lamotek.pl

Kremowa zupa z kalafiora • przepis • składniki • przygotowanie

Kiedy nie ma czasu na długie godziny spędzone w kuchni, warto postawić na delikatną zupę z kalafiora z dodatkiem sera.

Kremowa zupa z kalafiora

Kiedy nie ma czasu na długie godziny spędzone w kuchni, warto postawić na delikatną zupę z kalafiora z dodatkiem sera.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion drobiowy - 1 l
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kalafior - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
grana padano, tarty - 160 g
ziemniak - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE BULION PRZELEWAMY:
do garnka i zagotowujemy.
2.RÓŻYCZKI KALAFIORA:
odcinamy.
3.ZIEMNIAKI OBIERAMY I:
kroimy w kostkę.
4.KALAFIOR I ZIEMNIAKI:
dodajemy do bulionu.
5.CZOSNEK OBIERAMY I:
kroimy na cienkie plasterki.
6.CEBULĘ KROIMY W:
kostkę.
7.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy czosnek i cebulę, aż się zeszklą.
8.DODAJEMY DO GOTUJĄCEJ:
się zupy.
9.GOTUJEMY NA MAŁYM:
ogniu pod przykryciem około 20 minut (aż warzywa zmiękną).
10.ZUPĘ ROZDRABNIAMY ZA:
pomocą blendera, aż powstanie gęsty krem.
11.DO GORĄCEJ ZUPY:
dodajemy starty ser, mieszamy, aż ser się rozpuści.
12.PRZYPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem do smaku.
13.JAK PODAWAĆ PODAJEMY:
udekorowane odrobiną świeżo mielonego pieprzu i startego sera.
Kremowa zupa z kalafiora

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE BULION PRZELEWAMY

do garnka i zagotowujemy.

2

RÓŻYCZKI KALAFIORA

odcinamy.

3

ZIEMNIAKI OBIERAMY I

kroimy w kostkę.

4

KALAFIOR I ZIEMNIAKI

dodajemy do bulionu.

5

CZOSNEK OBIERAMY I

kroimy na cienkie plasterki.

6

CEBULĘ KROIMY W

kostkę.

7

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy czosnek i cebulę, aż się zeszklą.

8

DODAJEMY DO GOTUJĄCEJ

się zupy.

9

GOTUJEMY NA MAŁYM

ogniu pod przykryciem około 20 minut (aż warzywa zmiękną).

10

ZUPĘ ROZDRABNIAMY ZA

pomocą blendera, aż powstanie gęsty krem.

11

DO GORĄCEJ ZUPY

dodajemy starty ser, mieszamy, aż ser się rozpuści.

12

PRZYPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem do smaku.

13

JAK PODAWAĆ PODAJEMY

udekorowane odrobiną świeżo mielonego pieprzu i startego sera.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1303,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

217,3 kcal

🥑

Tłuszcz

9,9 g

🌾

Węglowodany

20,2 g

🥬

Błonnik

14,6 g

💪

Białko

14,6 g

Podobne przepisy