lamotek.pl

Makaron z pieczonymi pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie

Pomidory po upieczeniu nabierają wyjątkowego aromatu! Spróbuj ich w połączeniu z makaronem i kozim serem!

Makaron z pieczonymi pomidorami

Pomidory po upieczeniu nabierają wyjątkowego aromatu! Spróbuj ich w połączeniu z makaronem i kozim serem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula czerwona - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidorki koktajlowe - 1 kg
czosnek główka - 0,5 szt.
kapar - 2 łyżeczki
oliwa z oliwek - 4 łyżki
pomarańcza - 1 szt.
rozmaryn świeży - 16 g
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 30 g
makaron penne - 400 g
ser kozi - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY POMIDORY:
Pomidory oczyszczamy, myjemy i – w zależności od wielkości – pozostawiamy w całości, kroimy na pół lub w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek rozdzielamy na ząbki, ale nie obieramy. Blachę do pieczenia smarujemy 1 łyżką oliwy, rozkładamy na niej przygotowane składniki. Całość posypujemy solą i pieprzem, dodajemy gałązki ziół i skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20 minut.
2.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pomarańczę obieramy, by pozostał sam miąższ, który następnie kroimy na kawałki. Ser kozi osączamy i kruszymy. Kapary osączamy i grubo siekamy. Mieszamy z serem i pomarańczą.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA:
Makaron odcedzamy. Z upieczonych warzyw usuwamy gałązki ziół. Czosnek wyłuskujemy ze skórki, grubo siekamy i dodajemy do mieszanki na bazie sera koziego. Pomidory, cebulę i powstały sok mieszamy z makaronem i rozkładamy na talerzach. Ma wierzch dodajemy kozi ser z dodatkami.
Makaron z pieczonymi pomidorami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY POMIDORY

Pomidory oczyszczamy, myjemy i – w zależności od wielkości – pozostawiamy w całości, kroimy na pół lub w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek rozdzielamy na ząbki, ale nie obieramy. Blachę do pieczenia smarujemy 1 łyżką oliwy, rozkładamy na niej przygotowane składniki. Całość posypujemy solą i pieprzem, dodajemy gałązki ziół i skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20 minut.

2

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pomarańczę obieramy, by pozostał sam miąższ, który następnie kroimy na kawałki. Ser kozi osączamy i kruszymy. Kapary osączamy i grubo siekamy. Mieszamy z serem i pomarańczą.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA

Makaron odcedzamy. Z upieczonych warzyw usuwamy gałązki ziół. Czosnek wyłuskujemy ze skórki, grubo siekamy i dodajemy do mieszanki na bazie sera koziego. Pomidory, cebulę i powstały sok mieszamy z makaronem i rozkładamy na talerzach. Ma wierzch dodajemy kozi ser z dodatkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2477,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

619,3 kcal

🥑

Tłuszcz

19,5 g

🌾

Węglowodany

88,3 g

🥬

Błonnik

22,5 g

💪

Białko

22,5 g

Podobne przepisy