lamotek.pl

Szwedzkie ciasto czekoladowe kladdkaka • przepis • składniki • przygotowanie

Znany aktor i komik zdradza sprawdzony przepis na kladdkakę – pyszne ciasto o szwedzkich korzeniach.

Szwedzkie ciasto czekoladowe kladdkaka

Znany aktor i komik zdradza sprawdzony przepis na kladdkakę – pyszne ciasto o szwedzkich korzeniach.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka tarta - 2 łyżki
cukier puder - 1 szczypta
truskawka - 70 g
cukier - 200 g
cukier wanilinowy - 1 łyżka
czekolada mleczna - 200 g
jajko - 3 szt.
masło - 200 g
mąka pszenna - 170 g

Instrukcje przygotowania

1.Rozpuszczamy masło z czekoladą:
W dużym garnku podgrzewamy masło. Gdy się upłynni, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
2.Dodajemy kolejne składniki ciasta:
Do masy czekoladowej dodajemy cukier oraz jajka. Mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
3.Przesiewamy mąkę do masy jajeczno-czekoladowej:
Mąkę porcjami przesiewamy przez sito i cały czas mieszając, łączymy składniki. Na koniec wsypujemy cukier wanilinowy i ponownie mieszamy.
4.Przygotowujemy formę do pieczenia:
Formę do pieczenia o średnicy 24 cm smarujemy masłem i oprószamy odrobiną bułki tartej.
5.Wlewamy masę do tortownicy:
Przygotowaną masę wlewamy do tortownicy i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C (z funkcją termoobiegu).
6.Dekorujemy ciasto:
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem, używając gęstego sita. Dekorujemy połówkami świeżych truskawek.
Szwedzkie ciasto czekoladowe kladdkaka

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Rozpuszczamy masło z czekoladą

W dużym garnku podgrzewamy masło. Gdy się upłynni, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

2

Dodajemy kolejne składniki ciasta

Do masy czekoladowej dodajemy cukier oraz jajka. Mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.

3

Przesiewamy mąkę do masy jajeczno-czekoladowej

Mąkę porcjami przesiewamy przez sito i cały czas mieszając, łączymy składniki. Na koniec wsypujemy cukier wanilinowy i ponownie mieszamy.

4

Przygotowujemy formę do pieczenia

Formę do pieczenia o średnicy 24 cm smarujemy masłem i oprószamy odrobiną bułki tartej.

5

Wlewamy masę do tortownicy

Przygotowaną masę wlewamy do tortownicy i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C (z funkcją termoobiegu).

6

Dekorujemy ciasto

Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem, używając gęstego sita. Dekorujemy połówkami świeżych truskawek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4340,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

361,7 kcal

🥑

Tłuszcz

21,2 g

🌾

Węglowodany

38,9 g

🥬

Błonnik

4,5 g

💪

Białko

4,5 g

Podobne przepisy

Szwedzkie ciasto czekoladowe kladdkaka - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl