lamotek.pl

Pierogi z pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie

Pierogi z pieczarkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z mięsem lub kapustą i grzybami podawanych podczas świąt. Aksamitny, grzybowy, aromatyczny farsz w połączeniu z delikatnym ciastem tworzy kompozycję wartą grzechu. Zrób z nami pierogi z pieczarkami!

Pierogi z pieczarkami

Pierogi z pieczarkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z mięsem lub kapustą i grzybami podawanych podczas świąt. Aksamitny, grzybowy, aromatyczny farsz w połączeniu z delikatnym ciastem tworzy kompozycję wartą grzechu. Zrób z nami pierogi z pieczarkami!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 500 g
pieczarka - 1,2 kg
oregano suszone - 0,5 łyżeczki
sól - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 3 łyżki
olej - 1 łyżka
cebula - 1 szt.
woda - 1,5 l

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, sól oraz ciepłą wodę. Starannie mieszamy, aż składniki się połączą.
2.ZAGNIATAMY CIASTO:
Gdy składniki wstępnie się połączą, zaczynamy wyrabiać ciasto. Proces powinien trwać przez ok. 10-12 minut. Po wyrobieniu owijamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut, by odpoczęło w ciepłym miejscu.
3.PRZYGOTOWUJEMY PIECZARKI I CEBULĘ:
Pieczarki starannie oczyszczamy i przekrawamy na pół, a potem kroimy w cieniutkie plasterki. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy na drobną kostkę.
4.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Podsmażamy najpierw cebulę, a gdy zrobi się szklista, dodajemy pieczarki. Smażymy tak długo, aż wytrącona woda prawie całkiem odparuje.
5.DOPRAWIAMY FARSZ:
Podsmażony farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
6.NADZIEWAMY PIEROGI:
Odwijamy ciasto z folii i rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm (możemy delikatnie podsypać je mąką). Z ciasta wycinamy okręgi szklanką. Na każdy kawałek ciasta nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Należy dobrze skleić brzegi ciasta, aby farsz nie wypłynął ze środka podczas gotowania.
7.GOTUJEMY PIEROGI:
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Do wrzątku wrzucamy pierogi i gotujemy je minutę od momentu, w którym wypłyną na wierzch. Gotowe pierogi nakładamy na talerze i przechodzimy do przygotowywania okrasy.
8.PRZYRZĄDZAMY OKRASĘ:
Cebulę obieramy i siekamy. Myjemy patelnię po farszu, osuszamy ją i rozgrzewamy na niej tłuszcz na okrasę. Smażymy cebulę do lekkiego zarumienienia. Polewamy pierogi okrasą.
Pierogi z pieczarkami

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, sól oraz ciepłą wodę. Starannie mieszamy, aż składniki się połączą.

2

ZAGNIATAMY CIASTO

Gdy składniki wstępnie się połączą, zaczynamy wyrabiać ciasto. Proces powinien trwać przez ok. 10-12 minut. Po wyrobieniu owijamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut, by odpoczęło w ciepłym miejscu.

3

PRZYGOTOWUJEMY PIECZARKI I CEBULĘ

Pieczarki starannie oczyszczamy i przekrawamy na pół, a potem kroimy w cieniutkie plasterki. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy na drobną kostkę.

4

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Podsmażamy najpierw cebulę, a gdy zrobi się szklista, dodajemy pieczarki. Smażymy tak długo, aż wytrącona woda prawie całkiem odparuje.

5

DOPRAWIAMY FARSZ

Podsmażony farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

6

NADZIEWAMY PIEROGI

Odwijamy ciasto z folii i rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm (możemy delikatnie podsypać je mąką). Z ciasta wycinamy okręgi szklanką. Na każdy kawałek ciasta nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Należy dobrze skleić brzegi ciasta, aby farsz nie wypłynął ze środka podczas gotowania.

7

GOTUJEMY PIEROGI

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Do wrzątku wrzucamy pierogi i gotujemy je minutę od momentu, w którym wypłyną na wierzch. Gotowe pierogi nakładamy na talerze i przechodzimy do przygotowywania okrasy.

8

PRZYRZĄDZAMY OKRASĘ

Cebulę obieramy i siekamy. Myjemy patelnię po farszu, osuszamy ją i rozgrzewamy na niej tłuszcz na okrasę. Smażymy cebulę do lekkiego zarumienienia. Polewamy pierogi okrasą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3103,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

620,6 kcal

🥑

Tłuszcz

22,4 g

🌾

Węglowodany

92 g

🥬

Błonnik

3 g

💪

Białko

17,6 g

Podobne przepisy

Pierogi z pieczarkami - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl