Wytrawne rollsy z salami i sosem pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące i pyszne rollsy z ciasta francuskiego nadzianego salami, podane z aromatycznym sosem pomidorowym. Wypróbuj ten przepis i zaskocz bliskich nowym pomysłem na imprezową przekąskę lub na kolację.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAWIJAMY ROLLSY
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wzdłuż dłuższego boku na 4 równe paski. Następnie na każdy pasek nakładamy po 4 plastry salami i zwijamy go w rulon. Takiego rollsa układamy na kolejnym pasku ciasta wyłożonego salami i zawijamy, tworząc dużego rollsa. Tak samo zwijamy rollsa z dwóch pozostałych pasków ciasta z salami.
PIECZEMY ROLLSY
Jajko roztrzepujemy. Rollsy przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy dłonią. Tak przygotowane przekąski smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY
Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pomidory i całość smażymy, co jakiś czas mieszając, przez ok. 5 minut. Po tym czasie sos łączymy z koncentratem pomidorowym i doprawiamy tymiankiem, cukrem oraz solą i pieprzem do smaku. Smażymy całość przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowany sos przelewamy do miski, dodajemy grana padano i całość mieszamy.
PODAJEMY ROLLSY
Jeszcze ciepłe rollsy podajemy polane odrobiną sosu pomidorowego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1245 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
622,5 kcal
Tłuszcz
42,5 g
Węglowodany
39,2 g
Błonnik
4,6 g
Białko
22,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ratatouille
Pyszne danie na bazie warzyw to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej. Świetne jako samodzielna potrawa lub dodatek do mięs.

Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio
Intrygujące połączenie słonego smaku francuskiego sera ze słodyczą owoców. Proste, eleganckie, pyszne. Spróbuj!

Crookie, czyli croissant z ciasteczkiem
Wyjątkowa słodka hybryda croissanta z ciasteczkiem, czyli crookie! Sprawdź, jak smakuje ten powstały we Francji przysmak przygotowany z przepisu Pawła Małeckiego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Trifle truskawkowy z makaronikami
Pyszny deser, który naprawdę robi wrażenie, a jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Zaskocz swoją rodzinę lub gości i przygotuj trifle z makaronikami!

Gnocchi alla romana
Gnocchi alla romana, czyli gnocchi prosto z Rzymu przygotowane z… kaszy manny! To pomysł na te kluseczki w stylu włoskim, jakiego jeszcze nie znacie, z dodatkiem aromatycznego masła szałwiowego, pomidorków i świeżej burraty.

Ciasto ucierane z gruszkami i imbirem
Wyjątkowe ciasto ucierane z gruszkami z aromatycznym dodatkiem tartego imbiru. To pyszny pomysł na idealną, słodką przekąskę do gorącej kawy lub herbaty.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wiosenne jajka przepiórcze
Zobacz, jak przygotować jaja przepiórcze z dodatkiem majonezu w dwóch smakach. Doskonale sprawdzą się jako wiosenna przekąska!

Zupa śledziowa
Tradycyjna zupa śledziowa, czyli rosopita to prawdziwa perła kuchni Kujaw i Pomorza. Łączy w sobie intensywny smak śledzi z delikatnością ziemniaków, tworząc niepowtarzalne, z pewnością dość zaskakujące danie. Choć może wydawać się nietypowym wyborem, warto jej spróbować. Zrób ją razem z nami!

Ciasto jogurtowe – przepis
Puszyste, mięciutkie i pełne smaków lata! Ciasto jogurtowe z truskawkami to jeden z tych domowych wypieków, które udają się każdemu i każdemu smakują. Dodaj je do ulubionych!