lamotek.pl

Mrożone serniczki na patyku • przepis • składniki • przygotowanie

Mrożone serniczki na patyku, czyli idealny pomysł na deser w gorący dzień. Wypróbuj ten przepis i ciesz się wyśmienitymi, domowymi lodami w polewie czekoladowej.

Mrożone serniczki na patyku

Mrożone serniczki na patyku, czyli idealny pomysł na deser w gorący dzień. Wypróbuj ten przepis i ciesz się wyśmienitymi, domowymi lodami w polewie czekoladowej.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

woda - 250 ml
śmietanka 30% - 330 ml
żelatyna - 25 g
twaróg sernikowy mielony - 500 g
ser mascarpone - 250 g
cukier puder - 50 g
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
czekolada mleczna - 300 g
olej - 2 łyżki
ciastka czekoladowe neo -
krem pistacjowy -
malina -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ I TWARÓG:
Przegotowaną i wystudzoną wodę i 80 ml śmietanki mieszamy z żelatyną i odstawiamy na ok. 10 minut, aby napęczniała. Twaróg sernikowy ucieramy z mascarpone i cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym.
2.ŁĄCZYMY TWARÓG Z UBITĄ ŚMIETANKĄ:
Pozostałe 250 ml śmietanki ubijamy, ale niekoniecznie na sztywno. Następnie przekładamy ją do masy serowej i całość delikatnie mieszamy.
3.CHŁODZIMY SERNIK:
Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy do niej trochę masy serowej i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną żelatynę przelewamy do masy serowej i również dokładnie mieszamy. Dno i ranty tortownicy smarujemy olejem i oprószamy cukrem pudrem. Do blachy przelewamy masę serową, wkładamy w nią maliny i całość schładzamy w zamrażarce przez ok. 1,5-2 godziny.
4.KROIMY I MROZIMY SERNIK:
Mocno schłodzony sernik na zimno kroimy na 12 równych kawałków, delikatnie je rozsuwamy i nadziewamy patyczkami do lodów. Tak przygotowane serniki na patykach mrozimy przez ok. 3 godziny.
5.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI DO DEKORACJI:
Czekoladę roztapiamy, a ciasteczka neo kroimy w swego rodzaju kostkę. Do roztopionej czekolady dodajemy olej, całość dokładnie mieszamy i przelewamy do wysokiego naczynia. Do jednego kornetu przelewamy krem pistacjowy, a do drugiego – roztopioną czekoladę.
6.DEKORUJEMY SERNICZKI:
Część zamrożonych trójkącików sernika zanurzamy w czekoladzie, a pozostałe oblewamy czekoladą z kornetu. Wszystkie lody dekorujemy według uznania kremem pistacjowym, kawałkami ciasteczek neo i świeżymi malinami.
Mrożone serniczki na patyku

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ I TWARÓG

Przegotowaną i wystudzoną wodę i 80 ml śmietanki mieszamy z żelatyną i odstawiamy na ok. 10 minut, aby napęczniała. Twaróg sernikowy ucieramy z mascarpone i cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym.

2

ŁĄCZYMY TWARÓG Z UBITĄ ŚMIETANKĄ

Pozostałe 250 ml śmietanki ubijamy, ale niekoniecznie na sztywno. Następnie przekładamy ją do masy serowej i całość delikatnie mieszamy.

3

CHŁODZIMY SERNIK

Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy do niej trochę masy serowej i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną żelatynę przelewamy do masy serowej i również dokładnie mieszamy. Dno i ranty tortownicy smarujemy olejem i oprószamy cukrem pudrem. Do blachy przelewamy masę serową, wkładamy w nią maliny i całość schładzamy w zamrażarce przez ok. 1,5-2 godziny.

4

KROIMY I MROZIMY SERNIK

Mocno schłodzony sernik na zimno kroimy na 12 równych kawałków, delikatnie je rozsuwamy i nadziewamy patyczkami do lodów. Tak przygotowane serniki na patykach mrozimy przez ok. 3 godziny.

5

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI DO DEKORACJI

Czekoladę roztapiamy, a ciasteczka neo kroimy w swego rodzaju kostkę. Do roztopionej czekolady dodajemy olej, całość dokładnie mieszamy i przelewamy do wysokiego naczynia. Do jednego kornetu przelewamy krem pistacjowy, a do drugiego – roztopioną czekoladę.

6

DEKORUJEMY SERNICZKI

Część zamrożonych trójkącików sernika zanurzamy w czekoladzie, a pozostałe oblewamy czekoladą z kornetu. Wszystkie lody dekorujemy według uznania kremem pistacjowym, kawałkami ciasteczek neo i świeżymi malinami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3547,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

295,6 kcal

🥑

Tłuszcz

18,3 g

🌾

Węglowodany

24,2 g

🥬

Błonnik

1,7 g

💪

Białko

9,4 g

Podobne przepisy