Terrina serowa • przepis • składniki • przygotowanie
Serowa terrina to niezwykła kompozycja smakowa, która zachwyci miłośników sera. Wypróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ORZECHY I PAPRYKĘ
Na suchej patelni prażymy orzechy pinii na złotobrązowy kolor. Następnie zdejmujemy je i studzimy. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na gorącej oliwie przez 2 minuty, cały czas mieszając. Dolewamy ocet i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem i również studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM Z SERKA I BAZYLII
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Listki bazylii obrywamy i miksujemy z 3 łyżkami serka twarogowego. Żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy krem z bazylii, a następnie masę mieszamy z pozostałym serkiem twarogowym. Dodajemy orzeszki pinii i paprykę – mieszamy, doprawiając solą i pieprzem.
UKŁADAMY WARSTWY
Plastry sera pozbawiamy skórki. Do formy wyłożonej folią spożywczą wkładamy ¼ plastrów, smarujemy je ⅓ kremu serowego. Pozostałe plastry sera i krem układamy warstwami tak, aby ostatnią warstwę stanowiły plastry sera. Wkładamy co najmniej na 2 godziny do lodówki do momentu stężenia. Po tym czasie wyjmujemy z formy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1252,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
208,7 kcal
Tłuszcz
13,8 g
Węglowodany
6,7 g
Błonnik
15,2 g
Białko
15,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami
Nafaszeruj kurczaka ziołami i upiecz go wraz ze szparagami oraz ziemniakami, a wspaniały efekt będzie gwarantowany.

Cukier waniliowo-pomarańczowy
Wyjątkowy cukier waniliowo-pomarańczowy, który świetnie sprawdzi się podczas świąt i nie tylko!

Lody domowe w dwóch smakach
Poznaj przepis na lody z ciasteczkami „Neo”, a także z masłem orzechowym! A Paweł Małecki wraz ze swoim gościem pokaże Ci, jak zmrozić lody w 12 minut!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kremowa zupa z pieczonymi grzybami
Ta zupa to gwarancja udanego obiadu! Kremowa, charakterna, wyrafinowana, bardzo aromatyczna, a jednocześnie niezwykle prosta w przygotowaniu! Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Brownie z masłem orzechowym
Klasyka kuchni w stylu Amerykańskim w wydaniu Pawła Małeckiego – brownie z syropem klonowym i masłem orzechowym!

Szaszłyki z grzybami i cukinią w marynacie czosnkowej
Oryginalny pomysł na grilla, który oczaruje nie tylko jaroszy: szaszłyki z pieczarek i cukinii przyprawione rozmarynem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pączki
Tradycyjny wyrób z ciasta drożdżowego nadziany słodkimi powidłami i posypany cukrem pudrem. Nie tylko na tłusty czwartek!

Chleb żytni na zakwasie
Chcesz, by zapach domowego pieczywa wypełnił Twoją kuchnię? Sięgnij po przepis Karola i upiecz żytni chleb na zakwasie Pawła!

Tteokbokki — koreańskie kopytka ryżowe
Tteokbokki to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni koreańskiej. Miękkie, sprężyste kluski ryżowe gotowane w gęstym, słodko-ostrym sosie od lat cieszą się ogromną popularnością zarówno w Korei, jak i na całym świecie. Choć często kojarzone są z ulicznym jedzeniem, tteokbokki możesz z łatwością przygotować samodzielnie w domu. Jak je zrobić? Sprawdź nasz przepis!