lamotek.pl

Ekspresowa szarlotka w szklankach • przepis • składniki • przygotowanie

Królowa jesiennych ciast, czyli szarlotka, tym razem w ekspresowej wersji! Przygotuj szybką szarlotkę w szklankach i ciesz się smakiem karmelizowanych jabłek, ciasteczek i bitej śmietany!

Ekspresowa szarlotka w szklankach

Królowa jesiennych ciast, czyli szarlotka, tym razem w ekspresowej wersji! Przygotuj szybką szarlotkę w szklankach i ciesz się smakiem karmelizowanych jabłek, ciasteczek i bitej śmietany!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 150 g
śmietana 30% - 400 ml
jabłko zielone - 500 g
ciastka maślane - 400 g
cukier puder - 10 g
cynamon - 8 g
cynamon, laska - 18 g

Instrukcje przygotowania

1.KARMELIZUJEMY JABŁKA:
Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, a następnie w dużą kostkę.
2.KROIMY CIASTKA:
Ciastka kroimy w równą kostkę lub kruszymy w dłoniach na mniejsze kawałki.
3.UBIJAMY ŚMIETANKĘ:
Śmietankę ubijamy w naczyniu robota, zaczynając od wolnych obrotów. Dodajemy cukier puder i nadal ubijamy, aż do uzyskania sztywnej konsystencji.
4.UKŁADAMY DESER:
Na dno szklanek wykładamy porcję ciasteczek, a następnie porcję skarmelizowanych jabłek. Czynność powtarzamy tak, by uzyskać 2 warstwy ciasteczek i 2 warstwy jabłek. Szklanki dopełniamy ubitą śmietaną.
5.DEKORUJEMY DESER:
Deser oprószamy z wierzchu cynamonem i cukrem pudrem przesianymi przez sito o drobnych oczkach. Całość dekorujemy laskami cynamonu.
Ekspresowa szarlotka w szklankach

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KARMELIZUJEMY JABŁKA

Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, a następnie w dużą kostkę.

2

KROIMY CIASTKA

Ciastka kroimy w równą kostkę lub kruszymy w dłoniach na mniejsze kawałki.

3

UBIJAMY ŚMIETANKĘ

Śmietankę ubijamy w naczyniu robota, zaczynając od wolnych obrotów. Dodajemy cukier puder i nadal ubijamy, aż do uzyskania sztywnej konsystencji.

4

UKŁADAMY DESER

Na dno szklanek wykładamy porcję ciasteczek, a następnie porcję skarmelizowanych jabłek. Czynność powtarzamy tak, by uzyskać 2 warstwy ciasteczek i 2 warstwy jabłek. Szklanki dopełniamy ubitą śmietaną.

5

DEKORUJEMY DESER

Deser oprószamy z wierzchu cynamonem i cukrem pudrem przesianymi przez sito o drobnych oczkach. Całość dekorujemy laskami cynamonu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3690 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

615 kcal

🥑

Tłuszcz

26,6 g

🌾

Węglowodany

88,8 g

🥬

Błonnik

6,6 g

💪

Białko

6,6 g

Podobne przepisy