lamotek.pl

Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem • przepis • składniki • przygotowanie

Wytrawne gofry? Czemu nie! Polecamy zwłaszcza takie z dodatkiem szpinaku, podane z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem. Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na śniadanie!

Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem

Wytrawne gofry? Czemu nie! Polecamy zwłaszcza takie z dodatkiem szpinaku, podane z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem. Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na śniadanie!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

szpinak świeży - 200 g
płatki owsiane - 200 g
serek wiejski - 200 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 4 łyżeczki
sól morska - 1 szczypta
jajko - 4 szt.
masło - 2 łyżeczki
łosoś wędzony - 100 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SZPINAK:
Szpinak gotujemy na parze lub blanszujemy. Studzimy go i drobno siekamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA GOFRY:
Płatki owsiane, serek wiejski, jajka i proszek do pieczenia miksujemy na gładką masę w dużej misce. Całość doprawiamy niewielką ilością soli i łączymy z drobno posiekanym szpinakiem.
3.PIECZEMY GOFRY:
Gofrownicę rozgrzewamy i delikatnie natłuszczamy. Ciasto przekładamy do gofrownicy za pomocą chochli. Gofry pieczemy, aż będą złotobrązowe i chrupiące. Czynność powtarzamy, aż wykorzystamy całe ciasto. Upieczone gofry przechowujemy w cieple.
4.SMAŻYMY JAJKA:
Na patelni rozgrzewamy masło. Jajka ostrożnie wbijamy na patelnię i smażymy na małym ogniu, aż się zetną, a żółtka nadal pozostaną płynne. Pod koniec smażenia doprawiamy je solą i pieprzem według uznania.
5.PODAJEMY GOFRY:
Gofry przekładamy na talerze i na każdym z nich układamy jajko sadzone. Następnie gofry dekorujemy kawałkami wędzonego łososia i ulubionymi świeżymi ziołami.
Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SZPINAK

Szpinak gotujemy na parze lub blanszujemy. Studzimy go i drobno siekamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA GOFRY

Płatki owsiane, serek wiejski, jajka i proszek do pieczenia miksujemy na gładką masę w dużej misce. Całość doprawiamy niewielką ilością soli i łączymy z drobno posiekanym szpinakiem.

3

PIECZEMY GOFRY

Gofrownicę rozgrzewamy i delikatnie natłuszczamy. Ciasto przekładamy do gofrownicy za pomocą chochli. Gofry pieczemy, aż będą złotobrązowe i chrupiące. Czynność powtarzamy, aż wykorzystamy całe ciasto. Upieczone gofry przechowujemy w cieple.

4

SMAŻYMY JAJKA

Na patelni rozgrzewamy masło. Jajka ostrożnie wbijamy na patelnię i smażymy na małym ogniu, aż się zetną, a żółtka nadal pozostaną płynne. Pod koniec smażenia doprawiamy je solą i pieprzem według uznania.

5

PODAJEMY GOFRY

Gofry przekładamy na talerze i na każdym z nich układamy jajko sadzone. Następnie gofry dekorujemy kawałkami wędzonego łososia i ulubionymi świeżymi ziołami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1911,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

477,9 kcal

🥑

Tłuszcz

23,7 g

🌾

Węglowodany

39,6 g

🥬

Błonnik

3,5 g

💪

Białko

28,9 g

Podobne przepisy