lamotek.pl

Tagliatelle z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Tagliatelle to rodzaj włoskiego makaronu, który doskonale komponuje się z różnorodnymi treściwymi sosami. Jednym z takich połączeń jest sos na bazie śmietany i sera z delikatnym, ziołowym kurczakiem. Poznaj nasz przepis na znakomite tagliatelle z kurczakiem, które skradnie serca wszystkich domowników.

Tagliatelle z kurczakiem

Tagliatelle to rodzaj włoskiego makaronu, który doskonale komponuje się z różnorodnymi treściwymi sosami. Jednym z takich połączeń jest sos na bazie śmietany i sera z delikatnym, ziołowym kurczakiem. Poznaj nasz przepis na znakomite tagliatelle z kurczakiem, które skradnie serca wszystkich domowników.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

makaron tagliatelle - 300 g
kurczak filety z piersi - 2 szt.
śmietanka kremówka 30% - 200 ml
parmezan - 100 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
oliwa z oliwek - 50 ml
sól - 3 g
pieprz czarny - 1,5 g
oregano suszone - 1 g
papryka wędzona mielona - 1 g
szczypior cebuli - 0,33 pęczka

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY KURCZAKA:
Do miski wlej 30 ml oliwy, dodaj paprykę wędzoną, oregano, 0,5 g pieprzu oraz 1,5 g soli i wymieszaj. Kurczaka oczyść, a następnie pokrój w paski i wrzuć do marynaty. Wymieszaj i odłóż na 15 minut.
2.KROIMY SKŁADNIKI:
Umyj deskę do krojenia i osusz ją, a następnie obierz cebulę oraz czosnek. Warzywa pokrój w drobną kostkę.
3.SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Rozgrzej na patelni 20 ml oliwy, a potem usmaż na niej czosnek i cebulę.
4.SMAŻYMY KURCZAKA:
Gdy warzywa staną się szkliste, dodaj na patelnię zamarynowanego kurczaka. Podsmażaj przez kilka minut, aż mięso zmięknie i nabierze złocistego koloru.
5.GOTUJEMY MAKARON:
W dużym garnku zagotuj wodę na makaron. Posól ją i wrzuć tagliatelle na 4-5 minut. Po upływie wyznaczonego czasu odlej trochę wody z gotowania makaronu do kubka, a resztę przecedź i pozostaw w garnku.
6.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Do kubka z wodą od makaronu dodaj trochę śmietanki i wymieszaj. Gotową mieszanką podlej składniki na patelni i wymieszaj. Gotuj przez 2-3 minut, a następnie powoli dodawaj kolejne porcje śmietanki, cały czas mieszając. Sos po kilku minutach powinien lekko zgęstnieć.
7.PRZYPRAWIAMY SOS:
Dopraw sos solą oraz pieprzem i wymieszaj.
8.DODAJEMY SER:
Zetrzyj parmezan na tarce bezpośrednio do sosu i wymieszaj.
9.DODAJEMY MAKARON:
Do sosu dodaj ugotowany makaron. Całość wymieszaj i gotuj przez 3-4 minuty, aby sos wniknął w makaron.
10.OZDABIAMY I SERWUJEMY MAKARON:
Gotowy makaron przełóż do głębokich talerzy. Poszatkuj szczypior i posyp nim każdą porcję, możesz również zetrzeć na wierzch jeszcze odrobinę parmezanu, jeśli masz taką ochotę.
Tagliatelle z kurczakiem

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY KURCZAKA

Do miski wlej 30 ml oliwy, dodaj paprykę wędzoną, oregano, 0,5 g pieprzu oraz 1,5 g soli i wymieszaj. Kurczaka oczyść, a następnie pokrój w paski i wrzuć do marynaty. Wymieszaj i odłóż na 15 minut.

2

KROIMY SKŁADNIKI

Umyj deskę do krojenia i osusz ją, a następnie obierz cebulę oraz czosnek. Warzywa pokrój w drobną kostkę.

3

SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK

Rozgrzej na patelni 20 ml oliwy, a potem usmaż na niej czosnek i cebulę.

4

SMAŻYMY KURCZAKA

Gdy warzywa staną się szkliste, dodaj na patelnię zamarynowanego kurczaka. Podsmażaj przez kilka minut, aż mięso zmięknie i nabierze złocistego koloru.

5

GOTUJEMY MAKARON

W dużym garnku zagotuj wodę na makaron. Posól ją i wrzuć tagliatelle na 4-5 minut. Po upływie wyznaczonego czasu odlej trochę wody z gotowania makaronu do kubka, a resztę przecedź i pozostaw w garnku.

6

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do kubka z wodą od makaronu dodaj trochę śmietanki i wymieszaj. Gotową mieszanką podlej składniki na patelni i wymieszaj. Gotuj przez 2-3 minut, a następnie powoli dodawaj kolejne porcje śmietanki, cały czas mieszając. Sos po kilku minutach powinien lekko zgęstnieć.

7

PRZYPRAWIAMY SOS

Dopraw sos solą oraz pieprzem i wymieszaj.

8

DODAJEMY SER

Zetrzyj parmezan na tarce bezpośrednio do sosu i wymieszaj.

9

DODAJEMY MAKARON

Do sosu dodaj ugotowany makaron. Całość wymieszaj i gotuj przez 3-4 minuty, aby sos wniknął w makaron.

10

OZDABIAMY I SERWUJEMY MAKARON

Gotowy makaron przełóż do głębokich talerzy. Poszatkuj szczypior i posyp nim każdą porcję, możesz również zetrzeć na wierzch jeszcze odrobinę parmezanu, jeśli masz taką ochotę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2912,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

728,1 kcal

🥑

Tłuszcz

26,7 g

🌾

Węglowodany

61,5 g

🥬

Błonnik

0,9 g

💪

Białko

40,5 g

Podobne przepisy