lamotek.pl

Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym • przepis • składniki • przygotowanie

Przepyszne mięsno-warzywne danie z aromatycznym sosem, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym

Przepyszne mięsno-warzywne danie z aromatycznym sosem, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

marchew - 6 szt.
goździki - 5 szt.
mąka pszenna - 5 łyżek
olej rzepakowy - 10 ml
sok z kapusty kiszonej - 50 ml
szynka wieprzowa - 1 kg
ocet winny - 2 łyżki
liść laurowy - 1 szt.
musztarda dijon - 1 łyżeczka
pomidory krojone z puszki - 200 g
sos sojowy - 5 łyżek
ząbek czosnku - 0,5 szt.
natka pietruszki - 20 g
pomidor suszony - 120 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
cebula - 2 szt.
kapusta kiszona - 200 g
pieprz biały - 1 szczypta
miód - 2 łyżki
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
papier pergaminowy folię spożywczą nitkę ręcznik papierowy tłuczek do mięsa rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) Marchewka Wyszorowane, ale nieobrane marchewki gotujemy.
2.NASTĘPNIE UKŁADAMY JE:
na pergaminie i dodajemy kilka rozgniecionych ząbków czosnku (w łupinie), sól, pieprz i kilka kropel oleju rzepakowego.
3.ZAKRĘCAMY SZCZELNIE PAPIER:
i wkładamy do żaroodpornego naczynia.
4.PIECZEMY PRZEZ GODZINĘ:
w piekarniku nagrzanym do 180°C.
5.ZRAZY SZYNKĘ MYJEMY,:
osuszamy i kroimy tak, by oddzielić jeden mięsień od drugiego.
6.PODZIELONĄ NA DWIE:
części szynkę kroimy w plastry, o grubości ok.
7.1,5 CM, NA:
skos.
8.KAWAŁKI SZYNKI PRZYKRYWAMY:
folią spożywczą i za pomocą tłuczka rozbijamy na cienkie plastry.
9.KAWAŁKI MIĘSA ODWIJAMY:
z folii, doprawiamy mielonym białym pieprzem i nadziewamy farszem z kapusty i suszonych pomidorów.
10.KAŻDY KAWAŁEK DOKŁADNIE:
zwijamy, delikatnie okręcamy nitką i związujemy na końcach.
11.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
niewielką ilość oleju rzepakowego i podsmażamy obtoczone wcześniej w mące zrazy.
12.SMAŻYMY JE PARTIAMI:
aż do uzyskania złotego koloru.
13.DO ŻAROODPORNEGO NACZYNIA:
nalewamy 5 łyżek sosu sojowego, niewielką ilość wody i ok. 4 ŁYŻEK OCTU: winnego oraz niewielką ilość soku z kiszonej kapusty.
14.DO GARNKA PRZEKŁADAMY:
przesmażone zrazy, układamy je ściśle w naczyniu.
15.DO TEGO DOKŁADAMY:
3 rozgniecione ząbki czosnku z łupiną, goździki i 4 liście laurowe.
16.NACZYNIE PODGRZEWAMY PRZEZ:
kilkanaście minut na małym ogniu do zagotowania, po czym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na mniej więcej 40-60 minut.
17.FARSZ KISZONĄ KAPUSTĘ:
odciskamy, drobno siekamy i wrzucamy do naczynia, do tego dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojone suszone pomidory oraz część posiekanej natki pietruszki, świeżo mielony biały pieprz, odrobinę soli oraz 1-2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów.
18.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
19.SOS W GARNKU:
podgrzewamy 3-4 łyżki miodu, dodajemy 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 liść laurowy, dodajemy niewielką ilość skórki z cytryny, 2-3 łyżki octu winnego, 1 łyżkę sosu sojowego, pomidory pelati pokrojone w drobną kostkę.
20.CAŁOŚĆ MIESZAMY I:
gotujemy ok. 25 MINUT, DOLEWAJĄC: niewielką ilość wody.
21.SOS POZOSTAŁY Z:
duszenia zrazów przelewamy do zagotowanego sosu z pomidorów, zagotowujemy.
22.NA KOŃCU DODAJEMY:
łyżeczke musztardy Dijon do smaku oraz kilka kropel octu, mieszamy.
23.KAPUSTA 2 POSIEKANE:
drobno cebule szklimy na rozgrzanej oliwie z suszonych pomidorów, dodajemy odrobinę białego pieprzu i soli.
24.NASTĘPNIE NA PATELNI:
umieszczamy surową, kiszoną kapustę (pozostałą część) z niewielką ilością oliwy z suszonych pomidorów i pieprzu.
25.CHWILE PODDUSZAMY, PO:
czym dodajemy startą skórkę z cytryny, do tego miód (ok. 2 ŁYŻEK) I: sok z 1/2 cytryny oraz szczyptę pieprzu.
26.NA SAMYM KOŃCU:
dodajemy pozostałą natkę pietruszki, mieszamy.
27.GDY WYJMIEMY ZRAZY:
z piekarnika, wykładamy je na talerz i usuwamy z nich nitki.
28.ZRAZY UMIESZCZAMY NA:
kapuście, ozdabiamy liśćmi laurowymi i pokrojoną, upieczoną marchewką.
29.NA KONIEC DELIKATNIE:
polewamy sosem.
Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym

Czas przygotowania

105 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

papier pergaminowy folię spożywczą nitkę ręcznik papierowy tłuczek do mięsa rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) Marchewka Wyszorowane, ale nieobrane marchewki gotujemy.

2

NASTĘPNIE UKŁADAMY JE

na pergaminie i dodajemy kilka rozgniecionych ząbków czosnku (w łupinie), sól, pieprz i kilka kropel oleju rzepakowego.

3

ZAKRĘCAMY SZCZELNIE PAPIER

i wkładamy do żaroodpornego naczynia.

4

PIECZEMY PRZEZ GODZINĘ

w piekarniku nagrzanym do 180°C.

5

ZRAZY SZYNKĘ MYJEMY,

osuszamy i kroimy tak, by oddzielić jeden mięsień od drugiego.

6

PODZIELONĄ NA DWIE

części szynkę kroimy w plastry, o grubości ok.

7

1,5 CM, NA

skos.

8

KAWAŁKI SZYNKI PRZYKRYWAMY

folią spożywczą i za pomocą tłuczka rozbijamy na cienkie plastry.

9

KAWAŁKI MIĘSA ODWIJAMY

z folii, doprawiamy mielonym białym pieprzem i nadziewamy farszem z kapusty i suszonych pomidorów.

10

KAŻDY KAWAŁEK DOKŁADNIE

zwijamy, delikatnie okręcamy nitką i związujemy na końcach.

11

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

niewielką ilość oleju rzepakowego i podsmażamy obtoczone wcześniej w mące zrazy.

12

SMAŻYMY JE PARTIAMI

aż do uzyskania złotego koloru.

13

DO ŻAROODPORNEGO NACZYNIA

nalewamy 5 łyżek sosu sojowego, niewielką ilość wody i ok. 4 ŁYŻEK OCTU: winnego oraz niewielką ilość soku z kiszonej kapusty.

14

DO GARNKA PRZEKŁADAMY

przesmażone zrazy, układamy je ściśle w naczyniu.

15

DO TEGO DOKŁADAMY

3 rozgniecione ząbki czosnku z łupiną, goździki i 4 liście laurowe.

16

NACZYNIE PODGRZEWAMY PRZEZ

kilkanaście minut na małym ogniu do zagotowania, po czym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na mniej więcej 40-60 minut.

17

FARSZ KISZONĄ KAPUSTĘ

odciskamy, drobno siekamy i wrzucamy do naczynia, do tego dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojone suszone pomidory oraz część posiekanej natki pietruszki, świeżo mielony biały pieprz, odrobinę soli oraz 1-2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów.

18

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

19

SOS W GARNKU

podgrzewamy 3-4 łyżki miodu, dodajemy 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 liść laurowy, dodajemy niewielką ilość skórki z cytryny, 2-3 łyżki octu winnego, 1 łyżkę sosu sojowego, pomidory pelati pokrojone w drobną kostkę.

20

CAŁOŚĆ MIESZAMY I

gotujemy ok. 25 MINUT, DOLEWAJĄC: niewielką ilość wody.

21

SOS POZOSTAŁY Z

duszenia zrazów przelewamy do zagotowanego sosu z pomidorów, zagotowujemy.

22

NA KOŃCU DODAJEMY

łyżeczke musztardy Dijon do smaku oraz kilka kropel octu, mieszamy.

23

KAPUSTA 2 POSIEKANE

drobno cebule szklimy na rozgrzanej oliwie z suszonych pomidorów, dodajemy odrobinę białego pieprzu i soli.

24

NASTĘPNIE NA PATELNI

umieszczamy surową, kiszoną kapustę (pozostałą część) z niewielką ilością oliwy z suszonych pomidorów i pieprzu.

25

CHWILE PODDUSZAMY, PO

czym dodajemy startą skórkę z cytryny, do tego miód (ok. 2 ŁYŻEK) I: sok z 1/2 cytryny oraz szczyptę pieprzu.

26

NA SAMYM KOŃCU

dodajemy pozostałą natkę pietruszki, mieszamy.

27

GDY WYJMIEMY ZRAZY

z piekarnika, wykładamy je na talerz i usuwamy z nich nitki.

28

ZRAZY UMIESZCZAMY NA

kapuście, ozdabiamy liśćmi laurowymi i pokrojoną, upieczoną marchewką.

29

NA KONIEC DELIKATNIE

polewamy sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3247,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

811,9 kcal

🥑

Tłuszcz

29 g

🌾

Węglowodany

77,5 g

🥬

Błonnik

14,2 g

💪

Białko

62,7 g

Podobne przepisy

Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl