Tort czekoladowy z orzechami włoskimi • przepis • składniki • przygotowanie
Taki deser uświetni każdą okazję! Czekolada, orzechy włoskie, figi i słodka twarogowa masa tworzą wyśmienitą kompozycję.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
BIAŁKA JAJ ODDZIELAMY
od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier.
DODAJEMY ŻÓŁTKA, POSIEKANE
orzechy, posiekane figi (lub morele) i posiekaną czekoladę.
MIESZAMY, DZIELIMY NA
dwie równe części i przekładamy do dwóch form (o średnicy 21 cm) wyłożonych papierem do pieczenia.
PIECZEMY 35-40 MINUT
w temp.
170°C (TERMOOBIEG).
STUDZIMY.
ŚMIETANKĘ UBIJAMY.
DODAJEMY CUKIER I
serek homogenizowany, mieszamy. WSTAWIAMY DO: lodówki.
BLAT UMIESZCZAMY W
formie, wykładamy większość śmietanowej masy, przykrywamy drugim blatem i smarujemy resztą masy. CIASTO WSTAWIAMY DO: lodówki.
CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY W
kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.
MIESZAMY, WYLEWAMY NA
granitowy blat (można użyć blachy) i rozprowadzamy tworząc cienką, gładką warstwę.
PO CHWILI ŚCIERAMY
czekoladę łopatką tworząc nieregularne, pozwijane kształty.
DEKORUJEMY NIMI WIERZCH
ciasta, posypujemy niewielką ilością kakao i zdobimy truskawkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5731,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
477,6 kcal
Tłuszcz
27,8 g
Węglowodany
48,2 g
Błonnik
12,4 g
Białko
12,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z sosem dyniowym alla carbonara
Jajka, guanciale i parmezan – to carbonara, prawda? A jednak nie! Dzięki dodatkowi dyni powstaje raczej dyniowa carbonara, czyli idealne połączenie na jesienny obiad i nie tylko!

Risotto szparagowe z kurczakiem
Kiedy sezon na szparagi w pełni, należy z nich przygotować coś pysznego! Kremowe i delikatne risotto to jeden z pomysłów.

Tagliatelle z bakłażanem, papryką, rukolą i szynką San Daniele
Makaron w stylu włoskim z fantastycznym sosem według pomysłu samego mistrza kuchni - Karola Okrasy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci
Ciasto jak u babci? Znaczy, że najlepsze! A z tym przepisem przeniesiecie się do kuchni w stylu włoskim! Koniecznie odbądźcie tę kulinarną podróż, będzie naprawdę smacznie!

Wegańskie krokiety ze szpinakiem
Zachwycają chrupiącą panierką, a w środku kryją pyszny, kremowy farsz ze szpinaku i nerkowców! Wegańskie krokiety Kingi to idealny, roślinny obiad dla całej rodziny!

Tarta z wiśniami
Wykorzystaj pyszne wiśnie do stworzenia pysznego deseru. Ten w kształcie serca sprawdzi się przy każdej romantycznej okazji.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mrowisko z makiem, rodzynkami i miodem
Niezwykle delikatny i chrupiący przysmak z Podlasia! Ułóż chrusty w kształt mrowiska, posyp rodzynkami i makiem i polej miodem. Goście będą zaskoczeni!

Szybki makaron chow mein z tofu i marynowanym imbirem
To kuszące danie uosabia ducha hipnotyzującego, rozświetlonego neonami miasta, zapewniając Twoim kubkom smakowym ekscytujące cybernetyczne przeżycie. Przygotuj się na kulinarną przygodę, która przeniesie Cię do świata nieograniczonych możliwości!

Kurczak w prostym sosie barbecue
Sos barbecue to klasyka kuchni w stylu amerykańskim. W tym przepisie połączono go z udkami kurczaka. Smakuje rewelacyjnie!