lamotek.pl

DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI • przepis • składniki • przygotowanie

Imprezowa propozycja Kingi Paruzel? Dip z białej fasoli z aromatycznym prażonym czosnkiem i suszonym rozmarynem, podany w towarzystwie chrupiących krakersów, grissini, warzyw i owoców.

DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI

Imprezowa propozycja Kingi Paruzel? Dip z białej fasoli z aromatycznym prażonym czosnkiem i suszonym rozmarynem, podany w towarzystwie chrupiących krakersów, grissini, warzyw i owoców.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

fasola biała z puszki - 400 g
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
ząbek czosnku - 3 szt.
bazylia świeża - 1 łyżka
nasiona słonecznika - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 60 ml
sok z cytryny - 25 ml
sól - 0,5 łyżeczki
rozmaryn suszony - 2 łyżeczki
paluszki chlebowe - 80 g
krakersy - 90 g
młoda marchewka drobna - 450 g
orzech pekan - 30 g
rzodkiewka - 15 g
seler naciowy - 1 szt.
winogrona czerwone - 70 g
winogrona jasne - 70 g
papryka żółta - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PODPRAŻAMY CZOSNEK:
Czosnek kroimy w plastry. Na dno rozgrzanej patelni wlewamy odrobinę oliwy i podprażamy na niej czosnek z rozmarynem przez około 2-3 minuty. Doprawiamy solą.
2.PRZYGOTOWUJEMY DIP Z FASOLI:
Odcedzoną białą fasolę przekładamy do rozdrabniacza. Doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Czosnek z przyprawami i tłuszczem dodajemy do fasoli. Miksujemy. Pastę przekładamy do miseczki. Całość oprószamy słonecznikiem i skrapiamy oliwą.
3.PRZYGOTOWUJEMY TALERZ ROZMAITOŚCI:
Pastę serwujemy z pokrojonymi w kawałki marchewkami i selerem naciowym, przekrojonymi na pół rzodkiewkami. Podajemy z winogronami i paluszkami grissini, krakersami, orzechami pekan, kawałkami papryki.
DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODPRAŻAMY CZOSNEK

Czosnek kroimy w plastry. Na dno rozgrzanej patelni wlewamy odrobinę oliwy i podprażamy na niej czosnek z rozmarynem przez około 2-3 minuty. Doprawiamy solą.

2

PRZYGOTOWUJEMY DIP Z FASOLI

Odcedzoną białą fasolę przekładamy do rozdrabniacza. Doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Czosnek z przyprawami i tłuszczem dodajemy do fasoli. Miksujemy. Pastę przekładamy do miseczki. Całość oprószamy słonecznikiem i skrapiamy oliwą.

3

PRZYGOTOWUJEMY TALERZ ROZMAITOŚCI

Pastę serwujemy z pokrojonymi w kawałki marchewkami i selerem naciowym, przekrojonymi na pół rzodkiewkami. Podajemy z winogronami i paluszkami grissini, krakersami, orzechami pekan, kawałkami papryki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2157,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

539,5 kcal

🥑

Tłuszcz

22 g

🌾

Węglowodany

72,4 g

🥬

Błonnik

10,9 g

💪

Białko

14,8 g

Podobne przepisy