lamotek.pl

Ciasto śliwkowe „Topielec” • przepis • składniki • przygotowanie

Sezon na śliwki kojarzy się z zapachem wypieków! Sięgnij po przepis Pawła i przygotuj wyjątkowe ciasto drożdżowe z kruszonką i nadzieniem śliwkowym.

Ciasto śliwkowe „Topielec”

Sezon na śliwki kojarzy się z zapachem wypieków! Sięgnij po przepis Pawła i przygotuj wyjątkowe ciasto drożdżowe z kruszonką i nadzieniem śliwkowym.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 60 g
drożdże świeże - 30 g
żółtko jaja kurzego - 2 szt.
jajko - 1 szt.
mleko - 60 ml
skórka z pomarańczy, tarta - 0,5 łyżki
sól - 1 szczypta
mąka pszenna typ 450 - 300 g
cukier puder - 50 g
masło - 50 g
mąka pszenna - 80 g
cukier trzcinowy - 50 g
cynamon - 10 g
powidła śliwkowe - 180 g
śliwka - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
Drożdże kruszymy i mieszamy z ¼ cukru do uzyskania płynnej konsystencji. Dodajemy lekko podgrzane mleko i mieszamy, aż cukier się rozpuści.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Wyrośnięty rozczyn doprawiamy solą, dodajemy pozostałą część cukru, jajko, żółtka i skórkę startą z pomarańczy. Mieszamy składniki dłońmi.
3.TOPIMY I WAŁKUJEMY CIASTO:
Kulę dobrze wyrobionego ciasta zawijamy w lnianą ściereczkę podsypaną mąką, związujemy recepturką i umieszczamy w wysokim garnku wypełnionym letnią wodą w ilości, która pozwoli ciastu swobodnie opaść na dno.
4.NADZIEWAMY I ZWIJAMY CIASTO:
Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy powidła śliwkowe, a na nich układamy rzędy wydrylowanych i pokrojonych na cząstki śliwek. Śliwki posypujemy cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem.
5.PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ I PIECZEMY CIASTO:
Wszystkie składniki kruszonki łączymy w misce i ugniatamy palcami, tworząc grudki.
Ciasto śliwkowe „Topielec”

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Drożdże kruszymy i mieszamy z ¼ cukru do uzyskania płynnej konsystencji. Dodajemy lekko podgrzane mleko i mieszamy, aż cukier się rozpuści.

2

WYRABIAMY CIASTO

Wyrośnięty rozczyn doprawiamy solą, dodajemy pozostałą część cukru, jajko, żółtka i skórkę startą z pomarańczy. Mieszamy składniki dłońmi.

3

TOPIMY I WAŁKUJEMY CIASTO

Kulę dobrze wyrobionego ciasta zawijamy w lnianą ściereczkę podsypaną mąką, związujemy recepturką i umieszczamy w wysokim garnku wypełnionym letnią wodą w ilości, która pozwoli ciastu swobodnie opaść na dno.

4

NADZIEWAMY I ZWIJAMY CIASTO

Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy powidła śliwkowe, a na nich układamy rzędy wydrylowanych i pokrojonych na cząstki śliwek. Śliwki posypujemy cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem.

5

PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ I PIECZEMY CIASTO

Wszystkie składniki kruszonki łączymy w misce i ugniatamy palcami, tworząc grudki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3567,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

297,3 kcal

🥑

Tłuszcz

8,1 g

🌾

Węglowodany

50,3 g

🥬

Błonnik

5 g

💪

Białko

5 g

Podobne przepisy