lamotek.pl

Glazurowane marchewki z pastą z bakłażana • przepis • składniki • przygotowanie

Marchewki w swojej najbardziej naturalnej odsłonie, czyli delikatnie ugotowane w niewielkiej ilości wody. Do tego pyszna surówka, aromatyczna pasta z bakłażana i idealny, wegetariański obiad gotowy!

Glazurowane marchewki z pastą z bakłażana

Marchewki w swojej najbardziej naturalnej odsłonie, czyli delikatnie ugotowane w niewielkiej ilości wody. Do tego pyszna surówka, aromatyczna pasta z bakłażana i idealny, wegetariański obiad gotowy!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 1 szt.
sól - 2 szczypty
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
cebula dymka - 1 szt.
marchew - 300 g
limonka - 0,5 szt.
miód - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
kolendra świeża - 2 gałązki
masło - 2 łyżki
czosnek główka - 2 ząbki
imbir mielony - 1 łyżeczka
mięta świeża - 1 gałązka
pistacje - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.Przygotuj:
patelnię z pokrywą obieraczkę do warzyw Sposób przygotowania.
2.SMAŻYMY BAKŁAŻANA BAKŁAŻANA KROIMY:
W PLASTRY O GRUBOŚCI OK. 1 CM.
3.
KAŻDY Z NICH NACIERAMY OLIWĄ (WYKORZYSTUJEMY DO TEGO OK. 2 ŁYŻEK, POZOSTAŁY TŁUSZCZ BĘDZIE POTRZEBNY PÓŹNIEJ) I OPRÓSZAMY SOLĄ I PIEPRZEM.
4.
NASTĘPNIE PLASTRY SMAŻYMY NA MOCNO ROZGRZANEJ PATELNI, ABY NAPRAWDĘ MOCNO SIĘ ZARUMIENIŁY.
5.PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z BAKŁAŻANA:
Usmażonego bakłażana delikatnie studzimy i bardzo drobno siekamy.
6.
To samo robimy z czosnkiem, papryczką chili i dymką.
7.
Wszystkie składniki skrapiamy pozostałą oliwą, doprawiamy do smaku solą i odrobiną skórki otartej z limonki.
8.
Następnie drobno siekamy kolendrę, dodajemy ją do pasty, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania marchewki.
9.PARUJEMY MARCHEWKI POŁOWĘ MARCHEWEK:
dokładnie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół.
10.
Układamy je na patelni płaską stroną do dołu i zalewamy odrobiną wody – powinny być w niej jedynie delikatnie zanurzone, do ok. połowy swojej wysokości.
11.
Następnie patelnię przykrywamy i parujemy warzywa na średnim ogniu przez ok. 4 minuty. WSKAZÓWKA!
12.
Do parowania najlepiej nadają się mniejsze marchewki.
13.PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ Z MARCHEWKI:
Pozostałe marchewki kroimy za pomocą obieraczki w długie paski.
14.
Następnie skrapiamy ją częścią soku wyciśniętego z limonki, 1 łyżką miodu i oliwą.
15.
Kolendrę delikatnie siekamy, dodajemy do marchewki i całość mieszamy.
16.GLAZURUJEMY MARCHEWKI DO UPAROWANYCH:
marchewek dodajemy masło i rozgnieciony ząbek czosnku.
17.
Imbir obieramy, kroimy w dość cienkie plastry i także dodajemy do marchewek.
18.
Następnie całość doprawiamy pozostałym miodem, sokiem i odrobiną skórki z limonki i kilkoma listkami mięty.
19.
Składniki mieszamy, aby marchewka dobrze pokryła się glazurą, i wyłączamy ogień.
20.PODAJEMY DANIE NA TALERZ:
wykładamy pastę z bakłażana i układamy na niej gotowane marchewki.
21.
Pistacje delikatnie siekamy i oprószamy nimi danie.
22.
Obok marchewek na parze układamy surówkę.
Glazurowane marchewki z pastą z bakłażana

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj

patelnię z pokrywą obieraczkę do warzyw Sposób przygotowania.

2

SMAŻYMY BAKŁAŻANA BAKŁAŻANA KROIMY

W PLASTRY O GRUBOŚCI OK. 1 CM.

3

KAŻDY Z NICH NACIERAMY OLIWĄ (WYKORZYSTUJEMY DO TEGO OK. 2 ŁYŻEK, POZOSTAŁY TŁUSZCZ BĘDZIE POTRZEBNY PÓŹNIEJ) I OPRÓSZAMY SOLĄ I PIEPRZEM.

4

NASTĘPNIE PLASTRY SMAŻYMY NA MOCNO ROZGRZANEJ PATELNI, ABY NAPRAWDĘ MOCNO SIĘ ZARUMIENIŁY.

5

PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z BAKŁAŻANA

Usmażonego bakłażana delikatnie studzimy i bardzo drobno siekamy.

6

To samo robimy z czosnkiem, papryczką chili i dymką.

7

Wszystkie składniki skrapiamy pozostałą oliwą, doprawiamy do smaku solą i odrobiną skórki otartej z limonki.

8

Następnie drobno siekamy kolendrę, dodajemy ją do pasty, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania marchewki.

9

PARUJEMY MARCHEWKI POŁOWĘ MARCHEWEK

dokładnie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół.

10

Układamy je na patelni płaską stroną do dołu i zalewamy odrobiną wody – powinny być w niej jedynie delikatnie zanurzone, do ok. połowy swojej wysokości.

11

Następnie patelnię przykrywamy i parujemy warzywa na średnim ogniu przez ok. 4 minuty. WSKAZÓWKA!

12

Do parowania najlepiej nadają się mniejsze marchewki.

13

PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ Z MARCHEWKI

Pozostałe marchewki kroimy za pomocą obieraczki w długie paski.

14

Następnie skrapiamy ją częścią soku wyciśniętego z limonki, 1 łyżką miodu i oliwą.

15

Kolendrę delikatnie siekamy, dodajemy do marchewki i całość mieszamy.

16

GLAZURUJEMY MARCHEWKI DO UPAROWANYCH

marchewek dodajemy masło i rozgnieciony ząbek czosnku.

17

Imbir obieramy, kroimy w dość cienkie plastry i także dodajemy do marchewek.

18

Następnie całość doprawiamy pozostałym miodem, sokiem i odrobiną skórki z limonki i kilkoma listkami mięty.

19

Składniki mieszamy, aby marchewka dobrze pokryła się glazurą, i wyłączamy ogień.

20

PODAJEMY DANIE NA TALERZ

wykładamy pastę z bakłażana i układamy na niej gotowane marchewki.

21

Pistacje delikatnie siekamy i oprószamy nimi danie.

22

Obok marchewek na parze układamy surówkę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

964,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

964,4 kcal

🥑

Tłuszcz

59,7 g

🌾

Węglowodany

103 g

🥬

Błonnik

29,4 g

💪

Białko

19,2 g

Podobne przepisy

Glazurowane marchewki z pastą z bakłażana - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl