lamotek.pl

Zębacz smugowy pieczony w limonkowej marynacie • przepis • składniki • przygotowanie

Najsmaczniejsze przepisy często są bardzo proste – tak jest i w tym przypadku! Poznaj przepis na pieczonego zębacza z limonką i kaparami.

Zębacz smugowy pieczony w limonkowej marynacie

Najsmaczniejsze przepisy często są bardzo proste – tak jest i w tym przypadku! Poznaj przepis na pieczonego zębacza z limonką i kaparami.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 3 szt.
zębacz - 800 g
kapar - 3 łyżki
kminek mielony - 0,5 łyżeczki
świeży koperek - 12,5 g
limonka - 4 szt.
masło - 70 g
oliwa z oliwek - 20 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
szalotka - 3 szt.
szczypior cebuli - 24 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Filety z zębacza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie masło łączymy z sokiem wyciśniętym z 2 limonek, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Dodajemy szalotkę pokrojoną w piórka, czosnek posiekany w plasterki, kmin oraz kapary.
2.MARYNUJEMY RYBĘ:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy filety i polewamy przygotowaną marynatą. Dodajemy posiekany szczypiorek i pozostałe 2 limonki pokrojone w plastry.
3.PIECZEMY RYBĘ:
Rybę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 17 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. Podawaj ze świeżą sałatą, pomidorami, cebulą i oliwkami.
Zębacz smugowy pieczony w limonkowej marynacie

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Filety z zębacza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie masło łączymy z sokiem wyciśniętym z 2 limonek, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Dodajemy szalotkę pokrojoną w piórka, czosnek posiekany w plasterki, kmin oraz kapary.

2

MARYNUJEMY RYBĘ

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy filety i polewamy przygotowaną marynatą. Dodajemy posiekany szczypiorek i pozostałe 2 limonki pokrojone w plastry.

3

PIECZEMY RYBĘ

Rybę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 17 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. Podawaj ze świeżą sałatą, pomidorami, cebulą i oliwkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1593,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

398,4 kcal

🥑

Tłuszcz

22,7 g

🌾

Węglowodany

12,7 g

🥬

Błonnik

36,1 g

💪

Białko

36,1 g

Podobne przepisy

Zębacz smugowy pieczony w limonkowej marynacie - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl