lamotek.pl

Pizza capriciosa • przepis • składniki • przygotowanie

Włoska pizza to jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań na świecie. Wśród niezliczonych kombinacji składników istnieje wiele klasycznych kompozycji, które zachwycają swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Jedną z takich kompozycji jest capricciosa — pizza, która oddaje ducha południowych Włoch. Poznaj jej niepowtarzalny charakter i zrób ją razem z nami!

Pizza capriciosa

Włoska pizza to jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań na świecie. Wśród niezliczonych kombinacji składników istnieje wiele klasycznych kompozycji, które zachwycają swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Jedną z takich kompozycji jest capricciosa — pizza, która oddaje ducha południowych Włoch. Poznaj jej niepowtarzalny charakter i zrób ją razem z nami!

Czas przygotowania
135 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka włoska typ 00 - 300 g
woda - 190 ml
oliwa z oliwek - 30 ml
sól - 6 g
cukier - 6 g
drożdże świeże - 6 g
mozzarella - 250 g
passata pomidorowa - 180 g
karczoch serce - 30 g
szynka wieprzowa - 30 g
pieczarka - 30 g
oliwki czarne - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.TWORZYMY ZACZYN:
Do małej miseczki dodaj cukier i rozpuść go w ciepłej wodzie, a potem dodaj drożdże i wymieszaj wszystko dokładnie. Poczekaj, aż drożdże zaczną pracować i powstanie zaczyn.
2.MIESZAMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI:
W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę (280 g) z solą, a potem dodaj oliwę oraz zaczyn z miseczki. Całość wymieszaj.
3.WYRABIAMY CIASTO:
Podsyp blat mąką, a następnie wyłóż na niego wymieszane ciasto i zacznij wyrabiać. Zagniataj ciasto do środka przez ok. 7-8 minut. Po upływie tego czasu powinno zacząć robić się elastyczne.
4.WKŁADAMY CIASTO DO MISKI:
Miskę wysmaruj oliwą, a następnie umieść w niej ciasto i przykryj ściereczką.
5.ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA:
Pozostaw ciasto w miseczce na ok. 1,5 godziny, aby wyrosło.
6.ROZKŁADAMY CIASTO NA BLASZCE:
Wyciągnij ciasto z miseczki, a potem delikatnie je rozwałkuj na blacie i przełóż na blachę, tak aby pokryła całą jej powierzchnię. Ciasto ponownie przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut.
7.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Pieczarki umyj, a następnie pokrój w plastry. Karczochy pokrój w na mniejsze kawałki. Mozzarellę pokrój w plastry.
8.UKŁADAMY SKŁADNIKI NA CIEŚCIE.:
Ciasto wysmaruj passatą, a następnie połóż na niej kawałki mozzarelli, potem oliwki, karczochy, pieczarki i szynkę.
9.WKŁADAMY PIZZĘ DO PIECA:
Włóż pizzę do piekarnika i piecz przez 20 do 25 minut, aż ciasto lekko wyrośnie i stanie się rumiane. Po wypieczeniu pozwól jej chwile wystygnąć, pokrój i przełóż na talerze.
Pizza capriciosa

Czas przygotowania

135 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

TWORZYMY ZACZYN

Do małej miseczki dodaj cukier i rozpuść go w ciepłej wodzie, a potem dodaj drożdże i wymieszaj wszystko dokładnie. Poczekaj, aż drożdże zaczną pracować i powstanie zaczyn.

2

MIESZAMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI

W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę (280 g) z solą, a potem dodaj oliwę oraz zaczyn z miseczki. Całość wymieszaj.

3

WYRABIAMY CIASTO

Podsyp blat mąką, a następnie wyłóż na niego wymieszane ciasto i zacznij wyrabiać. Zagniataj ciasto do środka przez ok. 7-8 minut. Po upływie tego czasu powinno zacząć robić się elastyczne.

4

WKŁADAMY CIASTO DO MISKI

Miskę wysmaruj oliwą, a następnie umieść w niej ciasto i przykryj ściereczką.

5

ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA

Pozostaw ciasto w miseczce na ok. 1,5 godziny, aby wyrosło.

6

ROZKŁADAMY CIASTO NA BLASZCE

Wyciągnij ciasto z miseczki, a potem delikatnie je rozwałkuj na blacie i przełóż na blachę, tak aby pokryła całą jej powierzchnię. Ciasto ponownie przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut.

7

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Pieczarki umyj, a następnie pokrój w plastry. Karczochy pokrój w na mniejsze kawałki. Mozzarellę pokrój w plastry.

8

UKŁADAMY SKŁADNIKI NA CIEŚCIE.

Ciasto wysmaruj passatą, a następnie połóż na niej kawałki mozzarelli, potem oliwki, karczochy, pieczarki i szynkę.

9

WKŁADAMY PIZZĘ DO PIECA

Włóż pizzę do piekarnika i piecz przez 20 do 25 minut, aż ciasto lekko wyrośnie i stanie się rumiane. Po wypieczeniu pozwól jej chwile wystygnąć, pokrój i przełóż na talerze.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2188,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

547,2 kcal

🥑

Tłuszcz

19,8 g

🌾

Węglowodany

63,8 g

🥬

Błonnik

3,7 g

💪

Białko

24,2 g

Podobne przepisy