lamotek.pl

Tort czekoladowy z orzechami włoskimi • przepis • składniki • przygotowanie

Taki deser uświetni każdą okazję! Czekolada, orzechy włoskie, figi i słodka twarogowa masa tworzą wyśmienitą kompozycję.

Tort czekoladowy z orzechami włoskimi

Taki deser uświetni każdą okazję! Czekolada, orzechy włoskie, figi i słodka twarogowa masa tworzą wyśmienitą kompozycję.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 5 szt.
cukier - 200 g
orzech włoski - 250 g
morele suszone - 150 g
cukier puder - 20 g
serek homogenizowany waniliowy - 400 g
śmietana 30% - 200 ml
czekolada deserowa - 200 g
kakao - 4 łyżeczki
truskawka - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.BIAŁKA JAJ ODDZIELAMY:
od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier.
2.DODAJEMY ŻÓŁTKA, POSIEKANE:
orzechy, posiekane figi (lub morele) i posiekaną czekoladę.
3.MIESZAMY, DZIELIMY NA:
dwie równe części i przekładamy do dwóch form (o średnicy 21 cm) wyłożonych papierem do pieczenia.
4.PIECZEMY 35-40 MINUT:
w temp.
5.170°C (TERMOOBIEG).:
STUDZIMY.
6.
ŚMIETANKĘ UBIJAMY.
7.DODAJEMY CUKIER I:
serek homogenizowany, mieszamy. WSTAWIAMY DO: lodówki.
8.BLAT UMIESZCZAMY W:
formie, wykładamy większość śmietanowej masy, przykrywamy drugim blatem i smarujemy resztą masy. CIASTO WSTAWIAMY DO: lodówki.
9.CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY W:
kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.
10.MIESZAMY, WYLEWAMY NA:
granitowy blat (można użyć blachy) i rozprowadzamy tworząc cienką, gładką warstwę.
11.PO CHWILI ŚCIERAMY:
czekoladę łopatką tworząc nieregularne, pozwijane kształty.
12.DEKORUJEMY NIMI WIERZCH:
ciasta, posypujemy niewielką ilością kakao i zdobimy truskawkami.
Tort czekoladowy z orzechami włoskimi

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BIAŁKA JAJ ODDZIELAMY

od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier.

2

DODAJEMY ŻÓŁTKA, POSIEKANE

orzechy, posiekane figi (lub morele) i posiekaną czekoladę.

3

MIESZAMY, DZIELIMY NA

dwie równe części i przekładamy do dwóch form (o średnicy 21 cm) wyłożonych papierem do pieczenia.

4

PIECZEMY 35-40 MINUT

w temp.

5

170°C (TERMOOBIEG).

STUDZIMY.

6

ŚMIETANKĘ UBIJAMY.

7

DODAJEMY CUKIER I

serek homogenizowany, mieszamy. WSTAWIAMY DO: lodówki.

8

BLAT UMIESZCZAMY W

formie, wykładamy większość śmietanowej masy, przykrywamy drugim blatem i smarujemy resztą masy. CIASTO WSTAWIAMY DO: lodówki.

9

CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY W

kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.

10

MIESZAMY, WYLEWAMY NA

granitowy blat (można użyć blachy) i rozprowadzamy tworząc cienką, gładką warstwę.

11

PO CHWILI ŚCIERAMY

czekoladę łopatką tworząc nieregularne, pozwijane kształty.

12

DEKORUJEMY NIMI WIERZCH

ciasta, posypujemy niewielką ilością kakao i zdobimy truskawkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5731,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

477,6 kcal

🥑

Tłuszcz

27,8 g

🌾

Węglowodany

48,2 g

🥬

Błonnik

12,4 g

💪

Białko

12,4 g

Podobne przepisy

Tort czekoladowy z orzechami włoskimi - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl