lamotek.pl

Lekkostrawne klopsiki na parze i solianka • przepis • składniki • przygotowanie

Lekko, smacznie, pełnowartościowo: dzięki klopsikom na parze, pieczonemu kalafiorowi i soliance! Ten prosty jadłospis pomoże seniorom dbać o zbilansowaną dietę każdego dnia!

Lekkostrawne klopsiki na parze i solianka

Lekko, smacznie, pełnowartościowo: dzięki klopsikom na parze, pieczonemu kalafiorowi i soliance! Ten prosty jadłospis pomoże seniorom dbać o zbilansowaną dietę każdego dnia!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

korzeń pietruszki - 3 szt.
liść laurowy - 4 szt.
olej - 1 łyżka
por - 1 szt.
ziele angielskie - 4 szt.
cebula - 1 szt.
jogurt naturalny - 150 g
musztarda - 0,5 łyżeczki
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
tymianek świeży - 15 g
ząbek czosnku - 1 szt.
kalafior - 0,5 szt.
kasza jaglana - 50 g
ogórek kiszony - 2 szt.
seler - 0,5 szt.
marchew - 2 szt.
mięso indycze mielone - 200 g
natka pietruszki - 1 łyżka
majeranek suszony - 0,5 łyżeczki
bulion warzywny - 1,5 l

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ TARKĘ O:
drobnych oczkach garnek do gotowania na parze keksówkę lub blachę do pieczenia papier do pieczenia sitko o drobnych oczkach piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C Przygotuj wcześniej Marchew, korzeń selera, korzeń pietruszki, cebulę i por pokrój na mniejsze części.
2.WSZYSTKIE WARZYWA (POZA:
porem) skrop olejem, oprósz pieprzem, wymieszaj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3.PIECZ W PIEKARNIKU:
rozgrzanym do temperatury 180-200°C, aż nabiorą brązowego koloru.
4.PRZEŁÓŻ DO GARNKA:
wypełnionego 2 litrami wody, dodaj por, ziele angielskie i liście laurowe.
5.GOTUJ NA WOLNYM:
ogniu ok. 1,5-2 GODZIN.
6.KASZĘ JAGLANĄ UGOTUJ:
w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
7.KLOPSIKI NA PARZE:
W dużej misce łączymy mielone mięso, marchew startą na tarce o drobnych oczkach i ugotowaną kaszę jaglaną.
8.
DOPRAWIAMY PIEPRZEM.
9.DODAJEMY POSIEKANE ZIOŁA:
natkę pietruszki i tymianek.
10.
WYRABIAMY MASĘ.
11.NATŁUSZCZAMY RĘCE OLEJEM:
i formujemy klopsiki.
12.KLOPSIKI GOTUJEMY NA:
parze ok. 15 MINUT.
13.PIECZONY KALAFIOR KALAFIOR:
dzielimy na mniejsze różyczki i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
14.SKRAPIAMY OLEJEM, OPRÓSZAMY:
posiekaną pietruszką, szczyptą pieprzu, dodajemy drobno posiekany czosnek i tymianek. MIESZAMY.
15.PIECZEMY OK.:
15 MINUT W: piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.
16.SOS CEBULOWY NA:
patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego.
17.DODAJEMY CEBULĘ POKROJONĄ:
w piórka i po 10 sekundach dolewamy odrobinę zimnej wody.
18.PRZYKRYWAMY PATELNIĘ I:
dusimy cebulę, od czasu do czasu mieszając i dolewając wodę (ok. 2-3 ŁYŻKI).
19.GDY CEBULA ZMIĘKNIE:
i nabierze złotego koloru, przekładamy ją na deskę, lekko studzimy i drobno siekamy, a następnie łączymy w misce z posiekanymi kiszonymi ogórkami i posiekanym czosnkiem. DODAJEMY JOGURT I: musztardę. CAŁOŚĆ DOKŁADNIE: mieszamy. SOS NAKŁADAMY NA: talerz.
20.OBOK UKŁADAMY UPIECZONE:
różyczki kalafiora i ugotowane na parze klopsiki.
21.SOLIANKA 1 SZKLANKĘ:
wywaru z pieczonych warzyw przelewamy do garnka.
22.DODAJEMY MARCHEWKĘ I:
seler pokrojone w kostkę oraz czosnek pokrojony w plasterki.
23.DUSIMY POD:
przykryciem. MAŁYMI PORCJAMI DODAJEMY: mięso.
24.CAŁOŚĆ PODDUSZAMY PRZEZ:
ok. 10-15 MINUT.
25.DO PODDUSZONYCH WARZYW:
dodajemy ogórki starte na tarce o drobnych oczkach.
26.CAŁOŚĆ ZALEWAMY WYWAREM:
z pieczonych warzyw, który przecedzamy do garnka przez sitko.
27.DODAJEMY KASZĘ, CHWILĘ:
gotujemy.
28.DODAJEMY KALAFIOR PODZIELONY:
na mniejsze różyczki.
29.ZUPĘ DOPRAWIAMY:
majerankiem.
30.PODAJEMY Z POSIEKANĄ:
natką pietruszki.
Lekkostrawne klopsiki na parze i solianka

