lamotek.pl

Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatny drób i smakowite dodatki zamknięte w chrupiącym cieście. Doskonała propozycja na lekki, ale sycący posiłek!

Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami

Delikatny drób i smakowite dodatki zamknięte w chrupiącym cieście. Doskonała propozycja na lekki, ale sycący posiłek!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
papryka czerwona - 2 szt.
ciasto francuskie - 2 szt.
mąka pszenna - 20 g
pieprz biały - 1 szczypta
mleko - 100 ml
indyk pierś - 1 kg
ser feta - 200 g
ząbek czosnku - 2 szt.
wino białe - 100 ml
brzoskwinia - 500 g
masło - 60 g
miód - 3 łyżeczki
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ BLASZKĘ WYŁOŻONĄ:
pergaminem rozgrzej piekarnik do 200-210°C Pieczona papryka Papryki smarujemy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 190-200°C (termoobieg); po upieczeniu papryki powinny zostać przykryte folią spożywczą i odstawione do przestygnięcia, następnie zdejmujemy z nich skórę i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie paski.
2.ESKALOPKI PIERSI INDYKA:
kroimy w plastry o grubości 1 cm, doprawiamy solą i pieprzem.
3.NA ROZGRZANEJ PATELNI:
z dodatkiem oleju słonecznikowego podsmażamy plastry indyka z obu stron, aż mięso się zarumieni.
4.MIĘSO ZDEJMUJEMY Z:
patelni.
5.DOBRZE SCHŁODZONE CIASTO:
francuskie rozwijamy, posypujemy mąką.
6.NA KAŻDĄ PORCJĘ:
eskalopek kroimy 2 paski ciasta, jeden o szerokości nieco większej niż kawałek indyka.
7.DRUGI MNIEJ WIĘCEJ:
o 1,5 cm szerszy.
8.W MISECZCE MIESZAMY:
jajko z odrobiną mleka i smarujemy nimi mniejszy kawałek ciasta.
9.NA MNIEJSZY KAWAŁEK:
ciasta nakładamy kawałek wysmażonego indyka, na nim układamy pasek upieczonej papryki, plaster sera feta o grubości 1 cm oraz liście bazylii.
10.WIĘKSZĄ CZĘŚĆ CIASTA:
francuskiego nacinamy w poprzek w równych odstępach, nie przecinając ciasta do końca, przykrywamy nim ciasto z indykiem, dociskamy, by brzegi się skleiły i odcinamy nadmiar ciasta.
11.WIERZCH SMARUJEMY MIESZANINĄ:
jaja z mlekiem.
12.BLACHĘ WYKŁADAMY PERGAMINEM,:
posypujemy mąką i układamy przygotowane eskalopki.
13.BLACHĘ WSTAWIAMY DO:
lodówki na 15 minut.
14.NASTĘPNIE WSTAWIAMY DO:
piekarnika rozgrzanego do 200-210°C, pieczemy około 12-15 minut do zarumienienia ciasta.
15.SMAŻONE BRZOSKWINIE NA:
tę samą patelnię, na której smażyliśmy indyka, wlewamy odrobinę oleju.
16.GDY OLEJ SIĘ:
rozgrzeje, smażymy około 1 minuty pokrojone na pół brzoskwinie miąższem do dołu.
17.NASTĘPNIE BRZOSKWINIE OBRACAMY,:
smażymy skórką do dołu.
18.BRZOSKWINIE ZDEJMUJEMY Z:
patelni.
19.NA PATELNIĘ DAJEMY:
2 rozgniecione ząbki czosnku, 2 łyżeczki miodu, doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy białym winem.
20.DODAJEMY DELIKATNIE ROZGNIECIONE:
gałązki bazylii, redukujemy.
21.NASTĘPNIE DODAJEMY MASŁO,:
mieszamy i chwilę gotujemy.
22.NA KOŃCU DODAJEMY:
wcześniej podsmażone brzoskwinie, liście bazylii oraz 1 łyżeczkę miodu.
23.GOTUJEMY OKOŁO 1:
minuty, podlewając brzoskwinie sosem.
24.ESKALOPKI W CIEŚCIE:
francuskim wyjmujemy z piekarnika.
25.PRZEKRAWAMY CIASTO, UKŁADAMY:
na talerzu, dookoła nakładamy przysmażone brzoskwinie, pozostałą ilość brzoskwiń z sosem przekładamy do sosjerki.
26.DEKORUJEMY LISTKAMI:
bazylii.
Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ BLASZKĘ WYŁOŻONĄ

pergaminem rozgrzej piekarnik do 200-210°C Pieczona papryka Papryki smarujemy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 190-200°C (termoobieg); po upieczeniu papryki powinny zostać przykryte folią spożywczą i odstawione do przestygnięcia, następnie zdejmujemy z nich skórę i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie paski.

2

ESKALOPKI PIERSI INDYKA

kroimy w plastry o grubości 1 cm, doprawiamy solą i pieprzem.

3

NA ROZGRZANEJ PATELNI

z dodatkiem oleju słonecznikowego podsmażamy plastry indyka z obu stron, aż mięso się zarumieni.

4

MIĘSO ZDEJMUJEMY Z

patelni.

5

DOBRZE SCHŁODZONE CIASTO

francuskie rozwijamy, posypujemy mąką.

6

NA KAŻDĄ PORCJĘ

eskalopek kroimy 2 paski ciasta, jeden o szerokości nieco większej niż kawałek indyka.

7

DRUGI MNIEJ WIĘCEJ

o 1,5 cm szerszy.

8

W MISECZCE MIESZAMY

jajko z odrobiną mleka i smarujemy nimi mniejszy kawałek ciasta.

9

NA MNIEJSZY KAWAŁEK

ciasta nakładamy kawałek wysmażonego indyka, na nim układamy pasek upieczonej papryki, plaster sera feta o grubości 1 cm oraz liście bazylii.

10

WIĘKSZĄ CZĘŚĆ CIASTA

francuskiego nacinamy w poprzek w równych odstępach, nie przecinając ciasta do końca, przykrywamy nim ciasto z indykiem, dociskamy, by brzegi się skleiły i odcinamy nadmiar ciasta.

11

WIERZCH SMARUJEMY MIESZANINĄ

jaja z mlekiem.

12

BLACHĘ WYKŁADAMY PERGAMINEM,

posypujemy mąką i układamy przygotowane eskalopki.

13

BLACHĘ WSTAWIAMY DO

lodówki na 15 minut.

14

NASTĘPNIE WSTAWIAMY DO

piekarnika rozgrzanego do 200-210°C, pieczemy około 12-15 minut do zarumienienia ciasta.

15

SMAŻONE BRZOSKWINIE NA

tę samą patelnię, na której smażyliśmy indyka, wlewamy odrobinę oleju.

16

GDY OLEJ SIĘ

rozgrzeje, smażymy około 1 minuty pokrojone na pół brzoskwinie miąższem do dołu.

17

NASTĘPNIE BRZOSKWINIE OBRACAMY,

smażymy skórką do dołu.

18

BRZOSKWINIE ZDEJMUJEMY Z

patelni.

19

NA PATELNIĘ DAJEMY

2 rozgniecione ząbki czosnku, 2 łyżeczki miodu, doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy białym winem.

20

DODAJEMY DELIKATNIE ROZGNIECIONE

gałązki bazylii, redukujemy.

21

NASTĘPNIE DODAJEMY MASŁO,

mieszamy i chwilę gotujemy.

22

NA KOŃCU DODAJEMY

wcześniej podsmażone brzoskwinie, liście bazylii oraz 1 łyżeczkę miodu.

23

GOTUJEMY OKOŁO 1

minuty, podlewając brzoskwinie sosem.

24

ESKALOPKI W CIEŚCIE

francuskim wyjmujemy z piekarnika.

25

PRZEKRAWAMY CIASTO, UKŁADAMY

na talerzu, dookoła nakładamy przysmażone brzoskwinie, pozostałą ilość brzoskwiń z sosem przekładamy do sosjerki.

26

DEKORUJEMY LISTKAMI

bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4078,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1019,7 kcal

🥑

Tłuszcz

66,5 g

🌾

Węglowodany

78,4 g

🥬

Błonnik

19,6 g

💪

Białko

19,6 g

Podobne przepisy