lamotek.pl

Sałatka włoska Panzanella • przepis • składniki • przygotowanie

Włoskie sałaty stanowią osobne dania, którymi spokojnie można się najeść. Proste, minimalistyczne sałaty z wysokiej jakości składników wyróżniają się wyjątkowym smakiem i aromatem. Jedną z najbardziej znanych i lubianych rodzajów włoskich sałatek jest tradycyjna, toskańska Panzanella. W tym artykule zdradzimy Ci nie tylko przepis, ale także historię powstania tej pysznej kompozycji.

Sałatka włoska Panzanella

Włoskie sałaty stanowią osobne dania, którymi spokojnie można się najeść. Proste, minimalistyczne sałaty z wysokiej jakości składników wyróżniają się wyjątkowym smakiem i aromatem. Jedną z najbardziej znanych i lubianych rodzajów włoskich sałatek jest tradycyjna, toskańska Panzanella. W tym artykule zdradzimy Ci nie tylko przepis, ale także historię powstania tej pysznej kompozycji.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chleb pszenny - 4 kromki
pomidor czerwony - 5 szt.
pomidor żółty - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
oliwa z oliwek - 80 ml
ocet winny, czerwony - 50 ml
bazylia świeża - 8 liści
sól - 1,5 g
pieprz czarny - 0,5 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY SKŁADNIKI:
Pomidory umyj, a następnie usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na duże kawałki (podziel pomidora na 8 części).
2.UKŁADAMY POMIDORY W MISCE:
Do dużej miski włóż pomidory, a następnie posyp je solą i zamieszaj. Odstaw na bok by puściły sok.
3.KROIMY CHLEB I CEBULĘ:
Deskę starannie umyj i osusz, a potem przejdź do krojenia chleba w średniej wielkości kostkę. Chleb powinien być czerstwy, najlepiej przygotowany na zakwasie. Cebulę obierz i pokrój w pióra.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
W małej miseczce wymieszaj ocet winny wraz z oliwą, aby się połączyły, tworząc w miarę jednorodną ciecz.
5.DODAJEMY SOS I CHLEB DO POMIDORÓW:
Wlej zawartość miseczki do pomidorów, a następnie dodaj także chleb. Całość zamieszaj i odstaw na 10 minut.
6.DODAJEMY CEBULĘ I RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Po upływie wyznaczonego czasu dodaj do miski cebulę, a także liście bazylii i pieprz. Całość zamieszaj i Panzanella jest gotowa! Jeśli chcesz, możesz dodać do swojej sałatki także kilka czarnych oliwek, by nadać jej wyjątkowego charakteru.
Sałatka włoska Panzanella

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY SKŁADNIKI

Pomidory umyj, a następnie usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na duże kawałki (podziel pomidora na 8 części).

2

UKŁADAMY POMIDORY W MISCE

Do dużej miski włóż pomidory, a następnie posyp je solą i zamieszaj. Odstaw na bok by puściły sok.

3

KROIMY CHLEB I CEBULĘ

Deskę starannie umyj i osusz, a potem przejdź do krojenia chleba w średniej wielkości kostkę. Chleb powinien być czerstwy, najlepiej przygotowany na zakwasie. Cebulę obierz i pokrój w pióra.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

W małej miseczce wymieszaj ocet winny wraz z oliwą, aby się połączyły, tworząc w miarę jednorodną ciecz.

5

DODAJEMY SOS I CHLEB DO POMIDORÓW

Wlej zawartość miseczki do pomidorów, a następnie dodaj także chleb. Całość zamieszaj i odstaw na 10 minut.

6

DODAJEMY CEBULĘ I RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Po upływie wyznaczonego czasu dodaj do miski cebulę, a także liście bazylii i pieprz. Całość zamieszaj i Panzanella jest gotowa! Jeśli chcesz, możesz dodać do swojej sałatki także kilka czarnych oliwek, by nadać jej wyjątkowego charakteru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

672,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

168 kcal

🥑

Tłuszcz

13,1 g

🌾

Węglowodany

11,3 g

🥬

Błonnik

2,5 g

💪

Białko

2,4 g

Podobne przepisy