lamotek.pl

Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi • przepis • składniki • przygotowanie

Smak i aromat pieczonej gęsi, południowych cytrusów i świeżych ziół z pewnością zachwyci Twoich gości!

Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi

Smak i aromat pieczonej gęsi, południowych cytrusów i świeżych ziół z pewnością zachwyci Twoich gości!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 1 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 2 szczypty
mąka pszenna - 350 g
olej - 2 łyżki
bazylia świeża - 5 g
ziemniak - 1 kg
mięta świeża - 2 g
miód - 2 łyżki
ocet balsamiczny - 3 łyżki
grejpfrut - 1 szt.
sok z pomarańczy - 125 ml
oliwa z oliwek - 3 łyżki
gęś filet, mrożony - 800 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.GNOCCHI NA BLASZCE:
wyłożonej pergaminem pieczemy ziemniaki w łupinach z dodatkiem soli w temperaturze 160-180°C (termoobieg) przez 1-1,5 godziny do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.
2.OBIERAMY I ŚCIERAMY:
na tarce o drobnych oczkach.
3.DODAJEMY JAJKO, DOPRAWIAMY:
solą i pieprzem, 2 szczyptami gałki muszkatołowej.
4.NASTĘPNIE DODAJEMY POŁOWĘ:
mąki, wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
5.W ZALEŻNOŚCI OD:
wilgotności ziemniaków dosypujemy jeszcze trochę mąki, tak żeby uzyskać miękkie, nieklejące się ciasto.
6.CIASTU NADAJEMY FORMĘ:
kulki, którą przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 30 minut.
7.Z CIASTA FORMUJEMY:
w 4 wałki, każdy kroimy na ukos (jak kopytka).
8.ZAGOTOWUJEMY 4 LITRY:
wody z niewielką ilością soli i oleju.
9.GNOCCHI WRZUCAMY DO:
gotującej się wody, gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
10.SYROP DO MAŁEGO:
garnka wlewamy ocet balsamiczny, miód, sok z grejpefruita i pomarańczy.
11.SKŁADNIKI DOPROWADZAMY DO:
wrzenia, gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut.
12.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem.
13.PRZED PODANIEM DO:
syropu dodajemy posiekane listki mięty.
14.PIERSI GĘSI Z:
piersi gęsi myjemy, osuszamy i pozbawiamy kości.
15.NACINAMY SKÓRĘ, TWORZĄC:
kratkę na powierzchni mięsa.
16.PIERSI DOPRAWIAMY SOLĄ:
i pieprzem z każdej strony.
17.GRILLUJEMY NA PATELNI:
grillowej z niewielką ilością oliwy przez 5 minut z każdej strony, zaczynając od strony ze skórą.
18.PRZYSMAŻONE PIERSI PRZEKŁADAMY:
na kratę z piekarnika położoną na blaszce na 5-7 minut, by mięso „odpoczęło”.
19.JAK PODAWAĆ PIERSI:
gęsi kroimy w cienkie plastry, które układamy obok siebie na talerzu.
20.POLEWAMY SYROPEM, KTÓRY:
posypujemy świeżą miętą.
21.UKŁADAMY GNOCCHI, KTÓRE:
polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, posypujemy świeżymi, posiekanymi ziołami (oregano, bazylia).
Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GNOCCHI NA BLASZCE

wyłożonej pergaminem pieczemy ziemniaki w łupinach z dodatkiem soli w temperaturze 160-180°C (termoobieg) przez 1-1,5 godziny do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.

2

OBIERAMY I ŚCIERAMY

na tarce o drobnych oczkach.

3

DODAJEMY JAJKO, DOPRAWIAMY

solą i pieprzem, 2 szczyptami gałki muszkatołowej.

4

NASTĘPNIE DODAJEMY POŁOWĘ

mąki, wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

5

W ZALEŻNOŚCI OD

wilgotności ziemniaków dosypujemy jeszcze trochę mąki, tak żeby uzyskać miękkie, nieklejące się ciasto.

6

CIASTU NADAJEMY FORMĘ

kulki, którą przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 30 minut.

7

Z CIASTA FORMUJEMY

w 4 wałki, każdy kroimy na ukos (jak kopytka).

8

ZAGOTOWUJEMY 4 LITRY

wody z niewielką ilością soli i oleju.

9

GNOCCHI WRZUCAMY DO

gotującej się wody, gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię.

10

SYROP DO MAŁEGO

garnka wlewamy ocet balsamiczny, miód, sok z grejpefruita i pomarańczy.

11

SKŁADNIKI DOPROWADZAMY DO

wrzenia, gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut.

12

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem.

13

PRZED PODANIEM DO

syropu dodajemy posiekane listki mięty.

14

PIERSI GĘSI Z

piersi gęsi myjemy, osuszamy i pozbawiamy kości.

15

NACINAMY SKÓRĘ, TWORZĄC

kratkę na powierzchni mięsa.

16

PIERSI DOPRAWIAMY SOLĄ

i pieprzem z każdej strony.

17

GRILLUJEMY NA PATELNI

grillowej z niewielką ilością oliwy przez 5 minut z każdej strony, zaczynając od strony ze skórą.

18

PRZYSMAŻONE PIERSI PRZEKŁADAMY

na kratę z piekarnika położoną na blaszce na 5-7 minut, by mięso „odpoczęło”.

19

JAK PODAWAĆ PIERSI

gęsi kroimy w cienkie plastry, które układamy obok siebie na talerzu.

20

POLEWAMY SYROPEM, KTÓRY

posypujemy świeżą miętą.

21

UKŁADAMY GNOCCHI, KTÓRE

polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, posypujemy świeżymi, posiekanymi ziołami (oregano, bazylia).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3911,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

977,9 kcal

🥑

Tłuszcz

48,1 g

🌾

Węglowodany

81,8 g

🥬

Błonnik

55,7 g

💪

Białko

55,7 g

Podobne przepisy