lamotek.pl

Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami • przepis • składniki • przygotowanie

Zdrowy i sycący pomysł na rybę. Zapiekanka z ziemniaczanego purée i delikatny dorsz to nie lada gratka dla smakoszy!

Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami

Zdrowy i sycący pomysł na rybę. Zapiekanka z ziemniaczanego purée i delikatny dorsz to nie lada gratka dla smakoszy!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
wino białe - 50 ml
kolendra suszona - 1 łyżka
kapusta kiszona - 0,5 kg
karczoch serce - 10 szt.
ząbek czosnku - 0,5 szt.
dorsz filet - 0,6 kg
limonka - 0,66 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 2 szczypty
masło - 2 łyżki
mleko - 150 ml
ziemniak - 1 kg
oliwa z oliwek - 1 łyżka
jogurt naturalny - 2 łyżki
majonez - 1 łyżka
pasta z oliwek - 2 łyżki
sok z limonki - 10 ml
sól - 1 szczypta
cukier - 1 szczypta
kolendra świeża - 2 g
rzodkiewka - 170 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ZIEMNIAKI:
w skórkach dokładnie umyj, osusz i ugotuj lub upiecz w mundurkach.
2.ODSTAW DO:
przestudzenia.
3.PRZYGOTUJ TARKĘ MOŹDZIERZ:
blachę z pergaminem naczynie żaroodporne praskę do ziemniaków Karczochy i kapusta Karczochy wyjmujemy z zalewy, polewamy oliwą, posypujemy połową skórki startej z limonki.
4.SMAŻYMY NA PATELNI:
z oliwą do mocnego zrumienienia.
5.PRZEKŁADAMY NA:
talerz.
6.W GARNKU Z:
oliwą szklimy czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem.
7.DODAJEMY ŚWIEŻĄ KAPUSTĘ:
posiekaną w kostkę, smażymy 3-4 minuty do zeszklenia.
8.DOPRAWIAMY SOLĄ, BIAŁYM:
pieprzem oraz drugą połową skórki z limonki.
9.DODAJEMY POSIEKANĄ KAPUSTĘ:
kiszoną wraz z sokiem i wino.
10.REDUKUJEMY DO ODPAROWANIA:
alkoholu.
11.DODAJEMY MASŁO, SUSZONĄ:
kolendrę w ziarnach roztartą w moździerzu, pieprz, drobno posiekaną papryczkę, mieszamy i dusimy około 5-6 minut.
12.DODAJEMY ŚWIEŻĄ POSIEKANĄ:
kolendrę.
13.DORSZ UMYTE I:
osuszone filety z dorsza przyprawiamy solą i pieprzem.
14.SKRAPIAMY OLIWĄ, POSYPUJEMY:
skórką z limonki oraz czosnkiem pokrojonym w plasterki.
15.NA WIERZCH UKŁADAMY:
kilka gałązek kolendry.
16.WYKŁADAMY RYBĘ NA:
blaszkę wyłożoną pergaminem i polaną oliwą.
17.PIECZEMY 10 MINUT:
w temp.
18.210-220°C (JEŚLI PO:
delikatnym naciśnięciu mięso ryby rozdziela się na kawałki – dorsz jest upieczony).
19.PURÉE ZIEMNIACZANE WYSTUDZONE:
ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę.
20.MLEKO, GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ,:
sól oraz pieprz zagotowujemy.
21.DODAJEMY CZĘŚĆ ZIEMNIAKÓW:
i mieszamy do całkowitego połączenia.
22.DODAJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ:
ziemniaków, dodajemy masło i gotując mieszamy do uzyskania aksamitnej konsystencji.
23.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem.
24.DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO:
wykładamy kolejno kapustę, upieczonego dorsza (rozdzielamy go na mniejsze kawałki).
25.NA WIERZCH KŁADZIEMY:
nieregularnie purée ziemniaczane i pieczemy całość 15 minut w temp.
26.250°C (Z FUNKCJĄ:
grillowania od góry).
27.MIESZAMY RAZEM WSZYSTKIE:
składniki sosu.
28.KARCZOCHY I RZODKIEWKI:
pokrojone w talarki polewamy oliwą z oliwek.
29.WYKŁADAMY JE NA:
wierzch gotowej zapiekanki.
30.DEKORUJEMY LISTKAMI KOLENDRY:
i podajemy z sosem z czarnych oliwek.
31.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ZIEMNIAKI

w skórkach dokładnie umyj, osusz i ugotuj lub upiecz w mundurkach.

2

ODSTAW DO

przestudzenia.

3

PRZYGOTUJ TARKĘ MOŹDZIERZ

blachę z pergaminem naczynie żaroodporne praskę do ziemniaków Karczochy i kapusta Karczochy wyjmujemy z zalewy, polewamy oliwą, posypujemy połową skórki startej z limonki.

4

SMAŻYMY NA PATELNI

z oliwą do mocnego zrumienienia.

5

PRZEKŁADAMY NA

talerz.

6

W GARNKU Z

oliwą szklimy czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem.

7

DODAJEMY ŚWIEŻĄ KAPUSTĘ

posiekaną w kostkę, smażymy 3-4 minuty do zeszklenia.

8

DOPRAWIAMY SOLĄ, BIAŁYM

pieprzem oraz drugą połową skórki z limonki.

9

DODAJEMY POSIEKANĄ KAPUSTĘ

kiszoną wraz z sokiem i wino.

10

REDUKUJEMY DO ODPAROWANIA

alkoholu.

11

DODAJEMY MASŁO, SUSZONĄ

kolendrę w ziarnach roztartą w moździerzu, pieprz, drobno posiekaną papryczkę, mieszamy i dusimy około 5-6 minut.

12

DODAJEMY ŚWIEŻĄ POSIEKANĄ

kolendrę.

13

DORSZ UMYTE I

osuszone filety z dorsza przyprawiamy solą i pieprzem.

14

SKRAPIAMY OLIWĄ, POSYPUJEMY

skórką z limonki oraz czosnkiem pokrojonym w plasterki.

15

NA WIERZCH UKŁADAMY

kilka gałązek kolendry.

16

WYKŁADAMY RYBĘ NA

blaszkę wyłożoną pergaminem i polaną oliwą.

17

PIECZEMY 10 MINUT

w temp.

18

210-220°C (JEŚLI PO

delikatnym naciśnięciu mięso ryby rozdziela się na kawałki – dorsz jest upieczony).

19

PURÉE ZIEMNIACZANE WYSTUDZONE

ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę.

20

MLEKO, GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ,

sól oraz pieprz zagotowujemy.

21

DODAJEMY CZĘŚĆ ZIEMNIAKÓW

i mieszamy do całkowitego połączenia.

22

DODAJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ

ziemniaków, dodajemy masło i gotując mieszamy do uzyskania aksamitnej konsystencji.

23

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem.

24

DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO

wykładamy kolejno kapustę, upieczonego dorsza (rozdzielamy go na mniejsze kawałki).

25

NA WIERZCH KŁADZIEMY

nieregularnie purée ziemniaczane i pieczemy całość 15 minut w temp.

26

250°C (Z FUNKCJĄ

grillowania od góry).

27

MIESZAMY RAZEM WSZYSTKIE

składniki sosu.

28

KARCZOCHY I RZODKIEWKI

pokrojone w talarki polewamy oliwą z oliwek.

29

WYKŁADAMY JE NA

wierzch gotowej zapiekanki.

30

DEKORUJEMY LISTKAMI KOLENDRY

i podajemy z sosem z czarnych oliwek.

31

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2580,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

645,0 kcal

🥑

Tłuszcz

47,6 g

🌾

Węglowodany

46,8 g

🥬

Błonnik

14,4 g

💪

Białko

14,4 g

Podobne przepisy