Miniserniczki z serka homogenizowanego • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiący spód, delikatna serowa masa i domowa galaretka z czarnych porzeczek! To doskonały deser na każdą okazję!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD Z WAFELKÓW
Przygotowujemy foremki – od środka wykładamy je cienkimi paskami folii spożywczej lub delikatnie przesmarowujemy olejem i oprószamy cukrem pudrem. Rurki waflowe kruszymy, dodajemy miękkie masło i starannie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na dno foremek. Dokładnie rozkładamy i przyciskamy tak, aby pokryła całe dno foremek.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i mieszamy z serkiem homogenizowanym. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Do gorącej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki śmietanki wymieszanej z serkiem homogenizowanym. Następnie przelewamy wszystko z powrotem do większej części śmietanki wymieszanej z serkiem. Za pomocą rózgi dokładnie mieszamy. Wymieszaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i w równych częściach napełniamy foremki. Wstawiamy je do lodówki na ok. 40-60 minut do całkowitego stężenia masy serowej.
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ Z CZARNYCH PORZECZEK
W małym garnku zagotowujemy owoce czarnej porzeczki z wodą i cukrem pudrem. Gotujemy przez 2-3 minuty. Dodajemy napęczniałą żelatynę i miksujemy. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa będzie chłodna, ale w dalszym ciągu płynna, wylewamy ją na powierzchnię miniserniczków. Ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Miniserniczki podajemy na zimno. Możemy je udekorować owocami leśnymi i listkami mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1853 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
370,6 kcal
Tłuszcz
22,8 g
Węglowodany
35,1 g
Błonnik
7,4 g
Białko
7,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Owsianka budyniowa
Malinowo-waniliowa owsianka budyniowa to idealny pomysł na udane rozpoczęcie dnia! Wykorzystaj termorobot MC Smart i przekonaj się, jak prosto można przygotować pełnowartościowe śniadanie.

Grillowany camembert z macerowanymi owocami
Rozpływający się w ustach i aromatyczny camembert podany z macerowanymi borówkami i malinami to pomysł na grilla, który naprawdę zachwyca. Sprawdź, jak przygotować to danie!

Amur – przepis na pikantne frytki rybne
Ciekawa wariacja na temat znanej na całym świecie przekąski… Tym razem nie ziemniaczanej, a rybnej. Czas na frytki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z pieczoną kaczką
Pyszna potrawa prosto z Chin, pachnąca imbirem, kolendrą i limonką. Doskonały pomysł na obiad w azjatyckim stylu.

Domowe precle z czarnuszką
Zawijaj i piecz – z przepisem Kingi na domowe precle to sama przyjemność! Idealne ciasto i chrupka posypka z czarnuszki lub sezamu połączą się w pysznym wypieku!

Zupa pieczarkowa z makaronem
Zupa pieczarkowa z makaronem to klasyczne danie, które zachwyca swoją prostotą i wielowymiarowym smakiem. Idealna na każdą okazję, w sam raz na ciepłe i chłodne dni. Sprawdźcie nasz przepis na tę smaczną i pożywną zupę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa krem z kalafiora z wędzonym twarogiem
Aksamitna, delikatna, z zaskakującym dodatkiem, który nadaje jej wykwintny charakter – zupa krem z kalafiora według przepisu Karola zachwyci każdego. Spróbuj!

Chaczapuri z serem i sosem adżika
Klasyka w stylu gruzińskim, czyli ciasto drożdżowe, biały ser, jajko i sos z pieczonej papryki połączone w tradycyjnym chaczapuri: pysznym placku prosto z pieca! Musisz spróbować!

Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem
Inne spojrzenie na łososia, tym razem w rozgrzewającej odsłonie: w marynacie miodowo - musztardowej z imbirem.