lamotek.pl

Tort czekoladowo-kawowy • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz przepisu na tort na wyjątkową okazję? Sięgnij po doskonały przepis Pawła Małeckiego!

Tort czekoladowo-kawowy

Szukasz przepisu na tort na wyjątkową okazję? Sięgnij po doskonały przepis Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 2 szt.
kakao - 10 g
masło - 60 g
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
mąka pszenna - 50 g
cukier - 50 g
woda - 100 ml
likier wiśniowy - 25 ml
czekolada mleczna - 100 g
wanilia - 3 g
espresso - 40 ml
czekolada deserowa - 100 g
śmietana 30% - 250 ml
chipsy czekoladowe - 125 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ BISZKOPTOWĄ:
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Czekoladę i masło rozpuszczamy na wolnym ogniu (nie gotujemy). Zdejmujemy z ognia i dynamicznie mieszając, dodajemy żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy masę czekoladową, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy wiśniówkę (można zastąpić ją wodą lub innym alkoholem), wszystkie składniki łączymy.
2.PIECZEMY I STUDZIMY CIASTO CZEKOLADOWE:
Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej kakao. Pierwsze 15 minut pieczemy w temperaturze 160°C (termoobieg), następnie podwyższamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy, odwracając go dnem do góry.
3.ZAGOTOWUJEMY PONCZ:
Z wody oraz cukru zagotowujemy syrop. Dodajemy espresso oraz wiśniówkę (opcjonalnie), mieszamy. Studzimy.
4.PRZYGOTOWUJEMY KREM CZEKOLADOWY:
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyskrobujemy dokładnie nasionka. Nasionka wanilii zagotowujemy ze śmietanką, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Czekamy, aż zacznie się rozpuszczać, i łączymy składniki na gładką masę. Na koniec wlewamy espresso, mieszamy. Studzimy.
5.PRZEKŁADAMY BISZKOPT KREMEM:
Biszkopt wyjmujemy z foremki, wyrównujemy z góry (ścinamy górną warstwę ciasta) i dzielimy go na dwa placki tej samej grubości. Dolną część biszkoptu wkładamy ponownie do foremki i obficie nakrapiamy ponczem kawowym. Na wierzch wylewamy część gęstniejącego kremu czekoladowego (około 150 g) i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Nakrapiamy drugi placek ponczem i wstawiamy ciasto do lodówki.
6.UBIJAMY MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY:
Ubijamy mocno schłodzoną śmietankę i łączymy ją stopniowo z pozostałym kremem czekoladowym.
7.SCHŁADZAMY I DEKORUJEMY TORT:
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylewamy mus na powierzchnię biszkoptu. Chłodzimy ciasto w lodówce około 1,5-2 godziny do całkowitego stężenia. Gotowy tort ostrożnie wyjmujemy z foremki i dekorujemy czekoladowymi płatkami.
Tort czekoladowo-kawowy

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ BISZKOPTOWĄ

Oddzielamy białka jaj od żółtek. Czekoladę i masło rozpuszczamy na wolnym ogniu (nie gotujemy). Zdejmujemy z ognia i dynamicznie mieszając, dodajemy żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy masę czekoladową, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy wiśniówkę (można zastąpić ją wodą lub innym alkoholem), wszystkie składniki łączymy.

2

PIECZEMY I STUDZIMY CIASTO CZEKOLADOWE

Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej kakao. Pierwsze 15 minut pieczemy w temperaturze 160°C (termoobieg), następnie podwyższamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy, odwracając go dnem do góry.

3

ZAGOTOWUJEMY PONCZ

Z wody oraz cukru zagotowujemy syrop. Dodajemy espresso oraz wiśniówkę (opcjonalnie), mieszamy. Studzimy.

4

PRZYGOTOWUJEMY KREM CZEKOLADOWY

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyskrobujemy dokładnie nasionka. Nasionka wanilii zagotowujemy ze śmietanką, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Czekamy, aż zacznie się rozpuszczać, i łączymy składniki na gładką masę. Na koniec wlewamy espresso, mieszamy. Studzimy.

5

PRZEKŁADAMY BISZKOPT KREMEM

Biszkopt wyjmujemy z foremki, wyrównujemy z góry (ścinamy górną warstwę ciasta) i dzielimy go na dwa placki tej samej grubości. Dolną część biszkoptu wkładamy ponownie do foremki i obficie nakrapiamy ponczem kawowym. Na wierzch wylewamy część gęstniejącego kremu czekoladowego (około 150 g) i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Nakrapiamy drugi placek ponczem i wstawiamy ciasto do lodówki.

6

UBIJAMY MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY

Ubijamy mocno schłodzoną śmietankę i łączymy ją stopniowo z pozostałym kremem czekoladowym.

7

SCHŁADZAMY I DEKORUJEMY TORT

Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylewamy mus na powierzchnię biszkoptu. Chłodzimy ciasto w lodówce około 1,5-2 godziny do całkowitego stężenia. Gotowy tort ostrożnie wyjmujemy z foremki i dekorujemy czekoladowymi płatkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3818,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

318,2 kcal

🥑

Tłuszcz

23 g

🌾

Węglowodany

32,8 g

🥬

Błonnik

4,6 g

💪

Białko

4,6 g

Podobne przepisy

Tort czekoladowo-kawowy - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl