lamotek.pl

Popcorn z karmelem z chili i cynamonem • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj popcorn z dodatkiem pikantnego karmelu i nutą cynamonu! Taka przekąska umili każdy filmowy wieczór.

Popcorn z karmelem z chili i cynamonem

Przygotuj popcorn z dodatkiem pikantnego karmelu i nutą cynamonu! Taka przekąska umili każdy filmowy wieczór.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 100 g
cynamon - 1 szczypta
olej - 3 łyżki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
kukurydza ziarna - 75 g

Instrukcje przygotowania

1.PRAŻYMY ZIARNA KUKURYDZY:
Chili ucieramy w moździerzu i mieszamy z cukrem oraz cynamonem. Olej podgrzewamy w rondlu. Wrzucamy kukurydzę i przykrywamy rondel przykrywką (najlepiej szklaną). Gdy ziarna kukurydzy w rondlu zaczną pękać, zmniejszamy nieco ogień. Od czas do czasu potrząsamy rondlem.
2.PRZYGOTOWUJEMY KARMEL:
Na patelni stapiamy cukier z 4 łyżkami wody, aż cukier skarmelizuje się na jasnobrązowy kolor. Nie mieszamy, lecz delikatnie przechylamy patelnię w razie potrzeby.
3.ŁĄCZYMY POPCORN Z KARMELEM:
Popcorn wyjmujemy z rondla (niepęknięte ziarna usuwamy) i przekładamy na patelnię. Krótko obtaczamy w karmelu i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy przez chwilę, aż karmel stężeje.
Popcorn z karmelem z chili i cynamonem

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRAŻYMY ZIARNA KUKURYDZY

Chili ucieramy w moździerzu i mieszamy z cukrem oraz cynamonem. Olej podgrzewamy w rondlu. Wrzucamy kukurydzę i przykrywamy rondel przykrywką (najlepiej szklaną). Gdy ziarna kukurydzy w rondlu zaczną pękać, zmniejszamy nieco ogień. Od czas do czasu potrząsamy rondlem.

2

PRZYGOTOWUJEMY KARMEL

Na patelni stapiamy cukier z 4 łyżkami wody, aż cukier skarmelizuje się na jasnobrązowy kolor. Nie mieszamy, lecz delikatnie przechylamy patelnię w razie potrzeby.

3

ŁĄCZYMY POPCORN Z KARMELEM

Popcorn wyjmujemy z rondla (niepęknięte ziarna usuwamy) i przekładamy na patelnię. Krótko obtaczamy w karmelu i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy przez chwilę, aż karmel stężeje.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

899,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

224,8 kcal

🥑

Tłuszcz

7,4 g

🌾

Węglowodany

39,6 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

1,9 g

Podobne przepisy