Kaszotto z kurczakiem i jarmużem • przepis • składniki • przygotowanie
Czy kaszotto jest równie smaczne jak risotto? Kinga udowadnia, że tak!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRAŻYMY KASZĘ
Rozgrzewamy patelnię. Wsypujemy kaszę gryczaną i prażymy przez 4 minuty.
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Do miski wyciskamy sok z cytryny, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, startą skórkę z cytryny oraz oliwę z oliwek. Mieszamy z pokrojonym w kostkę kurczakiem. Odstawiamy. Podprażoną kaszę przesypujemy do miseczki i także odstawiamy.
SZKLIMY CEBULĘ I CZOSNEK
Na tę samą patelnię wlewamy odrobinę oliwy (można dodać także 1 łyżkę masła). Wyciskamy 2 ząbki czosnku, siekamy cebulę i podsmażamy je na patelni. W rondlu podgrzewamy bulion.
PODLEWAMY KASZĘ WINEM I BULIONEM
Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy podprażoną kaszę i całość mieszamy. Podlewamy białym winem i czekamy, aż ziarna wchłoną cały płyn. Po tym czasie stopniowo dolewamy bulion – kolejną chochlę wlewamy w momencie, kiedy poprzednia porcja całkowicie wyparuje.
SMAŻYMY KURCZAKA
Na drugą, mocno rozgrzaną patelnię wkładamy zamarynowanego kurczaka. Smażymy przez 5-6 minut do momentu, aż nabierze złotego koloru.
DODAJEMY WARZYWA I ŚMIETANĘ
Kiedy kasza będzie miała kremową konsystencję, dodajemy do niej startą skórkę z cytryny, posiekany seler naciowy, jarmuż, zielony groszek, śmietanę oraz świeżo starty parmezan. Całość mieszamy. Dodajemy usmażonego kurczaka. Ponownie mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2502,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
625,7 kcal
Tłuszcz
13,1 g
Węglowodany
63,9 g
Błonnik
38,8 g
Białko
38,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto krówkowe bez pieczenia
Lubisz domowe ciasta, ale zazwyczaj do ich przygotowania potrzebny jest piekarnik? Jeśli tak, ten przepis będzie dla Ciebie idealny! Ciasto błyskawiczne w przygotowaniu, z pysznym kremem i dużą ilością truskawek. To się musi udać!

Muffinki śniadaniowe z warzywami i prosciutto
Wytrawne muffinki bez mąki? Jak najbardziej! Takie właśnie są muffinki jajeczne z dodatkiem sera cheddar, szpinaku i aromatycznego prosciutto. Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na śniadanie.

Hummus dyniowy
Pachnący jesienią, delikatnie pikantny – idealny hummus z dodatkiem dyni to świetny pomysł na przekąskę lub pastę na kanapki. Sprawdź, jak proste jest jego przygotowanie z termorobotem MC Smart.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów
Dodatek do kanapek, który świetni sprawdzi się na pikniku? Przygotuj mięsny pasztet z aromatycznymi ziołami i sosem chutney z pomidorów i papai!

Fondant czekoladowy – lava cake
Ciasteczko wypełnione po brzegi czekoladą? Wypróbuj przepis Kingi na lava cake, czyli fondant czekoladowy, który zachwyci Cię ilością czekolady!

Śledź marynowany po mazursku
Karol Okrasa sięga do korzeni kuchni polskiej. Sprawdź, jak przygotować doskonałe śledzie w staropolskim stylu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chleb z pastą z serka koziego
Domowy chleb z mąki pełnoziarnistej, doskonale smakuje z aromatyczną pastą z serka koziego!

Delikatny pstrąg z duszonymi warzywami
Soczyste, pachnące ziołami rybne roladki ułożone na duszonych warzywach. Doskonały pomysł na lekki i zdrowy obiad.

Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.