Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami • przepis • składniki • przygotowanie
Zdrowy i sycący pomysł na rybę. Zapiekanka z ziemniaczanego purée i delikatny dorsz to nie lada gratka dla smakoszy!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ZIEMNIAKI
w skórkach dokładnie umyj, osusz i ugotuj lub upiecz w mundurkach.
ODSTAW DO
przestudzenia.
PRZYGOTUJ TARKĘ MOŹDZIERZ
blachę z pergaminem naczynie żaroodporne praskę do ziemniaków Karczochy i kapusta Karczochy wyjmujemy z zalewy, polewamy oliwą, posypujemy połową skórki startej z limonki.
SMAŻYMY NA PATELNI
z oliwą do mocnego zrumienienia.
PRZEKŁADAMY NA
talerz.
W GARNKU Z
oliwą szklimy czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem.
DODAJEMY ŚWIEŻĄ KAPUSTĘ
posiekaną w kostkę, smażymy 3-4 minuty do zeszklenia.
DOPRAWIAMY SOLĄ, BIAŁYM
pieprzem oraz drugą połową skórki z limonki.
DODAJEMY POSIEKANĄ KAPUSTĘ
kiszoną wraz z sokiem i wino.
REDUKUJEMY DO ODPAROWANIA
alkoholu.
DODAJEMY MASŁO, SUSZONĄ
kolendrę w ziarnach roztartą w moździerzu, pieprz, drobno posiekaną papryczkę, mieszamy i dusimy około 5-6 minut.
DODAJEMY ŚWIEŻĄ POSIEKANĄ
kolendrę.
DORSZ UMYTE I
osuszone filety z dorsza przyprawiamy solą i pieprzem.
SKRAPIAMY OLIWĄ, POSYPUJEMY
skórką z limonki oraz czosnkiem pokrojonym w plasterki.
NA WIERZCH UKŁADAMY
kilka gałązek kolendry.
WYKŁADAMY RYBĘ NA
blaszkę wyłożoną pergaminem i polaną oliwą.
PIECZEMY 10 MINUT
w temp.
210-220°C (JEŚLI PO
delikatnym naciśnięciu mięso ryby rozdziela się na kawałki – dorsz jest upieczony).
PURÉE ZIEMNIACZANE WYSTUDZONE
ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę.
MLEKO, GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ,
sól oraz pieprz zagotowujemy.
DODAJEMY CZĘŚĆ ZIEMNIAKÓW
i mieszamy do całkowitego połączenia.
DODAJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ
ziemniaków, dodajemy masło i gotując mieszamy do uzyskania aksamitnej konsystencji.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO
wykładamy kolejno kapustę, upieczonego dorsza (rozdzielamy go na mniejsze kawałki).
NA WIERZCH KŁADZIEMY
nieregularnie purée ziemniaczane i pieczemy całość 15 minut w temp.
250°C (Z FUNKCJĄ
grillowania od góry).
MIESZAMY RAZEM WSZYSTKIE
składniki sosu.
KARCZOCHY I RZODKIEWKI
pokrojone w talarki polewamy oliwą z oliwek.
WYKŁADAMY JE NA
wierzch gotowej zapiekanki.
DEKORUJEMY LISTKAMI KOLENDRY
i podajemy z sosem z czarnych oliwek.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2580,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
645,0 kcal
Tłuszcz
47,6 g
Węglowodany
46,8 g
Błonnik
14,4 g
Białko
14,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Różowy makaron z burakami
Wyjątkowy, różowy i domowy makaron z dodatkiem aromatycznych buraków w sosie maślano-miodowym to danie, które naprawdę zachwyca. Przekonaj się, jakie jest smaczne!

Warzywa z hummusem i salsą pomidorową
Pieczone warzywa sezonowe, do tego aromatyczny, domowy humus i salsa pomidorowa. Talerz pełen warzyw o doskonałym smaku.

Śląskie makówki
Śląskie makówki z drobnymi zmianami, które wzbogacają smak i wnoszą ten znany z dzieciństwa przysmak na nowy poziom! Wypróbuj przepis Kingi i zaskocz wszystkich tym pysznym deserem podczas najbliższych świąt.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Roladki schabowe - ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Masz w perspektywie rodzinny obiad, a może nawet uroczystość? Mamy dla Ciebie świetną propozycję na obiad! Soczyste mięso schabowe, nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami, otulone chrupiącą panierką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj je z nami i zachwyć swoich bliskich!

Grissini czosnkowe z szynką szwarcwaldzką
Chrupiące paluszki z mąki pszennej owinięte cienkimi plastrami szynki. Znakomita przekąska, idealna na przyjęcia!

Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami to pomysł nie tylko na pyszny deser. Możesz je również przygotować na śniadanie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Shortbread - kruche szkockie ciasteczka
Shortbread to klasyczne ciasteczka, które obecne są w szkockiej tradycji kulinarnej od wieków. Charakteryzują się maślanym smakiem i kruchą, delikatną strukturą i doskonale komponują się z uwielbianą przez Brytyjczyków herbatą. Te pyszne ciastka można łatwo przygotować w domu — jak to zrobić? Przekonajcie się sami!

Sałatka z owocami morza
Szukasz sprawdzonego przepisu na owoce morza? Zacznij od sałatki z kolorowymi warzywami i pysznym dressingiem!

Gęś faszerowana jabłkami z goździkami i cynamonem
Klasyczna, długo pieczona i nadziewana jabłkami gęś to świetny pomysł na obiad na wyjątkową okazję. Przekonaj się, że chociaż trzeba na nią trochę poczekać, gęś wcale nie jest trudna w przygotowaniu!