lamotek.pl

Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną • przepis • składniki • przygotowanie

Wytrawne ciasto drożdżowe z nadzieniem z sera, śmietany i wędzonej szynki. Pięknie pachnie, a smakuje... doskonale!

Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną

Wytrawne ciasto drożdżowe z nadzieniem z sera, śmietany i wędzonej szynki. Pięknie pachnie, a smakuje... doskonale!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
drożdże świeże - 20 g
jajko - 2 szt.
kumin - 8 g
masło - 75 g
mąka pszenna tortowa - 375 g
mleko - 230 ml
sól - 1 szczypta
szynka szwarcwaldzka - 150 g
twaróg śmietankowy - 200 g
ser edamski - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.POTRZEBUJEMY PAPIER DO:
pieczenia stolnicę Ciasto W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mleko i podgrzewamy do ok.
2.40°C (MLEKO NIE:
powinno się gotować).
3.DO MISKI WSYPUJEMY:
mąkę, dodajemy rozdrobnione drożdże, szczyptę cukru, soli i mieszamy.
4.DODAJEMY CIEPŁE MLEKO:
z masłem oraz 1 jajko.
5.WSZYSTKO DOKŁADNIE:
mieszamy.
6.PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ, ODSTAWIAMY:
w ciepłe miejsce na 20 minut, aż ciasto wyrośnie.
7.FARSZ KROIMY W:
małe kosteczki szynkę schwarzwaldzką i wrzucamy do dużej miski.
8.DODAJEMY TARTY SER:
i kwaśną śmietanę.
9.PIEPRZYMY, LEKKO SOLIMY:
i wszystko dokładnie mieszamy.
10.WARKOCZ CIASTO WAŁKUJEMY:
na posypanej mąką stolnicy tak, by uzyskać kształt czworokąta.
11.NA ROZWAŁKOWANYM CIEŚCIE:
rozsmarowujemy (mniej więcej 3- 4 cm od krawędzi) przygotowany farsz.
12.OSTROŻNIE ZAWIJAMY –:
formujemy roladę.
13.NASTĘPNIE PRZECINAMY JĄ:
wzdłuż ostrym nożem.
14.OBIE POŁOWY ŁĄCZYMY,:
tworząc warkocz i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
15.DOKŁADNIE SMARUJEMY UBITYM:
jajkiem i posypujemy całym kminkiem.
16.W TEN SPOSÓB:
przygotowany warkocz odstawiamy na bok na 15 minut, aż urośnie.
17.POTEM PIECZEMY 40:
minut w rozgrzanym piekarniku do 170°C.
18.PO UPIECZENIU ODSTAWIAMY:
warkocz na pół godziny do ostygnięcia.
19.JAK PODAWAĆ WARKOCZ:
kroimy w plastry, które wykładamy na talerz.
20.BARDZO DOBRZE SMAKUJE:
z piwem lub winem.
Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

POTRZEBUJEMY PAPIER DO

pieczenia stolnicę Ciasto W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mleko i podgrzewamy do ok.

2

40°C (MLEKO NIE

powinno się gotować).

3

DO MISKI WSYPUJEMY

mąkę, dodajemy rozdrobnione drożdże, szczyptę cukru, soli i mieszamy.

4

DODAJEMY CIEPŁE MLEKO

z masłem oraz 1 jajko.

5

WSZYSTKO DOKŁADNIE

mieszamy.

6

PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ, ODSTAWIAMY

w ciepłe miejsce na 20 minut, aż ciasto wyrośnie.

7

FARSZ KROIMY W

małe kosteczki szynkę schwarzwaldzką i wrzucamy do dużej miski.

8

DODAJEMY TARTY SER

i kwaśną śmietanę.

9

PIEPRZYMY, LEKKO SOLIMY

i wszystko dokładnie mieszamy.

10

WARKOCZ CIASTO WAŁKUJEMY

na posypanej mąką stolnicy tak, by uzyskać kształt czworokąta.

11

NA ROZWAŁKOWANYM CIEŚCIE

rozsmarowujemy (mniej więcej 3- 4 cm od krawędzi) przygotowany farsz.

12

OSTROŻNIE ZAWIJAMY –

formujemy roladę.

13

NASTĘPNIE PRZECINAMY JĄ

wzdłuż ostrym nożem.

14

OBIE POŁOWY ŁĄCZYMY,

tworząc warkocz i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

15

DOKŁADNIE SMARUJEMY UBITYM

jajkiem i posypujemy całym kminkiem.

16

W TEN SPOSÓB

przygotowany warkocz odstawiamy na bok na 15 minut, aż urośnie.

17

POTEM PIECZEMY 40

minut w rozgrzanym piekarniku do 170°C.

18

PO UPIECZENIU ODSTAWIAMY

warkocz na pół godziny do ostygnięcia.

19

JAK PODAWAĆ WARKOCZ

kroimy w plastry, które wykładamy na talerz.

20

BARDZO DOBRZE SMAKUJE

z piwem lub winem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3172 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

396,5 kcal

🥑

Tłuszcz

17,8 g

🌾

Węglowodany

39,6 g

🥬

Błonnik

18,7 g

💪

Białko

18,7 g

Podobne przepisy

Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl