Babka na oleju • przepis • składniki • przygotowanie
Czy istnieje bardziej kojarzący się z Wielkanocą wypiek od klasycznej babki? W tej wersji dzięki dodatkowi oleju ciasto pozostaje wilgotne i miękkie przez dłuższy czas, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste, więc może być przygotowane zarówno z wyprzedzeniem, jak i na ostatnią chwilę. Zrób z nami puszystą i leciutką babkę!

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Do misy miksera wsypujemy cukier i wbijamy całe jajka. Miksujemy wszystko na najwyższych obrotach, aż utworzy się piana.
DODAJEMY OLEJ
Zmniejszamy nieco obroty miksera i zaczynamy powoli wlewać olej do jajecznej piany, cały czas ubijając masę. Gdy składniki się połączą wyłączamy mikser.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Do masy dodajemy skrobię, ekstrakt, mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką, aż utworzy się jednolite ciasto.
PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY
Formę do babki smarujemy masłem i delikatnie posypujemy mąką, a potem przelewamy do niej ciasto i zamykamy.
PIECZEMY BABKĘ
Wsuwamy formę z babką do piekarnika i pieczemy przez 50-55 minut. Potem studzimy babkę - najpierw w piekarniku przez 15 minut, a potem zostawiamy ją na blacie do całkowitego wystudzenia.
MIESZAMY SKŁADNIKI
Do miseczki wsypujemy cukier puder, dolewamy gorącą wodę i mieszamy. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do lukru 2 łyżki. Ponownie mieszamy.
OZDABIAMY BABKĘ
Wystudzoną babkę polewamy lukrem i odstawiamy w chłodne miejsce, aby lukier stężał.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7176,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1025,2 kcal
Tłuszcz
38,8 g
Węglowodany
156,3 g
Błonnik
0,3 g
Białko
16,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jajecznica z kurkami
Jajecznica z kurkami to danie, które cieszy się popularnością w sezonie na kurki, ale nie tylko! To połączenie puszystych jajek z delikatnymi, lekko słodkawymi grzybami tworzy duet idealny. Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę z kurkami? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!

Zapiekany boczek ze śliwką i serem gorgonzola na imprezę sylwestrową
Boczek, suszona śliwka i ser gorgonzola – to brzmi jak idealna przekąska na imprezę sylwestrową! Wypróbuj przepis DG i zaskocz swoich gości smakowitym poczęstunkiem.

Krewetki z warzywami
Lekkie, świeże danie z krewetek i warzyw będzie idealną przekąską lub lekkim obiadem. Spróbuj, jak owoce morza smakują z limonkowym sosem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka czekoladowa
Babka, choć tradycyjnie kojarzona z okresami świątecznymi, coraz chętniej wypiekana jest na co dzień. Jej wilgotna konsystencja i intensywny smak czynią ją doskonałą bazą do różnych eksperymentów i modyfikacji. Jednym z pyszniejszych wariantów tego klasycznego wypieku jest wersja czekoladowa. Jak zrobić babkę czekoladową? Odkryj nasz przepis!

Gołąbki wigilijne
Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami to potrawa, która często gości na świątecznym stole w naszych domach. Ta bezmięsna potrawa bazująca na grzybach leśnych i kaszy stanowi lekką, ale jednocześnie sycącą alternatywę dla klasycznych gołąbków. Jak je zrobić? Odkryj nasz przepis!

Pyszne ciasto gryczane
Jak zrobić pyszne ciasto gryczane? Najlepiej wg przepisu Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla! Spróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sos tysiąca wysp
Sos tysiąca wysp to jeden z najbardziej popularnych i wszechstronnych dodatków do frytek, sałatek, kanapek czy innych przekąsek, który przyrządza się na wiele różnych sposobów. Przygotowanie sosu tysiąca wysp w domowej kuchni jest proste i szybkie. Sprawdź nasz przepis na sos tysiąca wysp!

Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami
Nic nie smakuje lepiej od ciepłego ciasta z jabłkami! Wypróbuj przepis Pawła!

Zapiekany kalafior
Zapiekany kalafior to pomysł na szybką i pożywną zapiekankę dla całe rodziny. Sprawdź, jakie to smaczne!