Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca • przepis • składniki • przygotowanie
Nic nie nadaje potrawom w stylu włoskim takiego aromatu jak świeże domowe pesto. W połączeniu z makaronem smakuje doskonale!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE GOTUJEMY MAKARON
al dente w lekko osolonej wodzie.
NASTĘPNIE ODCEDZAMY, ZACHOWUJĄC
1/2 szklanki wody.
DO WYSOKIEGO NACZYNIA
wkładamy bazylię oraz orzechy nerkowca, odkładając niewielką ilość orzechów do dekoracji i 2-3 listki bazylii.
DODAJEMY STARTY PARMEZAN
lub ser typu pecorino, oliwę z oliwek, świeżo zmielony czarny pieprz, szczyptę soli do smaku oraz czosnek.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE
miksujemy blenderem.
STOPNIOWO DODAJEMY WCZEŚNIEJ
zachowaną wodę z makaronu, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości pesto.
JAK PODAWAĆ ODCEDZONY
makaron mieszamy z pesto, przekładamy do głębokich talerzy, dekorujemy orzeszkami oraz listkami bazylii.
UWAGA
PESTO MOŻNA: również używać do smarowania grzanek.
W SŁOICZKU, ZALANE
z wierzchu oliwą, można przechowywać w lodówce mniej więcej do tygodnia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1858,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
464,7 kcal
Tłuszcz
17,1 g
Węglowodany
58,8 g
Błonnik
18,8 g
Białko
18,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik czekoladowo-bananowy
Pyszny czekoladowo-bananowy deser to inna wersja klasycznego sernika i słodka chwila zapomnienia.

Pasta z sosem tuńczykowym
Pasta z sosem z tuńczyka to świetny pomysł na obiad przygotowany przy użyciu robota kuchennego MC Smart. To szybkie i aromatyczne danie, które będzie gotowe w mniej niż pół godziny!

Stripsy w orzechowej panierce z frytkami z batatów
Obiad na luzie, który ze spokojem można pałaszować nawet rękami! Stripsy w orzechowej panierce z frytkami z batatów to doskonała, domowa alternatywa dla popularnych dań z fast foodu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Holenderskie frikandele
Jeden z najbardziej popularnych holenderskich fast-foodów w wersji domowej. To jedyny w swoim rodzaju przysmak, który choć wygląda jak kiełbaska o wiele bardziej przypomina kotleta mielonego.

Kokosowe krewetki z sosem mango
Pyszne, kokosowe krewetki z dodatkiem delikatnego ryżu jaśminowego i słodko-ostrego sosu mango. To idealny pomysł na zaskakujący obiad w stylu azjatyckim.

Scaccia z serami i salami
Nie wiesz, czy masz ochotę na calzone czy na lasagne? Już nie musisz wybierać! Scaccia, czyli danie, które jest połączeniem tych dwóch potraw, to pyszna propozycja w stylu kuchni włoskiej.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa w stylu azjatyckim
Zasmakuj Azji w jednym z jej najlepszych kulinarnych wydań! Aromatyczna zupa z krewetkami to dobry pomysł na wspaniały obiad. Spróbuj i daj się przekonać!

Cukinia z pikantnym farszem wołowym
Połówki cukinii wypełnione smakowitym farszem z mielonej wołowiny, warzyw i przypraw. Doskonały pomysł na smaczny obiad!

Babka budyniowa
Babka budyniowa to nietypowa odsłona klasycznego wypieku, który kojarzy się z domowym ciepłem i aromatem dzieciństwa. Ta puszysta i aromatyczna babka, wzbogacona waniliowym budyniem, zachwyca swoim smakiem, a przy okazji jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Poznaj nasz sprawdzony przepis na babkę budyniową, która skradnie serca wszystkich domowników!