lamotek.pl

Placki z kaszy gryczanej i cukinii • przepis • składniki • przygotowanie

Kasza gryczana, cukinia i aromatyczne przyprawy. To przepis Karola Okrasy na chrupiące i przepyszne placki.

Placki z kaszy gryczanej i cukinii

Kasza gryczana, cukinia i aromatyczne przyprawy. To przepis Karola Okrasy na chrupiące i przepyszne placki.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
jajko - 2 szt.
kasza gryczana - 100 g
kminek cały - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 85 g
natka pietruszki - 3 łyżki
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.ŚCIERAMY CUKINIĘ NA TARCE:
Kaszę gryczaną gotujemy, aż do rozgotowania. Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę, natkę pietruszki i jaja. Cukinię pozbawiamy gniazda nasiennego, zostawiamy tylko skórę i miąższ. Następnie ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach i dodajemy do reszty składników. Placki smakują najlepiej, gdy ciasto jest zrobione tuż przed smażeniem, wtedy cukinia nie poci się i nie rozrzedza ciasta. Możemy też cukinię zetrzeć wcześniej, posolić i odstawić na kilka minut, a następnie odcedzić i taką dodać do reszty składników.
2.SMAŻYMY PLACKI:
Całość mieszamy i dodajemy gęstą kwaśną śmietanę, posiekany czosnek, sól, pieprz, utarty w moździerzu kminek, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Na gorącej płycie żeliwnej lub patelni smażymy na oleju ciasto partiami, formując okrągłe placki. Obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
Placki z kaszy gryczanej i cukinii

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŚCIERAMY CUKINIĘ NA TARCE

Kaszę gryczaną gotujemy, aż do rozgotowania. Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę, natkę pietruszki i jaja. Cukinię pozbawiamy gniazda nasiennego, zostawiamy tylko skórę i miąższ. Następnie ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach i dodajemy do reszty składników. Placki smakują najlepiej, gdy ciasto jest zrobione tuż przed smażeniem, wtedy cukinia nie poci się i nie rozrzedza ciasta. Możemy też cukinię zetrzeć wcześniej, posolić i odstawić na kilka minut, a następnie odcedzić i taką dodać do reszty składników.

2

SMAŻYMY PLACKI

Całość mieszamy i dodajemy gęstą kwaśną śmietanę, posiekany czosnek, sól, pieprz, utarty w moździerzu kminek, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Na gorącej płycie żeliwnej lub patelni smażymy na oleju ciasto partiami, formując okrągłe placki. Obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1394,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

348,6 kcal

🥑

Tłuszcz

15,7 g

🌾

Węglowodany

41,2 g

🥬

Błonnik

11,6 g

💪

Białko

11,6 g

Podobne przepisy