lamotek.pl

Pasztet z selera • przepis • składniki • przygotowanie

Pasztet z selera to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pasztetów. Nie jest to tylko opcja dla wegetarian — może przypaść do gustu także miłośnikom klasycznych pasztetów mięsnych. Pasztet z selera świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, a także jako przekąska na różne okazje. Spróbuj zrobić go wraz z nami i przekonaj się, jaki jest pyszny!

Pasztet z selera

Pasztet z selera to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pasztetów. Nie jest to tylko opcja dla wegetarian — może przypaść do gustu także miłośnikom klasycznych pasztetów mięsnych. Pasztet z selera świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, a także jako przekąska na różne okazje. Spróbuj zrobić go wraz z nami i przekonaj się, jaki jest pyszny!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy

Składniki

seler - 800 g
bulion warzywny - 250 ml
marchew - 1 szt.
seler naciowy - 4 łodygi
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
jajko - 2 szt.
sól - 1 płaska łyżeczka
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
papryka mielona ostra - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 1 łyżka
bułka tarta - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Marchew, seler oraz seler naciowy myjemy i osuszamy. Obieramy warzywa ze skórki. Ścieramy je wszystkie na tarce do miski. Cebulę i czosnek obieramy z łupiny i drobno siekamy i zostawiamy na desce.
2.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Do rondelka wkładamy masło i rozgrzewamy je, a potem wrzucamy czosnek oraz cebulę. Smażymy przez 2-3 minuty i dodajemy resztę warzyw. Mieszamy i podsmażamy przez kolejne 4-5 minut.
3.DODAJEMY BULION:
Wlewamy bulion do warzyw i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy wszystko przez 30 minut i odstawiamy do przestudzenia. Rozgrzewamy piekarnik do 185°C.
4.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Dodajemy bułkę tartą, jaja oraz obie papryki do rondla i wszystko ze sobą mieszamy.
5.PIECZEMY PASZTET:
Smarujemy keksówkę masłem i lekko oprószamy bułką tartą, a potem przekładamy do niej całą masę z rondla. Wkładamy wszystko do pieca i pieczemy przez 25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175°C i pieczemy przez kolejne 40 minut. Upieczony pasztet studzimy i gotowe!
Pasztet z selera

Czas przygotowania

85 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Marchew, seler oraz seler naciowy myjemy i osuszamy. Obieramy warzywa ze skórki. Ścieramy je wszystkie na tarce do miski. Cebulę i czosnek obieramy z łupiny i drobno siekamy i zostawiamy na desce.

2

PODSMAŻAMY WARZYWA

Do rondelka wkładamy masło i rozgrzewamy je, a potem wrzucamy czosnek oraz cebulę. Smażymy przez 2-3 minuty i dodajemy resztę warzyw. Mieszamy i podsmażamy przez kolejne 4-5 minut.

3

DODAJEMY BULION

Wlewamy bulion do warzyw i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy wszystko przez 30 minut i odstawiamy do przestudzenia. Rozgrzewamy piekarnik do 185°C.

4

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Dodajemy bułkę tartą, jaja oraz obie papryki do rondla i wszystko ze sobą mieszamy.

5

PIECZEMY PASZTET

Smarujemy keksówkę masłem i lekko oprószamy bułką tartą, a potem przekładamy do niej całą masę z rondla. Wkładamy wszystko do pieca i pieczemy przez 25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175°C i pieczemy przez kolejne 40 minut. Upieczony pasztet studzimy i gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2368,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

338,3 kcal

🥑

Tłuszcz

8,1 g

🌾

Węglowodany

53,9 g

🥬

Błonnik

5,9 g

💪

Białko

11,8 g

Podobne przepisy