Makaron i szparagi w kremie z łososia • przepis • składniki • przygotowanie
Wyrazisty smak łososia idealnie skomponowany ze szparagami i sosem śmietanowym zamieni obiad w pyszną makaronową ucztę!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SZPARAGI OCZYSZCZAMY, OBIERAMY
na jednej trzeciej długości i kroimy lub strugamy wzdłuż na cienkie plasterki.
CEBULĘ SIEKAMY. ŁOSOSIA KROIMY W
paski.
MAKARON GOTUJEMY WE
wrzącej, osolonej wodzie przez 3 minuty.
CEBULĘ PODSMAŻAMY NA
gorącym maśle aż do zeszklenia.
ROZCIEŃCZAMY ŚMIETANĄ I
bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
SZPARAGI DODAJEMY DO
makaronu, gotujemy przez kolejne 3 minuty.
PASKI ŁOSOSIA DODAJEMY
do sosu śmietanowego, ewentualnie lekko zagęszczamy mąką.
MAKARON I SZPARAGI
odcedzamy, osączamy, mieszamy z sosem i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
926,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
463,1 kcal
Tłuszcz
21,8 g
Węglowodany
54,8 g
Błonnik
15,9 g
Białko
15,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lody wegańskie
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przygotować lody wegańskie! Bananowe z dodatkiem masła orzechowego i jeżynowe obsypane pistacjami!

Wegańska fasolka po bretońsku
Wegańska odsłona dobrze znanego dania! Przygotuj pyszną fasolkę po bretońsku, doprawioną aromatycznymi przyprawami. Świetna alternatywa wobec klasyki!

Królik duszony w marchewce i maśle
Polska kuchnia słynie z królika. W tym przepisie połączono jego delikatne mięso z marchewką, groszkiem i boczkiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tatar wołowy w omlecie sojowym
Tatar z jajkiem? Oczywiście! Ale w zupełnie nowy sposób! Spróbuj połączenia siekanego, tatara wołowego z omletem sojowym.

Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
Zachowaj smak rabarbaru na dłużej! Przygotuj aromatyczną konfiturę z rabarbaru i suszonych fig!

Sałatka z selera i jajek z ziołami
Pyszna pasta jajeczna wzbogacona smakiem selera naciowego i świeżych ziół – idealna nie tylko na wiosenne kanapki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jabłkowy chutney z cynamonem
Chutney z dodatkiem aromatycznego imbiru i cynamonu będzie świetnym dodatkiem do przyrządzonych w bardziej orientalnej marynacie mięs czy warzyw. Koniecznie sprawdź, jak przygotować ten niezwykły sos!

Ciasteczka digestive
Ciastka z kleiku ryżowego to nietypowa, ale niezwykle smaczna alternatywa dla klasycznych wypieków. Przygotowanie ich jest niezwykle łatwe, co sprawia, że doskonale nadają się na szybką przekąskę dla zapracowanych osób. Odkryjcie jak zrobić te pyszne ciastka w domowym zaciszu!

Owsianka z żurawiną i świeżymi owocami
Żurawina i świeże owoce to pyszne dodatki do porannej owsianki. Wypróbuj koniecznie!