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ TARKĘ O

drobnych oczkach garnek do gotowania na parze keksówkę lub blachę do pieczenia papier do pieczenia sitko o drobnych oczkach piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C Przygotuj wcześniej Marchew, korzeń selera, korzeń pietruszki, cebulę i por pokrój na mniejsze części.

2

WSZYSTKIE WARZYWA (POZA

porem) skrop olejem, oprósz pieprzem, wymieszaj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3

PIECZ W PIEKARNIKU

rozgrzanym do temperatury 180-200°C, aż nabiorą brązowego koloru.

4

PRZEŁÓŻ DO GARNKA

wypełnionego 2 litrami wody, dodaj por, ziele angielskie i liście laurowe.

5

GOTUJ NA WOLNYM

ogniu ok. 1,5-2 GODZIN.

6

KASZĘ JAGLANĄ UGOTUJ

w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

7

KLOPSIKI NA PARZE

W dużej misce łączymy mielone mięso, marchew startą na tarce o drobnych oczkach i ugotowaną kaszę jaglaną.

8

DOPRAWIAMY PIEPRZEM.

9

DODAJEMY POSIEKANE ZIOŁA

natkę pietruszki i tymianek.

10

WYRABIAMY MASĘ.

11

NATŁUSZCZAMY RĘCE OLEJEM

i formujemy klopsiki.

12

KLOPSIKI GOTUJEMY NA

parze ok. 15 MINUT.

13

PIECZONY KALAFIOR KALAFIOR

dzielimy na mniejsze różyczki i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

14

SKRAPIAMY OLEJEM, OPRÓSZAMY

posiekaną pietruszką, szczyptą pieprzu, dodajemy drobno posiekany czosnek i tymianek. MIESZAMY.

15

PIECZEMY OK.

15 MINUT W: piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

16

SOS CEBULOWY NA

patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego.

17

DODAJEMY CEBULĘ POKROJONĄ

w piórka i po 10 sekundach dolewamy odrobinę zimnej wody.

18

PRZYKRYWAMY PATELNIĘ I

dusimy cebulę, od czasu do czasu mieszając i dolewając wodę (ok. 2-3 ŁYŻKI).

19

GDY CEBULA ZMIĘKNIE

i nabierze złotego koloru, przekładamy ją na deskę, lekko studzimy i drobno siekamy, a następnie łączymy w misce z posiekanymi kiszonymi ogórkami i posiekanym czosnkiem. DODAJEMY JOGURT I: musztardę. CAŁOŚĆ DOKŁADNIE: mieszamy. SOS NAKŁADAMY NA: talerz.

20

OBOK UKŁADAMY UPIECZONE

różyczki kalafiora i ugotowane na parze klopsiki.

21

SOLIANKA 1 SZKLANKĘ

wywaru z pieczonych warzyw przelewamy do garnka.

22

DODAJEMY MARCHEWKĘ I

seler pokrojone w kostkę oraz czosnek pokrojony w plasterki.

23

DUSIMY POD

przykryciem. MAŁYMI PORCJAMI DODAJEMY: mięso.

24

CAŁOŚĆ PODDUSZAMY PRZEZ

ok. 10-15 MINUT.

25

DO PODDUSZONYCH WARZYW

dodajemy ogórki starte na tarce o drobnych oczkach.

26

CAŁOŚĆ ZALEWAMY WYWAREM

z pieczonych warzyw, który przecedzamy do garnka przez sitko.

27

DODAJEMY KASZĘ, CHWILĘ

gotujemy.

28

DODAJEMY KALAFIOR PODZIELONY

na mniejsze różyczki.

29

ZUPĘ DOPRAWIAMY

majerankiem.

30

PODAJEMY Z POSIEKANĄ

natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2645,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

661,3 kcal

🥑

Tłuszcz

26,4 g

🌾

Węglowodany

79,2 g

🥬

Błonnik

20 g

💪

Białko

34,4 g

Podobne przepisy

Lekkostrawne klopsiki na parze i solianka - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl