lamotek.pl

Zapiekanka gyros • przepis • składniki • przygotowanie

Zapiekanka z gyrosa i ryżu to danie, które łączy w sobie grecką tradycję kulinarną i współczesne upodobania smakowe. Soczyste mięso z kurczaka w połączeniu z sycącym ryżem i warzywami tworzy wyjątkową kompozycję smakową, doskonałą na obiad oraz kolację. Poznaj nasz sposób na aromatyczną zapiekankę gyros!

Zapiekanka gyros

Zapiekanka z gyrosa i ryżu to danie, które łączy w sobie grecką tradycję kulinarną i współczesne upodobania smakowe. Soczyste mięso z kurczaka w połączeniu z sycącym ryżem i warzywami tworzy wyjątkową kompozycję smakową, doskonałą na obiad oraz kolację. Poznaj nasz sposób na aromatyczną zapiekankę gyros!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak filety z piersi - 300 g
ryż biały - 200 g
mozzarella - 100 g
cukinia - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
cebula - 1 szt.
śmietana 18% - 40 g
passata pomidorowa - 80 g
majonez - 60 g
kukurydza konserwowa - 80 g
oliwa z oliwek - 30 ml
oregano świeże - 4 g
przyprawa do gyrosa - 4 g
sól - 5,5 g
pieprz czarny - 1 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA:
Kurczaka starannie umyj i oczyść z żyłek i tłuszczu, a następnie pokrój w paski.
2.MARYNUJEMY KURCZAKA:
Do miski wlej oliwę, a następnie dodaj przyprawę gyros. Wymieszaj, a potem dodaj do marynaty kurczaka i ponownie wymieszaj.
3.SMAŻYMY KURCZAKA:
Rozgrzej patelnię, a po chwili wrzuć na nią kurczaka. Podsmażaj mięso, aż będzie dobrze przypieczone. Odstaw na bok.
4.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Cukinię i paprykę umyj. Cukinię przekrój na pół, a potem pokrój w plasterki. Z papryki wyciągnij gniazdo nasienne, a potem pokrój ją w grubą kostkę.
5.PODSMAŻAMY WARZYWA NA DRUGIEJ PATELNI:
Na patelni rozgrzej 20 ml oliwy, a potem podsmaż na niej paprykę i cukinię. Dopraw do smaku. Warzywa podsmażaj przez 4-5 minut, a następnie dodaj do nich kukurydzę z puszki. Wymieszaj i smaż przez kolejne 3 minuty. Po usmażeniu przełóż je do miseczki.
6.ŚCIERAMY MOZZARELLĘ NA TARCE:
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj do miseczki mozzarellę i odstaw na bok.
7.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
W misce wymieszaj passatę ze śmietanką oraz majonezem, dopraw solą do smaku.
8.PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Naczynie włóż do pieca. Piecz przez 20 minut, do momentu, w którym ser się roztopi, a zapiekanka nabierze miejscami złotego koloru.
Zapiekanka gyros

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA

Kurczaka starannie umyj i oczyść z żyłek i tłuszczu, a następnie pokrój w paski.

2

MARYNUJEMY KURCZAKA

Do miski wlej oliwę, a następnie dodaj przyprawę gyros. Wymieszaj, a potem dodaj do marynaty kurczaka i ponownie wymieszaj.

3

SMAŻYMY KURCZAKA

Rozgrzej patelnię, a po chwili wrzuć na nią kurczaka. Podsmażaj mięso, aż będzie dobrze przypieczone. Odstaw na bok.

4

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cukinię i paprykę umyj. Cukinię przekrój na pół, a potem pokrój w plasterki. Z papryki wyciągnij gniazdo nasienne, a potem pokrój ją w grubą kostkę.

5

PODSMAŻAMY WARZYWA NA DRUGIEJ PATELNI

Na patelni rozgrzej 20 ml oliwy, a potem podsmaż na niej paprykę i cukinię. Dopraw do smaku. Warzywa podsmażaj przez 4-5 minut, a następnie dodaj do nich kukurydzę z puszki. Wymieszaj i smaż przez kolejne 3 minuty. Po usmażeniu przełóż je do miseczki.

6

ŚCIERAMY MOZZARELLĘ NA TARCE

Na tarce o grubych oczkach zetrzyj do miseczki mozzarellę i odstaw na bok.

7

PRZYGOTOWUJEMY SOS

W misce wymieszaj passatę ze śmietanką oraz majonezem, dopraw solą do smaku.

8

PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Naczynie włóż do pieca. Piecz przez 20 minut, do momentu, w którym ser się roztopi, a zapiekanka nabierze miejscami złotego koloru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2048,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

341,4 kcal

🥑

Tłuszcz

16,9 g

🌾

Węglowodany

19,9 g

🥬

Błonnik

2,8 g

💪

Białko

17,1 g

Podobne przepisy