lamotek.pl

Sałatka z grillowanym bakłażanem • przepis • składniki • przygotowanie

Bakłażan lubi grillowanie i świetnie pasuje do sałatek. Wykorzystaj wszystkie zalety tego warzywa, by przygotować świeżą i aromatyczną sałatkę z dressingiem na bazie tahini!

Sałatka z grillowanym bakłażanem

Bakłażan lubi grillowanie i świetnie pasuje do sałatek. Wykorzystaj wszystkie zalety tego warzywa, by przygotować świeżą i aromatyczną sałatkę z dressingiem na bazie tahini!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 1 szt.
pieprz czerwony - 1 szczypta
ząbek czosnku - 1 szt.
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
musztarda - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 5 szt.
szczypior cebuli - 1 szt.
mięta świeża - 0,5 szt.
Szpinak Baby - 4 garście
pasta sezamowa tahini - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Czosnek przeciśnięty przez praskę łączymy w miseczce z pastą tahini, musztardą, słodką papryką, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Mieszamy, aż składniki się połączą.
2.GRILLUJEMY BAKŁAŻAN:
Bakłażan kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozgrzewamy patelnię grillową i delikatnie smarujemy ją oliwą za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka. Plastry bakłażana grillujemy ok. 3-5 minut z każdej strony, aż jego miąższ stanie się delikatny i miękki. Plastry bakłażana odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy na pół, na dwie mniejsze części.
3.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Do dużej miski przekładamy liście szpinaku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, miętę i szczypior dymki. Mieszamy. Dodajemy odsączone z zalewy suszone pomidory pokrojone w paseczki i grillowany bakłażan. Dekorujemy czerwonym pieprzem.
Sałatka z grillowanym bakłażanem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Czosnek przeciśnięty przez praskę łączymy w miseczce z pastą tahini, musztardą, słodką papryką, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Mieszamy, aż składniki się połączą.

2

GRILLUJEMY BAKŁAŻAN

Bakłażan kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozgrzewamy patelnię grillową i delikatnie smarujemy ją oliwą za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka. Plastry bakłażana grillujemy ok. 3-5 minut z każdej strony, aż jego miąższ stanie się delikatny i miękki. Plastry bakłażana odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy na pół, na dwie mniejsze części.

3

PODAJEMY SAŁATKĘ

Do dużej miski przekładamy liście szpinaku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, miętę i szczypior dymki. Mieszamy. Dodajemy odsączone z zalewy suszone pomidory pokrojone w paseczki i grillowany bakłażan. Dekorujemy czerwonym pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

395,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

197,9 kcal

🥑

Tłuszcz

12 g

🌾

Węglowodany

18,9 g

🥬

Błonnik

8,2 g

💪

Białko

6,1 g

Podobne przepisy