Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku • przepis • składniki • przygotowanie
Pomysł na smakowite kacze udka z suszonymi śliwkami podawane z zaskakująco smacznym purée.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ŚLIWKI
kalifornijskie zalej czerwonym, wytrawnym winem i odstaw na 1 godzinę.
NOGI KACZKI NOGI
kaczki myjemy, osuszamy, następnie oczyszczamy kaczkę z nadmiernej ilości tłuszczu i odcinamy torebki stawowe za pomocą dużego noża lub tasaka.
NOGI KACZKI Z
obu stron doprawiamy solą i pieprzem.
W GŁĘBOKIM GARNKU
rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego (nie za dużo, gdyż nogi kaczki puszczą tłuszcz).
GDY OLEJ JEST
już wystarczająco rozgrzany, smażymy nogi kaczki (zaczynamy smażyć skórą do dołu) z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru.
NADMIAR TŁUSZCZU Z
garnka przelewamy do miseczki.
NOGI KACZKI PODSMAŻAMY
jeszcze przez chwilę. NAMOCZONE ŚLIWKI DODAJEMY: do garnka.
CAŁOŚĆ ZALEWAMY CZERWONYM
winem, dodajemy 250 ml wody i 1 rozdrobnioną kostkę bulionową. MIESZAMY.
DODAJEMY 2 LIŚCIE
laurowe i świeżo zmielony pieprz.
PONOWNIE MIESZAMY.
ZMNIEJSZAMY OGIEŃ I
dusimy przez mniej więcej godzinę, od czasu do czasu obracając mięso w garnku.
JEŚLI SOS BĘDZIE
zbyt rzadki, zagniatamy 20 g masła i 20 g mąki pszennej i dodajemy stopniowo do sosu w celu zagęszczenia.
PURÉE Z ZIELONEGO
groszku Szalotkę kroimy w drobną kostkę.
DO GARNKA WLEWAMY
2 łyżki oliwy.
NA GORĄCĄ OLIWĘ
wrzucamy pokrojoną szalotkę, mieszamy i zmniejszamy ogień.
SAŁATĘ KROIMY W
paski dodajemy do garnka. MIESZAMY.
NASTĘPNIE DODAJEMY MROŻONY
groszek i ponownie mieszamy.
DODAJEMY ODROBINĘ WODY
i rozdrobnioną kostkę bulionową.
MIESZAMY CAŁOŚĆ I
gotujemy bez przykrycia.
PO MNIEJ WIĘCEJ
5 minutach miksujemy całość blenderem, dodajemy 3 łyżki gęstej śmietany i gałkę muszkatołową. DODAJEMY SÓL I: pieprz. ZNÓW MIKSUJEMY: całość. JAK PODAWAĆ WYKŁADAMY: kaczkę.
PURÉE PRZEKŁADAMY DO
miseczki. ŚLIWKI UKŁADAMY NA: talerzu.
DEKORUJEMY KILKOMA LISTKAMI
pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3208,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
802,2 kcal
Tłuszcz
22,8 g
Węglowodany
85,5 g
Błonnik
46,5 g
Białko
46,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tabbouleh z komosą ryżową
Lekka i smaczna – klasyka kuchni bliskowschodniej, czyli sałatka tabbouleh w wersji Kingi. Sprawdź, jak komosa ryżowa komponuje się ze świeżymi warzywami i przyprawami!

Tarta z kozim serem, suszonymi pomidorami i oliwkami
Tartę łatwo podzielić między gości, dlatego warto uwzględnić ją w sylwestrowym menu. Ta wg przepisu Karola to prawdziwa klasyka gatunku: pomidory, śmietanka i kozi ser łączą się, by stworzyć idealny farsz. Spróbuj!

Udka kurczaka z pieczonymi warzywami
Szybkie w przygotowaniu danie na udka pieczone z warzywami - daj się skusić!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Karkówka z imbirem i sosem sojowym
Wyraziste, inspirowane Azją danie, którego podstawą jest wieprzowina marynowana w sosie sojowym i przyprawach.

Lekka pianka pomarańczowa
Orzeźwiający cytrusowy deser na każdą porę roku, doskonały dla osób dbających o linię!

Rolada jabłkowa
Nadzienie jabłkowe zamknięte w delikatnym, biszkoptowym cieście? To musi być rolada jabłkowa, która swoim smakiem przypomina o dobrych, rodzinnych chwilach. To ciasto idealne na jesień – upiecz i sprawdź!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bazyliowy pstrąg z grilla
Delikatne mięso ryby podanej w całości, pachnące obłędnie świeżą bazylią to doskonały przepis na zdrowe danie z grilla.

Kurczak w winie
Coq au vin to nic innego jak aromatyczny kurczak, skąpany w sosie z dodatkiem wina i ziół. Doskonale smakuje z chrupiącą bagietką.

Rurki z kremem z ciasta francuskiego
Masz ochotę na rurki z kremem? Nie biegnij do cukierni – zrób je sam! To bardzo proste! Domowe rurki z kremem według Pawła Małeckiego są przepyszne!