lamotek.pl

Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym • przepis • składniki • przygotowanie

Wariacja na temat śledzika, czyli sałatka z ziemniakami i cykorią. Całość podkreślona smakiem miodowo-jogurtowego sosu.

Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym

Wariacja na temat śledzika, czyli sałatka z ziemniakami i cykorią. Całość podkreślona smakiem miodowo-jogurtowego sosu.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

rzepa majowa - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
jabłko czerwone - 2 szt.
cykoria - 3 szt.
śledzie matiasy - 500 g
mleko - 50 ml
orzech włoski - 30 g
rukola - 50 g
rzodkiewka - 170 g
ziemniak - 800 g
jogurt naturalny - 100 g
jajko - 1 szt.
chrzan tarty - 1 łyżka
świeży koperek - 25 g
miód - 1 łyżeczka
musztarda dijon - 1 łyżeczka
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
NAMOCZ: śledzie w niewielkiej ilości mleka przez całą noc.
2.PRZYGOTOWANIE:
SOS JOGURTOWO-MIODOWY: Do miski wrzucamy żółtko, 1 czubatą łyżeczkę musztardy, sól i pieprz. MIESZAMY.
3.DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ:
oleju słonecznikowego, cały czas mieszając.
4.DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ:
chrzanu i 1 łyżeczkę miodu, całość mieszamy.
5.DODAJEMY JOGURT BIO:
i wciąż mieszamy.
6.1/2 PĘCZKA KOPRU:
siekamy i dodajemy do sosu. MIESZAMY.
7.SAŁATKA RZODKIEWKI MYJEMY:
i kroimy w talarki, jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.
8.RZEPĘ OBIERAMY I:
kroimy w talarki, następnie w ćwiartki.
9.PAPRYKĘ MYJEMY, POZBAWIAMY:
gniazd nasiennych i kroimy w drobną kosteczkę.
10.WARZYWA I JABŁKA:
łączymy z pokrojonymi orzechami włoskimi (niewielką część orzechów pozostawiamy do dekoracji).
11.1/2 PĘCZKA KOPRU:
siekamy i dodajemy do reszty składników (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), następnie dodajemy ugotowane ziemniaki (za pomocą noża nadajemy obranym ziemniakom kształt jaja, gotujemy al dente, następnie kroimy na pół).
12.CAŁOŚĆ MIESZAMY I:
zalewamy częścią sosu.
13.ŚLEDZIE WYCIĄGAMY Z:
mleka, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
14.KROIMY JE NA:
ukos, na kawałki o długości około 2-3 cm.
15.Z CYKORII WYCINAMY:
pień (pnia nie używamy), kroimy wzdłuż. RUKOLE ŁĄCZYMY Z: cykorią.
16.JAK PODAWAĆ NA:
rukoli układamy kawałki śledzi, które polewamy sosem.
17.NASTĘPNIE WYKŁADAMY NA:
nie część sałatki i kolejną warstwę śledzi, kolejno – resztę sałatki.
18.CAŁOŚĆ DEKORUJEMY LIŚCMI:
kopru i orzechami włoskimi.
19.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

NAMOCZ: śledzie w niewielkiej ilości mleka przez całą noc.

2

PRZYGOTOWANIE

SOS JOGURTOWO-MIODOWY: Do miski wrzucamy żółtko, 1 czubatą łyżeczkę musztardy, sól i pieprz. MIESZAMY.

3

DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ

oleju słonecznikowego, cały czas mieszając.

4

DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ

chrzanu i 1 łyżeczkę miodu, całość mieszamy.

5

DODAJEMY JOGURT BIO

i wciąż mieszamy.

6

1/2 PĘCZKA KOPRU

siekamy i dodajemy do sosu. MIESZAMY.

7

SAŁATKA RZODKIEWKI MYJEMY

i kroimy w talarki, jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.

8

RZEPĘ OBIERAMY I

kroimy w talarki, następnie w ćwiartki.

9

PAPRYKĘ MYJEMY, POZBAWIAMY

gniazd nasiennych i kroimy w drobną kosteczkę.

10

WARZYWA I JABŁKA

łączymy z pokrojonymi orzechami włoskimi (niewielką część orzechów pozostawiamy do dekoracji).

11

1/2 PĘCZKA KOPRU

siekamy i dodajemy do reszty składników (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), następnie dodajemy ugotowane ziemniaki (za pomocą noża nadajemy obranym ziemniakom kształt jaja, gotujemy al dente, następnie kroimy na pół).

12

CAŁOŚĆ MIESZAMY I

zalewamy częścią sosu.

13

ŚLEDZIE WYCIĄGAMY Z

mleka, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy.

14

KROIMY JE NA

ukos, na kawałki o długości około 2-3 cm.

15

Z CYKORII WYCINAMY

pień (pnia nie używamy), kroimy wzdłuż. RUKOLE ŁĄCZYMY Z: cykorią.

16

JAK PODAWAĆ NA

rukoli układamy kawałki śledzi, które polewamy sosem.

17

NASTĘPNIE WYKŁADAMY NA

nie część sałatki i kolejną warstwę śledzi, kolejno – resztę sałatki.

18

CAŁOŚĆ DEKORUJEMY LIŚCMI

kopru i orzechami włoskimi.

19

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2656,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

664,0 kcal

🥑

Tłuszcz

31,4 g

🌾

Węglowodany

60,0 g

🥬

Błonnik

38,6 g

💪

Białko

38,6 g

Podobne przepisy