocą tłuczka tak, by uzyskać jak najcieńszy płat. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
FASZERUJEMY MIĘSO
Rozbite płaty mięsa smarujemy z jednej strony chrzanem i musztardą francuską. Na warstwie chrzanu i musztardy układamy ogórek pokrojony w słupki, kabanosy pokrojone na mniejsze kawałki i cebulę pokrojoną w kostkę.
ZWIJAMY ROLADY
Dłuższe, boczne brzegi płatów zakładamy do środka. Mięso rolujemy tak, by zamknąć farsz w środku. Każdą roladę owijamy sznurkiem. Końcówki sznurka mocno związujemy. Opcjonalnie: brzegi mięsa spinamy wykałaczkami.
PRZESMAŻAMY I DUSIMY ROLADY
Masło klarowane mocno rozgrzewamy w rondlu lub na głębokiej patelni. Rolady obtaczamy w mące i smażymy z obu stron ok. 2-3 minut. Mięso powinno ładnie się zarumienić.
DUSIMY MODRĄ KAPUSTĘ
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy winem. Dusimy ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO KAPUSTY
Boczek pokrojony w drobną kostkę smażymy na suchej patelni, aż się zarumieni i odda tłuszcz. Dodajemy jabłko pokrojone w kostkę, drobno posiekane śliwki i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy chwilę, aż smaki się połączą.
PRZYGOTOWUJEMY KLUSKI ŚLĄSKIE
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedzamy i odstawiamy, a gdy wystygną, przeciskamy przez praskę do ziemniaków i dajemy do dużej miski.
GOTUJEMY KLUSKI ŚLĄSKIE
Kluski gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok. 2-3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe kluski wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.
PODAJEMY DANIE
Na talerz wykładamy porcję mięsnego sosu, modrą kapustę i kluski śląskie. Na warstwie sosu układamy gotowe rolady. Całość dekorujemy natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3207,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
641,5 kcal
Tłuszcz
24,0 g
Węglowodany
66,2 g
Błonnik
39,7 g
Białko
39,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pilaw z roladkami z cukinii
Aromatyczny ryż podany z oryginalnymi warzywnymi roladkami. Pyszny pomysł na delikatny, lekki i smaczny posiłek.

Parfait waniliowe z malinami (domowe lody)
Mrożony deser najlepszy na letnie upały! Sprawdź przepis na domowe lody śmietankowe z sosem malinowym i ciasteczkami.

Pożywny koktajl truskawkowy
Weź odrobinę truskawek, mleko, miód oraz płatki owsiane i w mgnieniu oka przygotuj mleczno-owocowy koktajl! Pychota!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
Trzy warstwy słodkiej bitej śmietany, czekoladowego ganaszu i świeżych owoców, a do tego czekoladowy biszkopt. Paweł Małecki zna przepis na tort idealny!

Jabłka i gruszki z rodzynkami
Przygotuj jabłka z rodzynkami, które wykorzystasz później przy pieczeniu ciast. Warto posiadać w swojej spiżarni!

Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
Ciasto, na którym można rysować? Paweł ma na nie przepis! Puszysty kakaowy biszkopt i śmietanowy krem na pewno zasmakują najmłodszym, a przy okazji stworzą okazję do wspólnego, rodzinnego pieczenia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jajka po turecku z chlebkami z patelni
Pełne smaku i aromatu śniadanie w stylu kuchni tureckiej to niemal gwarancja świetnego początku dnia. Dzięki dodatkowi świeżych chlebków z patelni i kremowego awokado nie tylko będzie sycące, ale też podbije serce każdego, kto go skosztuje!

Karpatka — klasyczny przepis
Czy wiesz, że karpatka swoją nazwę zawdzięcza pofalowanemu ciastu, które nasuwa skojarzenia z górskimi szczytami? Ten klasyczny deser spotkać można na naszych stołach od dziesięcioleci! Sekretem udanej karpatki jest lekkie, chrupiące ciasto i aksamitny, budyniowy krem, który rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na to znakomite ciasto!

Sernik czereśniowy na maślance
Nie trzeba go piec i powstaje bez twarogu! Ten ciekawy sernik na maślance to prawdziwy smak lata i jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Skusisz się? .