lamotek.pl

Terrina serowa • przepis • składniki • przygotowanie

Serowa terrina to niezwykła kompozycja smakowa, która zachwyci miłośników sera. Wypróbuj koniecznie!

Terrina serowa

Serowa terrina to niezwykła kompozycja smakowa, która zachwyci miłośników sera. Wypróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 24 g
papryka czerwona - 1 szt.
ocet balsamiczny - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
orzeszki piniowe - 30 g
pieprz czarny - 1 szczypta
ser twaróg półtłusty - 300 g
sól - 1 szczypta
żelatyna - 2 łyżeczki
ser żółty w plastrach - 175 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ORZECHY I PAPRYKĘ:
Na suchej patelni prażymy orzechy pinii na złotobrązowy kolor. Następnie zdejmujemy je i studzimy. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na gorącej oliwie przez 2 minuty, cały czas mieszając. Dolewamy ocet i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem i również studzimy.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM Z SERKA I BAZYLII:
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Listki bazylii obrywamy i miksujemy z 3 łyżkami serka twarogowego. Żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy krem z bazylii, a następnie masę mieszamy z pozostałym serkiem twarogowym. Dodajemy orzeszki pinii i paprykę – mieszamy, doprawiając solą i pieprzem.
3.UKŁADAMY WARSTWY:
Plastry sera pozbawiamy skórki. Do formy wyłożonej folią spożywczą wkładamy ¼ plastrów, smarujemy je ⅓ kremu serowego. Pozostałe plastry sera i krem układamy warstwami tak, aby ostatnią warstwę stanowiły plastry sera. Wkładamy co najmniej na 2 godziny do lodówki do momentu stężenia. Po tym czasie wyjmujemy z formy.
Terrina serowa

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ORZECHY I PAPRYKĘ

Na suchej patelni prażymy orzechy pinii na złotobrązowy kolor. Następnie zdejmujemy je i studzimy. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na gorącej oliwie przez 2 minuty, cały czas mieszając. Dolewamy ocet i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem i również studzimy.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM Z SERKA I BAZYLII

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Listki bazylii obrywamy i miksujemy z 3 łyżkami serka twarogowego. Żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy krem z bazylii, a następnie masę mieszamy z pozostałym serkiem twarogowym. Dodajemy orzeszki pinii i paprykę – mieszamy, doprawiając solą i pieprzem.

3

UKŁADAMY WARSTWY

Plastry sera pozbawiamy skórki. Do formy wyłożonej folią spożywczą wkładamy ¼ plastrów, smarujemy je ⅓ kremu serowego. Pozostałe plastry sera i krem układamy warstwami tak, aby ostatnią warstwę stanowiły plastry sera. Wkładamy co najmniej na 2 godziny do lodówki do momentu stężenia. Po tym czasie wyjmujemy z formy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1252,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

208,7 kcal

🥑

Tłuszcz

13,8 g

🌾

Węglowodany

6,7 g

🥬

Błonnik

15,2 g

💪

Białko

15,2 g

Podobne przepisy

Terrina serowa - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl