lamotek.pl

Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak • przepis • składniki • przygotowanie

Włoską kuchnię cechuje prostota i miłość do dobrych, naturalnych składników. Nie dziwi zatem, że korzystają z wszystkiego, co dała matka natura (np. z grzybów) i wykorzystują je do przyrządzania wyśmienitych past oraz pierożków. Przygotowaliśmy dla Was przepis na ravioli z grzybami, który przeniesie Cię swoim smakiem do beztroskich lasów Italii. Zapraszamy do lektury!

Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak

Włoską kuchnię cechuje prostota i miłość do dobrych, naturalnych składników. Nie dziwi zatem, że korzystają z wszystkiego, co dała matka natura (np. z grzybów) i wykorzystują je do przyrządzania wyśmienitych past oraz pierożków. Przygotowaliśmy dla Was przepis na ravioli z grzybami, który przeniesie Cię swoim smakiem do beztroskich lasów Italii. Zapraszamy do lektury!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna z pszenicy durum - 340 g
jajko - 2 szt.
oliwa z oliwek - 15 ml
parmezan - 100 g
wino białe - 60 ml
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
natka pietruszki - 0,5 g
parmezan tarty - 70 g
grzyby leśne, świeże - 60 g
masło - 50 g
skórka cytryny tarta - 1,2 g
sól - 1,5 g
pieprz czarny - 1 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Przesiej mąkę do dużej miski, a następnie dodaj sól i wymieszaj.
2.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Wbij do miski jajko, a następnie dodaj oliwę i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aby się połączyły w miarę jednolitą masę.
3.PRZYRZĄDZANIE CIASTA:
Zacznij wyrabiać ciasto. Zagniataj je do siebie. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj odrobinę wody, a w przypadku zbyt klejącego – odrobinę mąki.
4.FORMUJEMY CIASTO:
Na stolnice podsypaną mąką wyłóż ciasto i zacznij wyrabiać. Gdy będzie odpowiednio jędrne, zwiń je w kulkę i owiń folią spożywczą. Kulkę odłóż na co najmniej pół godziny, aby ciasto odpoczęło.
5.WYCINAMY I FORMUJEMY RAVIOLI:
Wyciągnij ciasto z folii i rozwałkuj je cienko. Wykrój z ciasta prostokąty, a następnie delikatnie zaznacz na nich linię pośrodku, tak aby utworzyły się dwa kwadraty. W taki sposób ułatwisz sobie późniejsze nakładanie nadzienia.
6.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Grzyby starannie oczyść z brudu, możesz je delikatnie wymoczyć, a potem osuszyć. Suche grzyby pokrój w kostkę.
7.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
Na patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż staną się rumiane. Następnie dodaj grzyby i smaż tak długo, aż odparuje z nich woda.
8.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Gdy woda z grzybów się zredukuje, dodaj wino i przyprawy. Wymieszaj całość i poczekaj, aż znów odparuje woda. Natkę posiekaj, a potem na sam koniec dodaj ją wraz z parmezanem do reszty składników i wymieszaj. Całość powinna smażyć się jeszcze przez kilka minut, a potem należy odstawić farsz do wystygnięcia.
9.NADZIEWAMY RAVIOLI:
Gotowym farszem nadziewamy każdy pierożek, nakładając po łyżce farszu na środek jednego z wyznaczonych wcześniej kwadratów. Złóż prostokąt na pół i zaklej boki ravioli. Możesz ozdobić je widelcem, delikatnie wgniatając go w brzegi pierożka.
10.GOTUJEMY RAVIOLI:
Do osolonej, wrzącej wody w garnku wrzuć ravioli i gotuj je przez 2-3 minuty, a następnie odlej odrobinę wody. Resztę wody wylej i odcedzone ravioli odłóż na bok.
11.OBRABIAMY GRZYBY:
Grzyby umyj i oczyść, a następni pokrój w plastry.
12.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj skórkę z cytryny. Po chwili dodaj także grzyby i poczekaj aż puszczą wodę. Gdy całość się zredukuje, dodaj wodę z gotowania ravioli.
13.DOPRAWIAMY SOS:
Do zredukowanego lekko sosu dodaj parmezan, pieprz oraz sól i wymieszaj. Gotuj przez 1-2 minuty.
14.WRZUCAMY RAVIOLI:
Do rondelka wrzuć ravioli i wymieszaj. Pozwól im się poddusić przez 2 minuty.
15.SERWUJEMY PIEROŻKI:
Gotowe danie przełóż na talerze i podawaj z dodatkiem parmezanu lub natki pietruszki.
Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Przesiej mąkę do dużej miski, a następnie dodaj sól i wymieszaj.

2

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Wbij do miski jajko, a następnie dodaj oliwę i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aby się połączyły w miarę jednolitą masę.

3

PRZYRZĄDZANIE CIASTA

Zacznij wyrabiać ciasto. Zagniataj je do siebie. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj odrobinę wody, a w przypadku zbyt klejącego – odrobinę mąki.

4

FORMUJEMY CIASTO

Na stolnice podsypaną mąką wyłóż ciasto i zacznij wyrabiać. Gdy będzie odpowiednio jędrne, zwiń je w kulkę i owiń folią spożywczą. Kulkę odłóż na co najmniej pół godziny, aby ciasto odpoczęło.

5

WYCINAMY I FORMUJEMY RAVIOLI

Wyciągnij ciasto z folii i rozwałkuj je cienko. Wykrój z ciasta prostokąty, a następnie delikatnie zaznacz na nich linię pośrodku, tak aby utworzyły się dwa kwadraty. W taki sposób ułatwisz sobie późniejsze nakładanie nadzienia.

6

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Grzyby starannie oczyść z brudu, możesz je delikatnie wymoczyć, a potem osuszyć. Suche grzyby pokrój w kostkę.

7

SMAŻYMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż staną się rumiane. Następnie dodaj grzyby i smaż tak długo, aż odparuje z nich woda.

8

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Gdy woda z grzybów się zredukuje, dodaj wino i przyprawy. Wymieszaj całość i poczekaj, aż znów odparuje woda. Natkę posiekaj, a potem na sam koniec dodaj ją wraz z parmezanem do reszty składników i wymieszaj. Całość powinna smażyć się jeszcze przez kilka minut, a potem należy odstawić farsz do wystygnięcia.

9

NADZIEWAMY RAVIOLI

Gotowym farszem nadziewamy każdy pierożek, nakładając po łyżce farszu na środek jednego z wyznaczonych wcześniej kwadratów. Złóż prostokąt na pół i zaklej boki ravioli. Możesz ozdobić je widelcem, delikatnie wgniatając go w brzegi pierożka.

10

GOTUJEMY RAVIOLI

Do osolonej, wrzącej wody w garnku wrzuć ravioli i gotuj je przez 2-3 minuty, a następnie odlej odrobinę wody. Resztę wody wylej i odcedzone ravioli odłóż na bok.

11

OBRABIAMY GRZYBY

Grzyby umyj i oczyść, a następni pokrój w plastry.

12

SMAŻYMY SKŁADNIKI

W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj skórkę z cytryny. Po chwili dodaj także grzyby i poczekaj aż puszczą wodę. Gdy całość się zredukuje, dodaj wodę z gotowania ravioli.

13

DOPRAWIAMY SOS

Do zredukowanego lekko sosu dodaj parmezan, pieprz oraz sól i wymieszaj. Gotuj przez 1-2 minuty.

14

WRZUCAMY RAVIOLI

Do rondelka wrzuć ravioli i wymieszaj. Pozwól im się poddusić przez 2 minuty.

15

SERWUJEMY PIEROŻKI

Gotowe danie przełóż na talerze i podawaj z dodatkiem parmezanu lub natki pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2732,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

683,2 kcal

🥑

Tłuszcz

27,4 g

🌾

Węglowodany

72,3 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

28,4 g

Podobne przepisy

Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl