Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną • przepis • składniki • przygotowanie
Wytrawne ciasto drożdżowe z nadzieniem z sera, śmietany i wędzonej szynki. Pięknie pachnie, a smakuje... doskonale!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
POTRZEBUJEMY PAPIER DO
pieczenia stolnicę Ciasto W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mleko i podgrzewamy do ok.
40°C (MLEKO NIE
powinno się gotować).
DO MISKI WSYPUJEMY
mąkę, dodajemy rozdrobnione drożdże, szczyptę cukru, soli i mieszamy.
DODAJEMY CIEPŁE MLEKO
z masłem oraz 1 jajko.
WSZYSTKO DOKŁADNIE
mieszamy.
PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ, ODSTAWIAMY
w ciepłe miejsce na 20 minut, aż ciasto wyrośnie.
FARSZ KROIMY W
małe kosteczki szynkę schwarzwaldzką i wrzucamy do dużej miski.
DODAJEMY TARTY SER
i kwaśną śmietanę.
PIEPRZYMY, LEKKO SOLIMY
i wszystko dokładnie mieszamy.
WARKOCZ CIASTO WAŁKUJEMY
na posypanej mąką stolnicy tak, by uzyskać kształt czworokąta.
NA ROZWAŁKOWANYM CIEŚCIE
rozsmarowujemy (mniej więcej 3- 4 cm od krawędzi) przygotowany farsz.
OSTROŻNIE ZAWIJAMY –
formujemy roladę.
NASTĘPNIE PRZECINAMY JĄ
wzdłuż ostrym nożem.
OBIE POŁOWY ŁĄCZYMY,
tworząc warkocz i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
DOKŁADNIE SMARUJEMY UBITYM
jajkiem i posypujemy całym kminkiem.
W TEN SPOSÓB
przygotowany warkocz odstawiamy na bok na 15 minut, aż urośnie.
POTEM PIECZEMY 40
minut w rozgrzanym piekarniku do 170°C.
PO UPIECZENIU ODSTAWIAMY
warkocz na pół godziny do ostygnięcia.
JAK PODAWAĆ WARKOCZ
kroimy w plastry, które wykładamy na talerz.
BARDZO DOBRZE SMAKUJE
z piwem lub winem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3172 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
396,5 kcal
Tłuszcz
17,8 g
Węglowodany
39,6 g
Błonnik
18,7 g
Białko
18,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Batony imbirowo-marcepanowe
Tak przygotowane batony świetnie sprawdzą się jako rozgrzewający i słodki upominek dla najbliższych!

Bowl proteinowy z pulpecikami z indyka
Szukasz pomysłu na przepyszny obiad, który jednocześnie będzie sycący i pełen protein? Już nie musisz! Przygotuj pulpeciki z indyka z dodatkiem makaronu z czerwonej soczewicy i świeżych warzyw.

Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi
Domowe lody pistacjowe z delikatnymi, eleganckimi ciasteczkami z migdałów to idealny pomysł na słodki prezent, który przygotujesz z okazji Dnia Matki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krem szparagowo-ogórkowy
Karol Okrasa podejmuje wegetariańskie wyzwanie! Zobacz, jak przygotować zupę krem ze szparagami i ogórkami kiszonymi, z dodatkiem chrupiącej ciecierzycy.

Kotlety jajeczne z ciecierzycą
Postaw na prostotę smaków, które przeniosą Cię w czasie! Przygotuj kotlety jajeczne z sosem majonezowym ze składników, które zawsze masz w lodówce!

Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
Pachnące bazylią kluski z dodatkiem szpinaku i sosu bolońskiego. Pyszna wariacja na temat klasycznych włoskich gnocchi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką
Upiecz go i zaproś gości na smaczne odrywanie! Ten puszysty chlebek drożdżowy wypełniony serowym farszem, ziołami i chrupiącymi gruszkami zasmakuje każdemu, kto sięgnie po kawałek.

Piernik staropolski
Paweł Małecki zdradza swój przepis na piernik staropolski – ze smażonymi powidłami i polewą czekoladową!

Azjatyckie klopsiki à la tsukune
Pyszne klopsiki z mielonego mięsa kurczaka à la japońskie tsukune, które dzięki podaniu w aromatycznym sosie tare smakują wspaniale. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis w azjatyckim stylu!