Pyszny duet dorsza z groszkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Niezwykłe połączenie delikatnej ryby i charakternego sosu groszkowego.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
DO GARNKA WLEWAMY LITR
wody, dodajemy pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy 5 minut. Zmniejszamy ogień, dolewamy wino, solimy i przekładamy rybę do garnka skórą do góry (można dolać wody, by zakryć całą rybę). Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 8 minut.
CEBULĘ KROIMY W PIÓRKA,
siekamy drobno czosnek, odcedzamy groszek, oliwki kroimy w krążki.
SIEKAMY KOPEREK ORAZ MIĘTĘ.
Na patelnię wlewamy śmietankę, mieszamy, lekko rozgniatając groszek. Dodajemy koperek i miętę, chwilę smażymy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1437,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
359,4 kcal
Tłuszcz
13,1 g
Węglowodany
20,6 g
Błonnik
32,9 g
Białko
32,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bezmięsne udka serowe
Czy to udko? Absolutnie nie! Za to ma paluszkową kostkę, pyszną panierkę i serowe nadzienie. Warto spróbować je zrobić i zaskoczyć tą wegetariańską przekąską rodzinę i znajomych podczas kolejnego spotkania.

Polędwiczki wieprzowe z czekoladą
Kolejne doskonałe połączenie mięsa i czekolady! Dodatkowo wzbogacone aromatem koziego sera.

Wielkopolski street food – pyzy z kaczką
Przygotuj prawdziwe danie street food dla siebie i bliskich, dobierajcie własne dodatki i cieszcie się niepowtarzalną kombinacją smaków!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto zebra – przepis
Ciasto, które wygląda jak zebra? Tak! Wypróbuj ten przepis i zaskocz gości oryginalnym wyglądem i smakowitym połączeniem jasnej i ciemnej masy. To prostsze, niż myślisz!

Kurczak w sosie pesto
Kremowy, zielony sos, soczyste mięso i wyjątkowy smak. Kurczak w pesto to szybki, treściwy posiłek, który zachwyci wielu z Was.

Egzotyczny trifle z curry
Przygotuj warstwowy deser prosto z królewskiego stołu. Trifle z mango, kokosem i odrobiną curry na pewno Cię zachwyci.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Żeberka w miodzie i pomidorach
Marynowane i pieczone w piekarniku żeberka - w ten sposób grillowym klimatem możesz cieszyć się przez cały rok!

Zupa porowa z mięsem mielonym
Zupa porowa z mięsem mielonym to pyszna i sycąca propozycja na obiad, którą chętnie zajadają się Niemcy. Zupa łączy delikatny smak pora z wyrazistym aromatem przyprawionego mięsa mielonego, tworząc harmonijną kompozycję smaków. Przygotowanie tej zupy jest proste i szybkie, co czyni ją doskonałym rozwiązaniem na codzienny posiłek.

Torcik serowy à la tiramisu
Przygotuj deser Pawła Małeckiego, inspirowany włoskim tiramisu!