lamotek.pl

Leczo • przepis • składniki • przygotowanie

Leczo według DG pełne jest papryki, cukinii i kilku rodzajów mięsa – poznaj przepis!

Leczo

Leczo według DG pełne jest papryki, cukinii i kilku rodzajów mięsa – poznaj przepis!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
chili mielone - 1 szczypta
cukinia - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka czerwona - 1 szt.
kiełbasa śląska - 170 g
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryka mielona ostra - 1 szczypta
papryka zielona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
parówka - 3 szt.
sól - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 400 g
kiełbasa żywiecka - 150 g
frankfurterki wieprzowe - 3 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
masło - 40 g
chleb wiejski - 120 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię. Warzywa myjemy. Cukinię kroimy w talarki, a paprykę w grubszą kostkę. Do podsmażonej cebuli dodajemy cukinię i dalej podsmażamy. Po chwili dodajemy paprykę. Całość podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.
2.KROIMY MIĘSO:
Wszystkie rodzaje mięsa kroimy w grubszą kostkę lub talarki. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy mięso. Do warzyw dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażone mięso.
3.DOPRAWIAMY LECZO:
Po chwili dodajemy pomidory z puszki i koncentrat. Doprawiamy leczo mieloną papryką, chili, solą i pieprzem. Przykrywamy pokrywką i jeszcze chwilę dusimy. Podajemy z chlebem.
Leczo

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię. Warzywa myjemy. Cukinię kroimy w talarki, a paprykę w grubszą kostkę. Do podsmażonej cebuli dodajemy cukinię i dalej podsmażamy. Po chwili dodajemy paprykę. Całość podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.

2

KROIMY MIĘSO

Wszystkie rodzaje mięsa kroimy w grubszą kostkę lub talarki. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy mięso. Do warzyw dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażone mięso.

3

DOPRAWIAMY LECZO

Po chwili dodajemy pomidory z puszki i koncentrat. Doprawiamy leczo mieloną papryką, chili, solą i pieprzem. Przykrywamy pokrywką i jeszcze chwilę dusimy. Podajemy z chlebem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3064,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

383,1 kcal

🥑

Tłuszcz

26,5 g

🌾

Węglowodany

23,9 g

🥬

Błonnik

14,1 g

💪

Białko

14,1 g

Podobne przepisy

Leczo - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl