Congee z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Czas na pyszne danie wypełnione po brzegi ryżem jaśminowym, który doskonale komponuje się z bulionem drobiowym i mięsem kurczaka. Wypróbuj przepis i ciesz się tym prostym do wykonania daniem!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY RYŻ
Ryż trzykrotnie płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy go i wsypujemy do naczynia, zalewamy filtrowaną wodą, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
DODAJEMY IMBIR, CZOSNEK I BULION DROBIOWY
Do misy termorobota MC Smart wkładamy mieszadło i wsypujemy odcedzony ryż. Dodajemy pokrojony w paski obrany imbir i rozgniecione ząbki czosnku, całość miksujemy, używając programu„własne ustawienia”. Wszystko zalewamy bulionem drobiowym.
PRZYGOTOWUJEMY UDKA KURCZAKA
Następnie ustawiamy naczynie do gotowania na parze. Układamy w nim udka kurczaka, udka muszą być bez skóry. Doprawiamy je z obu stron solą i przykrywamy. Całość gotujemy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 1 godzina / temperatura: 100°C / obroty: 1.
PRZYGOTOWUJEMY CONGEE
Gotowego kurczaka szarpiemy na drobne kawałki. Z naczynia z ryżem i bulionem wyławiamy imbir i czosnek. Całość doprawiamy solą i przelewamy do misek. Układamy na powierzchni kawałki kurczaka i dekorujemy wszystko dodatkami – posiekaną dymką, sezamem czy płatkami chili.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1423,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
355,8 kcal
Tłuszcz
7,3 g
Węglowodany
40,8 g
Błonnik
1,1 g
Białko
32,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie batony z suszonymi morelami
Pyszne, wegańskie batony z suszonymi morelami, bez dodatku białego cukru, to świetny pomysł na przekąskę lub deser. Wystarczy malakser, odrobina cierpliwości – i zapomnisz o gotowych słodkich przekąskach.

Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
Uwielbiasz bezy? Musisz wypróbować ten przepis! Beza z prażonymi migdałami, bitą śmietaną i świeżymi truskawkami to idealny deser na wyjątkowe okazje i nie tylko.

Zupa krem z buraczków
Także ze swojskich buraczków można zrobić pyszną kremową zupę. Wypróbuj nasz przepis. Jest bardzo prosty.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami
Klasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią. Bogactwo smaków autorstwa Karola Okrasy!

Lekka sałatka z brązowym ryżem
Lekka sałatka, która pasuje na każdą okazję? Znamy taką! Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Klopsiki zapiekane z serem provolone
Klopsiki wołowe, aromatyczny sos pomidorowy, makaron i włoski ser provolone to przepis na pyszne i sycące danie. Wypróbuj i przygotuj sobie pyszny obiad!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Piersi gęsi duszone z jabłkami, suszonymi śliwkami i żurawinami
Gęś przygotowana na sposób podhalański - z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami.

Szynka w kapuście curry
Szynka, kiszona kapusta i curry – to niezwykłe połączenie smaków zapewni niezapomniane kulinarne przeżycie! Wypróbuj przepis na alternatywną wersję bigosu!

Domowy izotonik
Domowy napój izotoniczny, bez zbędnych dodatków, za to umożliwiający uzupełnienie płynów w upalny dzień lub podczas wysiłku fizycznego. Sprawdź, jak prosto go przygotować!