Wontony z kurczakiem i pikantnym aromatyzowanym olejem • przepis • składniki • przygotowanie
Pierożki wonton to uwielbiane danie kuchni chińskiej. Kinga faszeruje je świetnie doprawionym mięsem z kurczaka i podaje z dodatkiem pikantnego aromatyzowanego oleju. Sprawdź, jak przygotować pierożki wonton w domu!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 25
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do miski przesiewamy mąkę ryżową i zalewamy ją wrzątkiem. Odstawiamy na pół godziny.
PRZYGOTOWUJEMY AROMATYZOWANY OLEJ
Olej zagotowujemy w rondelku. Do słoika wkładamy wszystkie pozostałe składniki i zalewamy gorącym olejem. Studzimy.
ROBIMY FARSZ
Pierś kurczaka rozdrabniamy w malakserze.
LEPIMY WONTONY
Na środek każdego kwadratu z ciasta nakładamy przygotowany farsz. Ciasto składamy po przekątnej, tworząc trójkąt. Trójkąt układamy tak, by jego szpic znajdował się na dole – delikatnie zaginamy róg ku górze (tak, by szpic stykał się z podstawą trójkąta). Następnie sklejamy ze sobą dwa przeciwległe rogi trójkąta, by powstał tzw. kapelusz.
GOTUJEMY I PODAJEMY
Wontony gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty. Podajemy je z aromatyzowanym olejem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1938 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
77,5 kcal
Tłuszcz
2,7 g
Węglowodany
9,7 g
Błonnik
0,2 g
Białko
3,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Minitorciki z krewetkami
Połączenie mango i awokado z krewetkami i wędzonym łososiem sprawi, że odkryjesz zupełnie niepowtarzalny smak. To prosta, a zarazem efektowna przystawka na każdą okazję!

Bulgogi – wołowina po koreańsku
Spróbuj, jak smakuje jedno z najlepszych dań na świecie! Przygotuj bulgogi, czyli marynowaną wołowinę po koreańsku, wg przepisu Kingi i ciesz się prawdziwymi smakami kuchni azjatyckiej!

Sałatka śniadaniowa z jajkiem w koszulce
Pełna przepysznych świeżych warzyw i kiełków sałatka śniadaniowa podana z jajkiem w koszulce to świetna propozycja na początek dnia. Koniecznie wypróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Słoneczny łosoś
Łosoś zasługuje na szlachetną, ale wyrazistą oprawę. Podaj go z pomidorami, cukinią i aromatycznymi przyprawami.

Pierś kaczki z sosem wiśniowo-jabłkowym
Pierś kaczki z sosem wiśniowo-jabłkowym to wyborne połączenie. Zobacz, jak szybko je przygotujesz, i zaskocz bliską osobę wyśmienitym daniem, nie tylko na romantyczną kolację.

Tumbet
Tumbet, czyli pochodząca z Majorki zapiekanka warzywna, to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wypróbuj przepis Kingi i zasmakuj w kuchni w stylu hiszpańskim!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami
Delikatny drób i smakowite dodatki zamknięte w chrupiącym cieście. Doskonała propozycja na lekki, ale sycący posiłek!

Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
Łatwe w przygotowaniu ciasto, a do tego wegańskie i bezglutenowe! Wypróbuj przepis Kingi.

Szarlotka z winogronem
Klasyczny wypiek z kruchego ciasta i jabłek wzbogacony dodatkiem winogron. Taką smaczną szarlotkę może przygotować każdy!