lamotek.pl

Torcik serowy à la tiramisu • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj deser Pawła Małeckiego, inspirowany włoskim tiramisu!

Torcik serowy à la tiramisu

Przygotuj deser Pawła Małeckiego, inspirowany włoskim tiramisu!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

serek homogenizowany waniliowy - 500 g
śmietana 30% - 400 ml
żelatyna - 8 g
cukier - 100 g
likier kawowy - 2 łyżki
espresso - 70 ml
woda - 100 ml
ciastka maślane - 200 g
masło - 50 g
cukier puder - 5 g
kakao - 10 g
mięta świeża - 2 g
biszkopty - 10 szt.
malina - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.WYKŁADAMY FOREMKĘ SPODEM Z CIASTEK:
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i dolewamy podwójne espresso. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
2.DODAJEMY MOCNE ESPRESSO DO MASY ŚMIETANKOWEJ:
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Do dużej miski wlewamy rozpuszczoną, namoczoną wcześniej w wodzie żelatynę. Dodajemy espresso oraz serek homogenizowany. Całość mieszamy. Stopniowo dodajemy ubitą śmietankę, cały czas mieszając.
Torcik serowy à la tiramisu

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYKŁADAMY FOREMKĘ SPODEM Z CIASTEK

Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i dolewamy podwójne espresso. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.

2

DODAJEMY MOCNE ESPRESSO DO MASY ŚMIETANKOWEJ

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Do dużej miski wlewamy rozpuszczoną, namoczoną wcześniej w wodzie żelatynę. Dodajemy espresso oraz serek homogenizowany. Całość mieszamy. Stopniowo dodajemy ubitą śmietankę, cały czas mieszając.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3622 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

362,2 kcal

🥑

Tłuszcz

19,8 g

🌾

Węglowodany

39,3 g

🥬

Błonnik

7,3 g

💪

Białko

7,3 g

Podobne przepisy